Temperatura plynu chlodzacego maleje
Temperatura plynu chlodzacego maleje
Od pewnego czasu (pewnie z powodu nizszych temp) zauwazylem ze podczas normalnej jazdy w trasie, wskazowka od temp plynu opada ponizej optymalnego poziomu, tzn jest odchylona o "1,5 kreski" w lewa strone.
Wniosek, silniki jest niedogrzany, a jeszcze mamy temp dodatnie, to co bedzie w zime?
Czy mial juz ktos podobny problem?
Wisco jest nowe.
Wniosek, silniki jest niedogrzany, a jeszcze mamy temp dodatnie, to co bedzie w zime?
Czy mial juz ktos podobny problem?
Wisco jest nowe.
Re: Temperatura plynu chlodzacego maleje
..Sprawdź termostat, może jest non stop otwarty.. Najprościej jak silnik zimny, po odpaleniu zerknij czy od razu grzeje się cały układ.. Patrz od termostatu dalej, wtedy stwierdzisz czy przepuszcza płyn od samego poczatku..
-
termostat.
No fakt, prosto i skutecznieAndrzej pisze:..Sprawdź termostat, może jest non stop otwarty.. Najprościej jak silnik zimny, po odpaleniu zerknij czy od razu grzeje się cały układ.. Patrz od termostatu dalej, wtedy stwierdzisz czy przepuszcza płyn od samego poczatku..

Gdyby sie okazalo, ze termostat do wymiany to mam takowy na sprzedaz, oryginalny. Szczegoly
PW

Rekin, moje prv do ciebie nie dochodza chyba, jakby co to daj znac na nr tel 608 518 170 w sprawie tego termostatu.
Witam, juz odpisalem, pozdrawiam
Andrzej, czy to znaczy ze jesli waz gorny od pompy do chlodnicy rozgrzewa sie rowno z reszta plynu (wskazania temp) to jest rownoznaczne z przepuszczajacym termostatem?Andrzej pisze:..Sprawdź termostat, może jest non stop otwarty.. Najprościej jak silnik zimny, po odpaleniu zerknij czy od razu grzeje się cały układ.. Patrz od termostatu dalej, wtedy stwierdzisz czy przepuszcza płyn od samego poczatku..
Troche czasu minelo ale nie jestem pewny, a ten waz najlatwiej sprawdzic i u mnie nagrzewa sie ten waz w tempie wzrostu temp na wskazniku.
Prowizorycznie zaslonilem kawalek chlodnicy przy atrapie i jest lepiej.
Termostat od kolegi Rekina zamontowany, problem zniknal.
Widocznie moj stary termostat otwieral sie przy zbyt niskiej temperaturze.
Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi.
Widocznie moj stary termostat otwieral sie przy zbyt niskiej temperaturze.
Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi.