Łożysko sprzęgła

1992-1999 | silniki: S50B30, S50B32
Lato

Łożysko sprzęgła

Post autor: Lato » sob kwie 14, 2012 07:57

Być może ktoś przerabiał temat i może szybko i prawidłowo podpowiedzieć. Wymiana sprzegła na jednomas i całe sprzęgło od M30 wiąże się z zastosowaniem łożyska od którego sprzęgła? Co jeszcze trzeba zmodzić żeby dobrze wysprzęgliło, łapę poszerzyć? Które z łożysk jest najwyższe?
Pzdr.
BMW to nie magia, to samochód. BMW serii M to Magia :)

Awatar użytkownika
racesupport1
Kontakt:

Re: Łożysko sprzęgła

Post autor: racesupport1 » pn kwie 16, 2012 20:57

Co to w ogóle za opcja ? nie słyszałem nigdy, mam kompletne sprzęgło z m30b35 nowe, to podpasuje do S50 ? kurde bo rozleciało mi się sprzęgło wczoraj... tzn łożysko oporowe ale reszta do wymiany tak czy siak...

na szybko poszperałem i znalazłem na driftforum "koło zamachowe z M30 , tarcza ze sprężynami od M30 + docisk od S50"

Edit

Jeszcze trochę poszperałem, mam sprzęgło z S50 i M30 na stole, problem nie tyle leży po stronie łożyska co po obwodzie kół... zamach z M30 ma 116z i o +/- 3mm większy obwód, natomiast S50 ma 113z, nie wiem czy po założeniu nie będzie kolidować rozrusznik... gabarytowo na oko wyglądają na takie same, wieniec koła zamachowego pokrywa się z wieńcem koła dwumasowego, jeszcze opcja taka żeby z rozrusznika M30 przełożyć bendix, albo cały rozrusznik ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lato

Post autor: Lato » wt kwie 17, 2012 17:43

zakładaj kompleet od m30 z przełożonym wieńcem i ważeniem wszystkiego. Do tego będzie jednak potrzebna modyfikacja łapy lub dłuższe łożysko.
P.S.
Twoje sprzęgło i dwumas mają tylko wspólną nazwę z oryginałem do M3 :P Ale zawsze można się okłamywać że 316 to M3 ale z mniejszym motorem ;)
P.S.2
Nie pisz bzdurek że do tarczy z M30 spasuje żelazko z S50. Do tarczy z S50 można założyć żelazko z S50 :)

Awatar użytkownika
racesupport1
Kontakt:

Post autor: racesupport1 » wt kwie 17, 2012 20:38

Ja nie pisze "bzdurek" zbieram wszystkie informacje po necie i sprawdzam, weryfikuje

Na moje oko nie trzebabędzie przerabiać łapy, ale to sie zobaczy... Jutro stocze koło zamachowe bo po przykręceniu opiera się o blok, tego pewnie nie wiedziałeś ? :) Skoro pytasz i zakładasz nowy temat a odpowiedzi udzielasz, jakbyś miał wszystko w jednym palcu, nie czaje :)

Wieniec rozrusznika S50 i M30 jest taki sam, 9z i ta sama średnica...

Na fotce poniżej widać, że sprzęgło jest identyczne, różni się tylko tym że z M30 to zwykłe koło zamachowe a nie dwumasa no i obwodem o 3mm większym... Jak widać od strony silnika jest za grube i tam trzeba stoczyć i wyważyć...

Obrazek

Lato

Post autor: Lato » wt kwie 17, 2012 21:27

pewne rzeczy mam już za sobą więc wiem i mogę się przy okazji podzielić a te o które pytam zostają zakrzyczane przez inne pytania, o których możemy poczytać (zapytać) w innych wątkach :)
Cieszę się, że wpadłeś na pomysł przełożenia wieńca, który trzeba wykonać dokładnie tak jak opisałeś:) Nie zmienia to jednak faktu że trzeba się pochylić nad łożyskiem i tym czy będzie dobrze wysprzęglać i czy docisk będzie na maksa dociskał. Tak więc moje pytanie nadal aktualne :)
P.S.
Na oko widać, ze sprzęgła są zajebiście różne. Zobacz jeszcze raz ...

Awatar użytkownika
racesupport1
Kontakt:

Post autor: racesupport1 » wt kwie 17, 2012 21:56

Dobra, to nie jeździj na około tylko pisz co wiesz :D Musze szybko poskładać sprzęgło, na jakim etapie jesteś ? samochód już jeździ czy z czymś jeszcze się nie umiesz uporać ?

wieniec rozrusznika przekładać jeżeli wygląda (na moje oko) tak samo ? może różni się wrębami lub modułem zębów ? nie wiem...

Sprzęgła różnią się wiadomo, chodziło mi o to, że odległości są takie same... reasumując wg. Ciebie docisk z M30 potrzebuje dłuższego skoku tak ? dlatego dłuższe łożysko ?

Awatar użytkownika
Steff
Auto: BMW

Post autor: Steff » śr kwie 18, 2012 00:34

kurde ale komplet Sachsa do b30 kupiłem za 640 zł z fakturą ,także nie rozumiem po co tak kombinować

Lato

Post autor: Lato » śr kwie 18, 2012 07:19

kurcze, ale kombinujesz i zaciemniasz obraz.
piszesz o przełożeniu wieńca na kole więc Ci gratuluję że na to wpadłeś a Ty zaczynasz pisać o wieńcu na rozruszniku :571: Wiesz że musisz stoczyć to to robisz. Potem mierzysz odległość na poskładanym sprzęgle z zamachem od jednego końca do drugiego i porównujesz różnicę. Jak nie ma to gitara (nie sprawdzałem bo nie mam czasu). Jak jest to musisz ją zniwelować - jak, czym? Łapą czy łożyskiem (zbyt długa łapa może się ukosować).
Chwilkę siąść, popatrzyć i pomyśleć a nie fotki i na forum :P
P.S.
Fotki fajne :D

Kupiłeś i założyłeś sprzęgło od m30 z jednomasem do s50b32 na standardowym łożysku do m30 i wszystko cacy?

Awatar użytkownika
racesupport1
Kontakt:

Post autor: racesupport1 » śr kwie 18, 2012 08:31

Steff - ty masz inne sprzęgło, do B32 kosztuje 1000zł, poza tym chce się pozbyć dwumasy jak już mam skrzynie out i założyć lekkie koło...

Lato - nie da się wieńca na kole zmienić jeżeli o to Ci chodzi :) wiem że w niektórych kołach zamachowych były pracowane na gorąco, wtedy można by je zagrzać do czerwoności i zrzucić...

Poskręcam dzisiaj oba sprzęgła w kupe i dam znać czy jest różnica czy nie, na pierwszy rzut oka nie ma różnicy ;)

Lato

Post autor: Lato » śr kwie 18, 2012 19:58

no to jestem prze Ch... bo wieniec schodzi bez grzania a po lekkim zebraniu i zagrzaniu siada jak należy. No ale pewnie się nie da hehehe (nie chce mi się robić zdjęć :P)
Jak co to prześlij mi komletny dwumas i komplet do m30 to zrobię Ci tarcze i całą resztę na cacy :)

Dakic
Kontakt:

Post autor: Dakic » śr kwie 18, 2012 21:59

Chlopcy niepsztykacjie sie tak :-D Najlepiej wpadnijcie do mnie w jednym czasie poleje wam zchlodzonej i bedzie git :mrgreen: Piotrus to sprzeglo zadziala... juz tlumaczylem artiemu jak ma to zrobic... Pozdro for all :grin:

Awatar użytkownika
racesupport1
Kontakt:

Post autor: racesupport1 » czw kwie 19, 2012 00:59

Koło już stoczyłem na 8.7kg, jutro będę działał, i nie zrobie żadnych fotek :P

Lato

Post autor: Lato » czw kwie 19, 2012 21:59

No to można jednak??!! hehehe
To zapodaj dokładnie i zobacz czy ładnie wysprzęgla. No i finalnie odpisz na moje pytanie hehe
Jaką nasz skrzynię?

Awatar użytkownika
racesupport1
Kontakt:

Post autor: racesupport1 » pt kwie 20, 2012 15:19

da się da, moja niewiedza ;) wieniec zmieniony, koło przymierzone, kręci elegancko, poszło dzisiaj do wyważenia, i jutro składam :)

Awatar użytkownika
racesupport1
Kontakt:

Post autor: racesupport1 » sob kwie 21, 2012 21:32

No, sprzęgło ogarnięte, działa i ma się dobrze, podsumowując, trzeba kupić cały zestaw z M30B35 z kołem zamachowym, przełożyć wieniec z dwumasy, koło zamachowe stoczyć od strony silnika (-1.3kg) i mamy gotowy zestaw :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob kwie 21, 2012 21:34 przez racesupport1, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ