Idzik, nie czekaj do wiosny

Powinna, gdyby wiedziała, jakie przełożenie jest w M3. Ale Dan, właściciel hamowni, "The Man", mnie pytał, bo sam nie wiedział, a ja mylnie mu powiedziałem, że chyba czwórka to bezpośredni bieg.Maros pisze:Obsługa hamowni powinna była "skalibrować" ją pod dany bieg czyli nie powinno się tu nic względem mocy zmienić.
W e46 bezpośrednim też jest piątkahiob pisze:Dan co prawda miał kiedyś M3, ale był to E46 i sprzedał go, by kupić hamownię. Teraz jego warsztat specjalizuje się w tuningowaniu Mustangów, nie miał więc wielkiej, albo raczej żadnej praktyki z M3 E90.
No nie zgodzę się z Tobą. Hamownia zna obroty silnika i obroty kół. Z tego łatwo może sobie wyliczyć przełożenie napędu.hiob pisze:Powinna, gdyby wiedziała, jakie przełożenie jest w M3. Ale Dan, właściciel hamowni, "The Man", mnie pytał, bo sam nie wiedział, a ja mylnie mu powiedziałem, że chyba czwórka to bezpośredni bieg.Maros pisze:Obsługa hamowni powinna była "skalibrować" ją pod dany bieg czyli nie powinno się tu nic względem mocy zmienić.
Maros pisze:No nie zgodzę się z Tobą. Hamownia zna obroty silnika i obroty kół. Z tego łatwo może sobie wyliczyć przełożenie napędu.hiob pisze:Powinna, gdyby wiedziała, jakie przełożenie jest w M3. Ale Dan, właściciel hamowni, "The Man", mnie pytał, bo sam nie wiedział, a ja mylnie mu powiedziałem, że chyba czwórka to bezpośredni bieg.Maros pisze:Obsługa hamowni powinna była "skalibrować" ją pod dany bieg czyli nie powinno się tu nic względem mocy zmienić.
Przeważnie nie znaczy zawsze. Nie mam teraz dostępu do testów, ale jestem pewien, że są samochody, gdzie 5. i 6. to są nadbiegi.Camil pisze:Przewaznie biegiem bezposrednim jest przedostatni bieg do przodu,...
To znaczy z czym się nie zgodzisz?Maros pisze:No nie zgodzę się z Tobą. Hamownia zna obroty silnika i obroty kół. Z tego łatwo może sobie wyliczyć przełożenie napędu.hiob pisze:Powinna, gdyby wiedziała, jakie przełożenie jest w M3. Ale Dan, właściciel hamowni, "The Man", mnie pytał, bo sam nie wiedział, a ja mylnie mu powiedziałem, że chyba czwórka to bezpośredni bieg.Maros pisze:Obsługa hamowni powinna była "skalibrować" ją pod dany bieg czyli nie powinno się tu nic względem mocy zmienić.
"5th gear will make a difference, ac shuts off when we go wide open throttle.
Thank You.
Daniel DeSio"
2004 Chevrolet Corvette C5 Z06 z sześciobiegową, manualną skrzynią ma bezpośrednią czwórkę, podobnie Viper z lat 2008-09, który szóstkę ma o niezwykle wysokim przełożeniu 0.5. Nowy Mustang ma jednak bezpośrednią piątkę, więc warsztat, który specjalizuje się w Mustangach powinien przynajmniej mi zasugerować piątkę, albo zrobić dodatkowe mierzenie na piątce.Camil pisze:Przewaznie biegiem bezposrednim jest przedostatni bieg do przodu,...
Jasne, sam jestem ciekawy. Mam nadzieję, że może w najbliższy wtorek uda się go odwiedzić, jak mi coś innego nie wypadnie, albo jak on nie ma już klienta na ósmą rano.Maros pisze:A czy mógłbyś zaspokoić naszą ciekawość i poprosić Dana o wytłumaczenie dlaczego tak jest?
Różnica chyba polega jedynie na tym, że na bezpośrednim biegu straty są najmniejsze i wynoszą właśnie te 15%. Są najmniejsze dlatego, że skrzynia daje najmniejszy opór na bezpośrednim biegu, bo nic się tam nie kręci. Zatem moc odczytywana przez hamownię powinna być w jakimś stopniu wyższa na biegu bezpośrednim, niż na innych biegach. Podobnie z klimą, jeżeli kompresor był włączony podczas testu.rypik pisze:Na różnych biegach będą inne straty/opory. Moc będzie ta sama przecież ?
AC owszem wyłącza się od czasów E36 przy zadanych obrotach, moc kompresora to jakieś 5kW w porywach więc nie ma o co kopii kruszyć.