BMW M3 "Pako"

Awatar użytkownika
PAKO
Kontakt:

Re: BMW M3 "Pako"

Post autor: PAKO » ndz sie 26, 2012 10:45

Ja mam zdanie takie
Nikt nie zrobi mi auta tak jak bym je zrobił sobie sam.
Miałem wiele złych doświadczeń związanych z ASO i miedzy innymi dlatego wykonczylem swój stary silnik tzn spalanie stukowe tzn taki efekt dzwoniacej śrubki w okolicach silnika, serwisy szukali srubki nawet pukali młotkiem gumowych żeby ja zlokalizować!
Kilku krotnie auto zostawiłem w aso aby zlokalizowanie problem zawieszenia tzn. Cały czas stuki dochodzące z kolumny mcpersona,diagnoza...wymiana amortyzatora, być może bym wymienił amortyzator lecz koszta były b wysokie ponieważ mam bilstein psa 10 i musiałbym kupić cały zawias bo oni nie sprzedają na sztuki, nie dawało mi to spokoju więc wyciąglem amortyzator i złożyłem całość od nowa nic nie wymieniając, Nic nie stuka!
Jedynie geometrie dałem zrobić bo wiadomo sam nie dam rady.
takich sytuacji było wiele pisze nie tylko o BMW ale serwisy innych Marek,tam tez są partacze i sciemniacze!!!
Na wiosnę kupię podnośnik i sam będę podstawowe rzeczy robił.
Dla mnie nie jest plusem to ze auto jest naprawione w aso, tylko plusem jest potem jego historia serwisowania!

Awatar użytkownika
Maros
Auto: M5F10, M3E92, M3E46
Kontakt:

Post autor: Maros » ndz sie 26, 2012 10:53

Tylko teraz nie do końca wiesz co było problemem...

Awatar użytkownika
PAKO
Kontakt:

Post autor: PAKO » ndz sie 26, 2012 11:03

Jeśli chodzi o układ chłodzenia to wiem, po zdemontowani viscozy okazało się ze olej z niej wyciekł było oblepione czarna mazią, a reszte wymienilem poniewaz bede mial spokój na dlugie lata,co do kolumny mcpersona przypuszczam ze byLo poprostu coś źle osadzone, był luz na górnym mocowaniu amortyzatora.

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » ndz sie 26, 2012 11:03

Ja rozumiem że książka sereisowa fajna rzecz bo psychiczny spokój że auto odwiedzało serwis i ma pieczątki. Ale niestety jak widać w PL-u serwis jest czymś czego jeszcze ludzie w nich pracujący nie ogarneli, za to do perfekcji ogarneli jak kasować za bylegówno niemałe pieniądze. Mamy wiele przykładów na forum tego jak są niekompetentni, niewykwalifikowani i cholera wie co się z autem dzieje podczas gdy serwis je "testuje" Wania cis o tym wie. Powiedzenie "stać cię na ///M to stać cię na serwis" nabiera nowego znaczenia w PL jak widać na wielu przykładach. Wiec niestety serwisem stanowczo mówimy nie. No chyba że ma ktoś czas siedzieć i patrzeć im na łapki i ma również wiedzę aby ich dopilnować. Wiec jak najbardziej jestem za domowym naprawom autka i życzę wszystkim aby się wkońcu serwisy poprawiły ;)
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??

Camil
Auto: e36s54
Kontakt:

Post autor: Camil » ndz sie 26, 2012 14:13

A ja dzis po testach 530d e39 po zainwestowaniu prawie 5tys zl(glownie zawias) stwierdzam, ze nawe tkumple czy znawcy to przycinacze i matoly leniwe, glownie leniwe. Warto robic samemu, tymbardziej, ze jak ma sie troche czasu to mozna sie sporo nauczyc i lepiej tez czuc auto(oczywiscie zalezy co sie wymienia :mrgreen: )

Awatar użytkownika
Bobas

Post autor: Bobas » sob wrz 15, 2012 21:13

Byłeś na Summer Cars party?

Awatar użytkownika
PAKO
Kontakt:

Post autor: PAKO » ndz wrz 16, 2012 00:24

Tak a co się stało?

Awatar użytkownika
Bobas

Post autor: Bobas » ndz wrz 16, 2012 10:38

Nic, widziałem cię :-P Ładne auto.

JACK SMG

Post autor: JACK SMG » ndz wrz 16, 2012 10:55

Dino444 pisze:Ja rozumiem że książka sereisowa fajna rzecz bo psychiczny spokój że auto odwiedzało serwis i ma pieczątki. Ale niestety jak widać w PL-u serwis jest czymś czego jeszcze ludzie w nich pracujący nie ogarneli, za to do perfekcji ogarneli jak kasować za bylegówno niemałe pieniądze. Mamy wiele przykładów na forum tego jak są niekompetentni, niewykwalifikowani i cholera wie co się z autem dzieje podczas gdy serwis je "testuje" Wania cis o tym wie. Powiedzenie "stać cię na ///M to stać cię na serwis" nabiera nowego znaczenia w PL jak widać na wielu przykładach. Wiec niestety serwisem stanowczo mówimy nie. No chyba że ma ktoś czas siedzieć i patrzeć im na łapki i ma również wiedzę aby ich dopilnować. Wiec jak najbardziej jestem za domowym naprawom autka i życzę wszystkim aby się wkońcu serwisy poprawiły ;)
Ja nie mam ani czasu ani wiedzy żeby grzebac przy swoim M ale unikam aso jak ognia,a szczególnie warszawskich fusów :wink: Chcieli mi tam przy przebiegu 65 tys w S85b50 wymieniac vanosy po 7 tys zł za sztuke x2 plus naprawa w momencie gdy auto wchodziło w tryb awaryjny po przekroczeniu 6500obr i wrzucało n-ke.Juz zdiagnozowali i umówili na naprawe.Cos mnie jednak tkneło zajechałem do małego nieautoryzowanego warsztaciku bmw na Mińskiej ,firma aseko.Po pół godzinnej diagnozie i przejechaniu sie autem mechanik rzucił krótko zamawiamy czujnik biegu jałowego? koszt 620 zł 300zł wymiana.100zł komputer Troche sie zdziwiłem,ale po naprawie jak reką odjał i od dzis jeźdże tylko tam.
JK

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » ndz wrz 16, 2012 11:18

W ASO nie mają pojęcia to są barany i wymieniacze mnie to wkurza,że nie ma na to mocnych gdyby inaczej działały sądy kilka spraw o wyłudzenie/oszustwo i by się zaraz nauczyli bo to co wyrabiają to się w głowie nie mieści.
W DE jest inna liga tam serwis co prawda kosztuje ale naprawią wszystko.
Kilka razy słyszałem o przypadku emek, które ASO w PL naprawiało rok i dłużej koszty w dziesiątkach tysięcy a wystarczyła jedna wizyta w ASO DE i samochód jeździł idealnie.
Zresztą dotyczy to nie tylko emek.
W moim obecnym E92 u FUSa malowali drzwi i maskę i masakra jak to jest zrobione wszystko do poprawki a skasowali ogromne pieniądze.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » ndz wrz 16, 2012 12:49

JACK SMG pisze:a szczególnie warszawskich fusów
Ja bym bardziej Inschape unikał. Nie chodzi mi tyle o poziom wiedzy czy umiejętności (chociaż w Fusie na pewno jest jeden dobry doradca i jeden dobry elektronik, i był jeden dobry mechanik, ale awansowali go na mistrza serwisu, a drugiego przyzwoitego nie widziałem), a kwestię reklamacji. W Fusie jak ogarniasz temat i ich przyciśniesz to zrobią, a w Inschape mimo iż mi barany 2 lata samochód psuły, dopisywali do faktur części od innych samochodów i brali pieniądze za rzeczy których w ogóle nie zrobili to wciąż mamy na głowie sprawę sądową z nimi, z ich powództwa.

Nie mniej jednak ASO nie może dobrze działać, skoro wszyscy mechanikom płacą jak najmniej i wszyscy równają w dół, wychodząc z założenia że i tak do nich przyjedziesz bo wszyscy robią źle.

Mystic888

Post autor: Mystic888 » ndz wrz 16, 2012 14:47

Widzialem wczoraj jak leciales w kierunko Kato. Auto wyglada mega, felgi miazdza wszystko. Widzialem w zyciu wiele M3, ale t jest najlepsza.
Tylko jakos spokojnie smigasz, jak na taki silnik :) Pozdro

Awatar użytkownika
PAKO
Kontakt:

Post autor: PAKO » ndz wrz 16, 2012 19:48

Mystic888 pisze:Widzialem wczoraj jak leciales w kierunko Kato. Auto wyglada mega, felgi miazdza wszystko. Widzialem w zyciu wiele M3, ale t jest najlepsza.
Tylko jakos spokojnie smigasz, jak na taki silnik :) Pozdro
Na pokładzie żona w 8 miesiącu ciąży :-):-):-)

BOBAS a ty byłeś R8 srebrne?

Awatar użytkownika
Bobas

Post autor: Bobas » ndz wrz 23, 2012 16:35

Nie, to nie ja. Ja mam czarne.

Awatar użytkownika
PAKO
Kontakt:

Post autor: PAKO » ndz wrz 23, 2012 23:11

Bobas pisze:Nie, to nie ja. Ja mam czarne.
To cie jednak nie widziałem.
Ma ktoś zdj albo film z udziałem mojej buni?

Zablokowany