Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich serdecznie.
Pacjent to S50B32 po przekładce. Mam problem, z którym nie potrafię sobie sam poradzić. Gorąca prośba o pomoc.
Na wykresie mam wyraźny spadek mocy i momentu między 3, a 6 tyś obrotów. Pierwsza myśl - VANOS. Ale VANOS jest świeżo po regeneracji. Gdyby pompa paliwa była zwalona, to spadek mocy byłby raczej na końcu, a tutaj końcówka wygląda ok. Wydaje mi się, że podobnie by było, gdyby brakowało powietrza.
Do załącznika wrzucam wykres z hamowni. RUN1 - to mój wykres. RUN2- to wykres innego M3, wrzucony do celów porównawczych. Żeby nie było, że wrzucam posta nie odrobiwszy wcześniej lekcji...

Lista rzeczy do zrobienia szukając mocy:
1) Piszecie na forum o przepływomierzu Boscha za 580zł. Ja znalazłem Boscha w IC (InterCars) , ale kosztuje ponad 1tyś.. Jakieś podpowiedzi którego dokładnie szukać i gdzie?
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... etrza.html" onclick="window.open(this.href);return false;
2) Zlikwidować lewe powietrze (wygląda że jest ok., czyli lewego powietrza brak) / zlikwidować lewe powietrze w przewodzie od krokowaca (muszę sprawdzić)
3) Gorące powietrze w dolocie. Dolot seria, więc raczej gorącego powietrza nie ciągnie. Rozumiem, że komp mi pokarze temperaturę powietrza?
4) Cewki zapłonowe mogą mieć przebicie - jak to zdiagnozować?
5) Świece. Pewnie wymienię dla świętego spokoju. Ciekawe, że w IC nie znalazłem Boscha.
6) Zmierzyć ciśnienie pompy paliwa, ale gdyby to była kwestia paliwa to spadek mocy raczej byłby na końcu. Ciekawe, że na forum piszecie o 5 barach, a pompy dostępne w IC mają 3,5?
7) Filtr paliwa jest nowy
8 ) Filtr powietrza czysty
9) Sondy lambda. Jedna wywala błąd, ale znajomy powiedział, ze lambdy mają znaczenie tylko przy niskich obrotach na luzie. Odpowiadają wtedy za właściwą mieszankę paliwa. W momencie pałowania nie ma to znaczenia, bo komp dobiera mieszankę z mapy, a nie z lambd. Zresztą ktoś na tym forum wypowiedział się w podobnym duchu. Więc zakładam, że tak jest

10) Regulacja zaworów - jak sprawdzić czy zawory mam dobrze wyregulowane? Nigdy tego nie robiłem

11) Sprawdzenie przepustnic czy otwierają się do końca i ewentualnie czy otwierają się równo - otwierają się do końca, a czy równo? No oko tak, ale czy można to jakoś dokładnie sprawdzić?
12) VANOS jest świeżo po regeneracji. Mechanicznie powinno być wszystko ok. Być może problem leży po stronie sterowania (elektroniki)? Podłączyłem komputer diagnostyczny, który pokazał że ustawienie wałków jest zgodne z mapą (?). Więc dalej nie wiem o co kaman i kończą mi się pomysły gdzie szukać.
Dorzucam jeszcze filmik z pomiaru ustawienia kąta wałków:
https://www.youtube.com/watch?v=jhkVAx-8H-4" onclick="window.open(this.href);return false;
13)Ciśnienie w przewodzie do sterowania VANOSem. Ktoś ma gotowy zestaw do sprawdzenia ciśnienia?
14) Komp - jak sprawdzić, czy problem nie leży np. po stronie ECU, bo np. jakaś końcówka mocy się zjarała? Nie wywala błędów vanosa, ale może jednak coś jest nie tak?
15) AFR - szkoda, że nie sprawdziłem będąc na hamowni...

PS. Tak na marginesie - Jak bardzo Waszym zdaniem moc i moment w max odbiegają od zdrowego S50B32? Słyszałem wiele, że te silniki nie trzymają mocy, ale czy aż tak bardzo?