Łożysko sprzęgła
Łożysko sprzęgła
Być może ktoś przerabiał temat i może szybko i prawidłowo podpowiedzieć. Wymiana sprzegła na jednomas i całe sprzęgło od M30 wiąże się z zastosowaniem łożyska od którego sprzęgła? Co jeszcze trzeba zmodzić żeby dobrze wysprzęgliło, łapę poszerzyć? Które z łożysk jest najwyższe?
Pzdr.
Pzdr.
BMW to nie magia, to samochód. BMW serii M to Magia 

- racesupport1
- Kontakt:
Re: Łożysko sprzęgła
Co to w ogóle za opcja ? nie słyszałem nigdy, mam kompletne sprzęgło z m30b35 nowe, to podpasuje do S50 ? kurde bo rozleciało mi się sprzęgło wczoraj... tzn łożysko oporowe ale reszta do wymiany tak czy siak...
na szybko poszperałem i znalazłem na driftforum "koło zamachowe z M30 , tarcza ze sprężynami od M30 + docisk od S50"
Edit
Jeszcze trochę poszperałem, mam sprzęgło z S50 i M30 na stole, problem nie tyle leży po stronie łożyska co po obwodzie kół... zamach z M30 ma 116z i o +/- 3mm większy obwód, natomiast S50 ma 113z, nie wiem czy po założeniu nie będzie kolidować rozrusznik... gabarytowo na oko wyglądają na takie same, wieniec koła zamachowego pokrywa się z wieńcem koła dwumasowego, jeszcze opcja taka żeby z rozrusznika M30 przełożyć bendix, albo cały rozrusznik ?

na szybko poszperałem i znalazłem na driftforum "koło zamachowe z M30 , tarcza ze sprężynami od M30 + docisk od S50"
Edit
Jeszcze trochę poszperałem, mam sprzęgło z S50 i M30 na stole, problem nie tyle leży po stronie łożyska co po obwodzie kół... zamach z M30 ma 116z i o +/- 3mm większy obwód, natomiast S50 ma 113z, nie wiem czy po założeniu nie będzie kolidować rozrusznik... gabarytowo na oko wyglądają na takie same, wieniec koła zamachowego pokrywa się z wieńcem koła dwumasowego, jeszcze opcja taka żeby z rozrusznika M30 przełożyć bendix, albo cały rozrusznik ?

zakładaj kompleet od m30 z przełożonym wieńcem i ważeniem wszystkiego. Do tego będzie jednak potrzebna modyfikacja łapy lub dłuższe łożysko.
P.S.
Twoje sprzęgło i dwumas mają tylko wspólną nazwę z oryginałem do M3
Ale zawsze można się okłamywać że 316 to M3 ale z mniejszym motorem 
P.S.2
Nie pisz bzdurek że do tarczy z M30 spasuje żelazko z S50. Do tarczy z S50 można założyć żelazko z S50
P.S.
Twoje sprzęgło i dwumas mają tylko wspólną nazwę z oryginałem do M3

P.S.2
Nie pisz bzdurek że do tarczy z M30 spasuje żelazko z S50. Do tarczy z S50 można założyć żelazko z S50

- racesupport1
- Kontakt:
Ja nie pisze "bzdurek" zbieram wszystkie informacje po necie i sprawdzam, weryfikuje
Na moje oko nie trzebabędzie przerabiać łapy, ale to sie zobaczy... Jutro stocze koło zamachowe bo po przykręceniu opiera się o blok, tego pewnie nie wiedziałeś ?
Skoro pytasz i zakładasz nowy temat a odpowiedzi udzielasz, jakbyś miał wszystko w jednym palcu, nie czaje 
Wieniec rozrusznika S50 i M30 jest taki sam, 9z i ta sama średnica...
Na fotce poniżej widać, że sprzęgło jest identyczne, różni się tylko tym że z M30 to zwykłe koło zamachowe a nie dwumasa no i obwodem o 3mm większym... Jak widać od strony silnika jest za grube i tam trzeba stoczyć i wyważyć...

Na moje oko nie trzebabędzie przerabiać łapy, ale to sie zobaczy... Jutro stocze koło zamachowe bo po przykręceniu opiera się o blok, tego pewnie nie wiedziałeś ?

Wieniec rozrusznika S50 i M30 jest taki sam, 9z i ta sama średnica...
Na fotce poniżej widać, że sprzęgło jest identyczne, różni się tylko tym że z M30 to zwykłe koło zamachowe a nie dwumasa no i obwodem o 3mm większym... Jak widać od strony silnika jest za grube i tam trzeba stoczyć i wyważyć...

pewne rzeczy mam już za sobą więc wiem i mogę się przy okazji podzielić a te o które pytam zostają zakrzyczane przez inne pytania, o których możemy poczytać (zapytać) w innych wątkach 
Cieszę się, że wpadłeś na pomysł przełożenia wieńca, który trzeba wykonać dokładnie tak jak opisałeś:) Nie zmienia to jednak faktu że trzeba się pochylić nad łożyskiem i tym czy będzie dobrze wysprzęglać i czy docisk będzie na maksa dociskał. Tak więc moje pytanie nadal aktualne
P.S.
Na oko widać, ze sprzęgła są zajebiście różne. Zobacz jeszcze raz ...

Cieszę się, że wpadłeś na pomysł przełożenia wieńca, który trzeba wykonać dokładnie tak jak opisałeś:) Nie zmienia to jednak faktu że trzeba się pochylić nad łożyskiem i tym czy będzie dobrze wysprzęglać i czy docisk będzie na maksa dociskał. Tak więc moje pytanie nadal aktualne

P.S.
Na oko widać, ze sprzęgła są zajebiście różne. Zobacz jeszcze raz ...

- racesupport1
- Kontakt:
Dobra, to nie jeździj na około tylko pisz co wiesz
Musze szybko poskładać sprzęgło, na jakim etapie jesteś ? samochód już jeździ czy z czymś jeszcze się nie umiesz uporać ?
wieniec rozrusznika przekładać jeżeli wygląda (na moje oko) tak samo ? może różni się wrębami lub modułem zębów ? nie wiem...
Sprzęgła różnią się wiadomo, chodziło mi o to, że odległości są takie same... reasumując wg. Ciebie docisk z M30 potrzebuje dłuższego skoku tak ? dlatego dłuższe łożysko ?

wieniec rozrusznika przekładać jeżeli wygląda (na moje oko) tak samo ? może różni się wrębami lub modułem zębów ? nie wiem...
Sprzęgła różnią się wiadomo, chodziło mi o to, że odległości są takie same... reasumując wg. Ciebie docisk z M30 potrzebuje dłuższego skoku tak ? dlatego dłuższe łożysko ?
kurde ale komplet Sachsa do b30 kupiłem za 640 zł z fakturą ,także nie rozumiem po co tak kombinować
kurcze, ale kombinujesz i zaciemniasz obraz.
piszesz o przełożeniu wieńca na kole więc Ci gratuluję że na to wpadłeś a Ty zaczynasz pisać o wieńcu na rozruszniku
Wiesz że musisz stoczyć to to robisz. Potem mierzysz odległość na poskładanym sprzęgle z zamachem od jednego końca do drugiego i porównujesz różnicę. Jak nie ma to gitara (nie sprawdzałem bo nie mam czasu). Jak jest to musisz ją zniwelować - jak, czym? Łapą czy łożyskiem (zbyt długa łapa może się ukosować).
Chwilkę siąść, popatrzyć i pomyśleć a nie fotki i na forum
P.S.
Fotki fajne
Kupiłeś i założyłeś sprzęgło od m30 z jednomasem do s50b32 na standardowym łożysku do m30 i wszystko cacy?
piszesz o przełożeniu wieńca na kole więc Ci gratuluję że na to wpadłeś a Ty zaczynasz pisać o wieńcu na rozruszniku

Chwilkę siąść, popatrzyć i pomyśleć a nie fotki i na forum

P.S.
Fotki fajne

Kupiłeś i założyłeś sprzęgło od m30 z jednomasem do s50b32 na standardowym łożysku do m30 i wszystko cacy?

- racesupport1
- Kontakt:
Steff - ty masz inne sprzęgło, do B32 kosztuje 1000zł, poza tym chce się pozbyć dwumasy jak już mam skrzynie out i założyć lekkie koło...
Lato - nie da się wieńca na kole zmienić jeżeli o to Ci chodzi
wiem że w niektórych kołach zamachowych były pracowane na gorąco, wtedy można by je zagrzać do czerwoności i zrzucić...
Poskręcam dzisiaj oba sprzęgła w kupe i dam znać czy jest różnica czy nie, na pierwszy rzut oka nie ma różnicy
Lato - nie da się wieńca na kole zmienić jeżeli o to Ci chodzi

Poskręcam dzisiaj oba sprzęgła w kupe i dam znać czy jest różnica czy nie, na pierwszy rzut oka nie ma różnicy

no to jestem prze Ch... bo wieniec schodzi bez grzania a po lekkim zebraniu i zagrzaniu siada jak należy. No ale pewnie się nie da hehehe (nie chce mi się robić zdjęć
)
Jak co to prześlij mi komletny dwumas i komplet do m30 to zrobię Ci tarcze i całą resztę na cacy

Jak co to prześlij mi komletny dwumas i komplet do m30 to zrobię Ci tarcze i całą resztę na cacy

Chlopcy niepsztykacjie sie tak
Najlepiej wpadnijcie do mnie w jednym czasie poleje wam zchlodzonej i bedzie git
Piotrus to sprzeglo zadziala... juz tlumaczylem artiemu jak ma to zrobic... Pozdro for all 

- racesupport1
- Kontakt:
Koło już stoczyłem na 8.7kg, jutro będę działał, i nie zrobie żadnych fotek 

No to można jednak??!! hehehe
To zapodaj dokładnie i zobacz czy ładnie wysprzęgla. No i finalnie odpisz na moje pytanie hehe
Jaką nasz skrzynię?
To zapodaj dokładnie i zobacz czy ładnie wysprzęgla. No i finalnie odpisz na moje pytanie hehe
Jaką nasz skrzynię?

- racesupport1
- Kontakt:
da się da, moja niewiedza
wieniec zmieniony, koło przymierzone, kręci elegancko, poszło dzisiaj do wyważenia, i jutro składam 

- racesupport1
- Kontakt:
No, sprzęgło ogarnięte, działa i ma się dobrze, podsumowując, trzeba kupić cały zestaw z M30B35 z kołem zamachowym, przełożyć wieniec z dwumasy, koło zamachowe stoczyć od strony silnika (-1.3kg) i mamy gotowy zestaw 

Ostatnio zmieniony sob kwie 21, 2012 21:34 przez racesupport1, łącznie zmieniany 1 raz.