Dokładnie tak.Tak naprawde to mają głeboko gdzieś czy TWS jest dobry czy nie.Liczy sie tylko kasa.Marcin_Os pisze:BMW współpracuje z Castrolem, Mercedes z Mobilem a Audi z Shellem - znasz już odpowiedź?kostek_ja pisze:Ja osobiście uważam że inżynierowie z BMW M Gmbh wiedzą lepiej i skoro zalecają TWS to dlatego że jest najlepszy, chociaż bardzo prawdopodobne że mogą zalecać tylko oleje danych producentów i z tych olejów również wybierają najlepszy.Bombel pisze:TWS odpada na pewno.
Inżynieorwie robią swoje ale przede wszystkim rządzi tym ogromna kasa!
Producent oleju podpisuje umowę z producentem samochodów, jego olej jest wlewany do wszystkich silników w fabrykach i we wszystkich serwisach na świecie, to megakasa i to jest raczej ważniejsze niż jakość czy parametry danego oleju.
Jaki olej wlac po wymianie panewek do 3,2??
Re: Jaki olej wlac po wymianie panewek do 3,2??
Ja do swojej M jak uda się ją zreanimować to wlewam Motula 300V 20W60 Le Mans.W siedem też mam taki olej teraz ale niedługo zmieniam na 300V 15W50 Competition.
Jeżeli będziesz śmigał swoją M na codzien to wlał bym 15W50.Na początek w celu przepłukania możesz zalać Motula XS 8100 5W40.Też bardzo dobry olej i do płukania chyba ciutke lepszy niż 300V bo nie jest taki gęsty.
Jeżeli będziesz śmigał swoją M na codzien to wlał bym 15W50.Na początek w celu przepłukania możesz zalać Motula XS 8100 5W40.Też bardzo dobry olej i do płukania chyba ciutke lepszy niż 300V bo nie jest taki gęsty.
Tak przy okazji..
A czy myslicie że jest sens zmieniać olej w m3 z TWS-a na Motula, kiedy auto ma prawie 200k przebiegu ( albo i więcej, tego nikt nie wie
) i przez ostatni dłuższy okres jezdziło tylko na TWS?
A czy myslicie że jest sens zmieniać olej w m3 z TWS-a na Motula, kiedy auto ma prawie 200k przebiegu ( albo i więcej, tego nikt nie wie

Powiem Ci tak.Gdyby to było moje auto to odrazu bym to zrobił ale nikomu nie będe polecał bo w razie gdyby była jakaś awaria to bedzie miał do mnie żal.MP pisze:Tak przy okazji..
A czy myslicie że jest sens zmieniać olej w m3 z TWS-a na Motula, kiedy auto ma prawie 200k przebiegu ( albo i więcej, tego nikt nie wie) i przez ostatni dłuższy okres jezdziło tylko na TWS?
Zalej sobie Motula i zobacz zaraz po wymianie jak motor pracuje.
Raczej autem nie bede jezdzil na codzien. Na dotarciu pewnie tak, ale potem raczej sporadyczne wyjazdy.PawełM pisze:Ja do swojej M jak uda się ją zreanimować to wlewam Motula 300V 20W60 Le Mans.W siedem też mam taki olej teraz ale niedługo zmieniam na 300V 15W50 Competition.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Ja bym nie zmieniał rodzaju oleju na pierwsze zalanie. Jak już lać to cały czas taki sam. Oleje mają różne dodatki i można tylko pogorszyć a nie poprawić. Minimum 10W. 0W czy 5W będzie za żadki.
A co Ty lales do swojej M3 e36??jackson pisze:Ja bym nie zmieniał rodzaju oleju na pierwsze zalanie. Jak już lać to cały czas taki sam. Oleje mają różne dodatki i można tylko pogorszyć a nie poprawić. Minimum 10W. 0W czy 5W będzie za żadki.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
taki żółty wlej .... zawsze chciałem mieć żółty ..... 

powiem wam ze czasami marka może nieźle zamieszać ludziskom w głowach mam nadzieje ze w końcu w temacie wypowie się luk325 on lał motula LE MANS do swojej 3,2 i widziałem jak silnik na tym chodził powiem wam tyle ze po jednych zawodach został zlany w h.. i do łask wrócił tws
Różnice
na motulu po zagrzaniu się auto wyraźnie waliło na vanosie (jak wiecie w m3 jest to dość łatwo wychwycić )(ja lałem do m54b30 motula i nic niepokojącego nie zaważyłem ) olej luka325 po 3-4 tygodniach użytkowania został zlany
i zalano silnik tws i co ciekawe tu nie było już tych objawów
a co do własności smarujących i zabezpieczających silnik przed zacieraniem się to myślę ze w Polsce nie ma człowieka który by mógł to stwierdzić ponieważ nie słyszałem o teście tych olejów w naszym kraju a to co mówi pan Staszek co ma warsztat czy Jacek co ma lub miał m3 kiedyś to jest mało istotne
ludzkie gdybanie i teoretyczne rozważania które nijak maja się do praktyki
jeżeli mam być szczery i miałbym określić zwyciesce motul –tws i nie sugerował bym się testami naukowców które ktoś może obalić mówiąc ze to tez kasa to z własnego doświadczenia wybieram MOTULA
uzasadnienie
1. fajne metalowe banki 2 litrowe
2. fajny apetyczny zapach (guma do żucia)
i to jest utrzciwa wypowiedz jeżeli zależy wam na tych dwóch elementach to nie ma co się zastanawiać a jeżeli chodzi wam o tarcie a raczej jego jak najmniejszy wpływ to oba oleje wypadają cienko na światowych porównaniach niestety nie pamiętam gdzie one były coś podobnego do tego
http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
Różnice
na motulu po zagrzaniu się auto wyraźnie waliło na vanosie (jak wiecie w m3 jest to dość łatwo wychwycić )(ja lałem do m54b30 motula i nic niepokojącego nie zaważyłem ) olej luka325 po 3-4 tygodniach użytkowania został zlany
i zalano silnik tws i co ciekawe tu nie było już tych objawów
a co do własności smarujących i zabezpieczających silnik przed zacieraniem się to myślę ze w Polsce nie ma człowieka który by mógł to stwierdzić ponieważ nie słyszałem o teście tych olejów w naszym kraju a to co mówi pan Staszek co ma warsztat czy Jacek co ma lub miał m3 kiedyś to jest mało istotne
ludzkie gdybanie i teoretyczne rozważania które nijak maja się do praktyki
jeżeli mam być szczery i miałbym określić zwyciesce motul –tws i nie sugerował bym się testami naukowców które ktoś może obalić mówiąc ze to tez kasa to z własnego doświadczenia wybieram MOTULA
uzasadnienie
1. fajne metalowe banki 2 litrowe
2. fajny apetyczny zapach (guma do żucia)
i to jest utrzciwa wypowiedz jeżeli zależy wam na tych dwóch elementach to nie ma co się zastanawiać a jeżeli chodzi wam o tarcie a raczej jego jak najmniejszy wpływ to oba oleje wypadają cienko na światowych porównaniach niestety nie pamiętam gdzie one były coś podobnego do tego
http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
FW motorsport
I jak zwykle jest to kolejny temat w ktorym poruszona zostala kwestia jaki olej. A ja jak zwykle nie mam pojecia ktory jest ten najlepszy bo zdania sa tak podzielone ze nie wiem juz ktory jest ten dobry. Moze zrobmy taka ankiete z punktacja ktory olej i do jakiej emki jest najlepszy i na stale gdzies to zamiescic z mozliwoscia dodawania glosow i opini po uzytkowaniu:) ale moze to nie byc dobry pomysl:) Tylko mnie nie zjedzcie:) pozdro.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
Strona o olejach od strony technicznej + forum:
http://www.bobistheoilguy.com/
http://www.bobistheoilguy.com/
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!
tak jak Daniel(mgarage)napisal . napalilem sie na motula i wyrzygalm kase na le mans 20w60. silnik chodzil ladnie do czasu gdy pojechalem na zawody 1/4. po paru przejazdach temp oleju skoczyla do ok 120st. na koniec zawodow silnik zaczas tak jakby szatkowac i zaczal tluc sie vanos. po tym zajsciu zalalem TWSa i wszystko wrocilo do normy. takze ja polecal TWSa.
ET - 12.93s by tag heuer
u mnie jeździł Valvoline VR1 10W60 i na zimnym leciutko przez chwilę słychać było Vanos. Teraz wlałem Mobil1 0W40 i tego objawuu nie ma.
To jest bezpieczna temperatura ? Jak się tak nagrzał to może i nie dziwne, że szatkować zaczął.luk332 pisze:po paru przejazdach temp oleju skoczyla do ok 120st.
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
120 to jeszce dobra temperatura. Od 140 trzeba się bać