siemanko,
jakieś 3 miesiące temu kupiłem e36 M3 ze skrzynią SMG. Czy może ktoś mi poradzić, jak należy dbać o tą skrzynię? Gdzie sprawdzać poziom oleju, czy jakieś dodatkowe działania są potrzebne? Póki co wszystko jest ok, ale jak to się mówi "lepiej zapobiegać niż leczyć" Z góry dzięki za kumate porady.
M3 E36 SMG - eksploatacja
- Norberte30
- Auto: M3 e36 3.2 SMG Estoril
Re: M3 E36 SMG - eksploatacja
Też mam ///M3 z Smg, chętnie podepne się pod temat i jeśli ktoś coś o eksploatacji wie ciekawego to chętnie się dowiem. Z mojej strony powiem co do tej pory wiem: pompa nowa ma wytrzymałość około 100k kilometrów. Mój samochód miał wymianianą przy około 100, a przy 208k Maniekkk-poprzedni właściciel robił jej serwis(nowe uszczelnienia, nowy akumulator ciśnienia. Ja mam teraz 223k i pompuje dobre ciśnieni.
Na samym początku mojej przygody z SMG akumulator nie dawał wystarczająco prądu, zablokował EWS i powywalało błędy na skrzyni. Wymieniłem akumulator, alternator i wszstko wróciło do normy.
Z tego co wiem to problemy sprawia czasem wybierak, czujnik biegu, czujniki zamknięcia maski o których czasem zapominam i od razu jestem spocony, że cos ze skrzynią jak nie chce ruszyć;).
Dużo ludzi poddaje się i wkłada manual, ja chciałbym zostać przy mojej wersji i nic nie zmieniać. Moment zmiany biegów jest nie do zastąpienia, a i procedura jest niczego sobie. Oczywiście manual to co innego, ale było to wałkowane wiele razy-co komu pasuje.
Olej to sprawdzasz w zbiorniczku.
Pzdr
Na samym początku mojej przygody z SMG akumulator nie dawał wystarczająco prądu, zablokował EWS i powywalało błędy na skrzyni. Wymieniłem akumulator, alternator i wszstko wróciło do normy.
Z tego co wiem to problemy sprawia czasem wybierak, czujnik biegu, czujniki zamknięcia maski o których czasem zapominam i od razu jestem spocony, że cos ze skrzynią jak nie chce ruszyć;).
Dużo ludzi poddaje się i wkłada manual, ja chciałbym zostać przy mojej wersji i nic nie zmieniać. Moment zmiany biegów jest nie do zastąpienia, a i procedura jest niczego sobie. Oczywiście manual to co innego, ale było to wałkowane wiele razy-co komu pasuje.
Olej to sprawdzasz w zbiorniczku.
Pzdr
-
- Auto: 2xM3 E36 ,2x850i, Z3 ,Z4,645Ci
Norbert dzięki za informację. Jeśli by ktoś z Was miał jeszcze jakieś sugestie odnośnie eksploatacji SMG w M3 E36 to proszę podzielić sie wiedzą.
Czynności te są opisane na jednym z for internetowych bmw, ale niestety nie pamiętam na którym. Kiedyś się na niego natknęłem.
Do poczytania: http://instrumentypochodne.blog.pl Polecam
-
- Auto: 2xM3 E36 ,2x850i, Z3 ,Z4,645Ci
Przeszukałem już inne fora ale mało konkretnych porad, głownie bzdury typu mogłeś kupić manual itd.
Wymiana oleju w tej skrzyni jest zalecana , jeśli tak to co ile tyś. km ??
Wymiana oleju w tej skrzyni jest zalecana , jeśli tak to co ile tyś. km ??