CYKANIE W SILNIKU
CYKANIE W SILNIKU
Witam ponownie. Odkad kupilem swoja M3 zauwazylem ze gdy silnik sie rozgrzeje to slychac z niego cykanie. Nie takie jak by padaly panewki tylko tak jak cyka zegarek tylko glosniej. To cykanie przyspiesza i zwalnia wraz z obrotami a slychac je tylko w niskich granicach obr, tzn tak pewnie do 3000 albo gdy schodzi z obrotow podczas jazdy jak hamuje silnikiem. Ktos wie co to moze byc? Tak z czystej ciekawosci.
I jeszcze druga sprawa... gdy zmieniam bieg z 1 na 2 przy malej predkosci to przy puszczeniu sprzegla bez dodawania gazu lub tylko z odrobina gazu gdy auto zaczyna ciagnac slychac czasami 1 czasami 2 takie klikniecia spod auta jakby cos mialo luz. Jakies sugestie?
I jeszcze druga sprawa... gdy zmieniam bieg z 1 na 2 przy malej predkosci to przy puszczeniu sprzegla bez dodawania gazu lub tylko z odrobina gazu gdy auto zaczyna ciagnac slychac czasami 1 czasami 2 takie klikniecia spod auta jakby cos mialo luz. Jakies sugestie?
Re: CYKANIE W SILNIKU
nie chce Cię straszyć ale miałem identyczne objawy jak się zaczęły problemy z panewkami.
Kilka miesięcy później zaczęły już stukać typowo panewkowo.
Zobacz czy cyka na wolnych, przeciagnij gazem przez obroty, powoli w zakresie 2 - 3 tys.
Kilka miesięcy później zaczęły już stukać typowo panewkowo.
Zobacz czy cyka na wolnych, przeciagnij gazem przez obroty, powoli w zakresie 2 - 3 tys.
Sześć Dębów Dwór w Prusewie
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)
Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe
Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)
Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe
Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Nie wiem dokladnie ale jesli chodzi o cykanie jak w zegarku to moga tez byc luzy zaworowe, lub Vanos, ale to niech sie wypowie ktos bardziej obeznany w tym silniku.
Co do strzelania przy zmianie biegow to powodow moze byc kilka, zapewne to bedzie jakis luz w ukladzie napedowych lub w zamocowaniu jego elementow. Moze to byc w skrzyni biegow, na krzyzaku walu napedowego lub na wieloklinie laczacych sie z dyfrem. Przy zgaszonym aucie i wrzuconym biegu wejdz pod auto (podnosnik lub kanal) i chwyc za wal napedowy krecac nim energicznie w obie strony, w ten sposob powiniene zlokalizowac stukanie.
Co do strzelania przy zmianie biegow to powodow moze byc kilka, zapewne to bedzie jakis luz w ukladzie napedowych lub w zamocowaniu jego elementow. Moze to byc w skrzyni biegow, na krzyzaku walu napedowego lub na wieloklinie laczacych sie z dyfrem. Przy zgaszonym aucie i wrzuconym biegu wejdz pod auto (podnosnik lub kanal) i chwyc za wal napedowy krecac nim energicznie w obie strony, w ten sposob powiniene zlokalizowac stukanie.
Na wolnych nie cyka. Tylko podczas jazdy. Slyszalem ze tak sie dzieje jak jest wydech nieszczelny ale nie wiem. Przejechalem z tym cykaniem juz z 5000km i nie pogarsza sie. Czekam na wasze zdaniaKilej pisze:Zobacz czy cyka na wolnych, przeciagnij gazem przez obroty, powoli w zakresie 2 - 3 tys.

raczej to nie wina wydechu .u mnie jego srodkowa czesc jest w oplakanym stanie i nic nie cyka
to ja nie wiem co to moze byc. Cyka tylko na cieplym silniku i tak cicho ze tylko przy otwartej szybie da sie to uslyszec i tylko gdy jade miedzy budynkami tak ze dzwiek sie od nich odbija. Dzis specjalnie na to zwracalem uwage. Cykanie ustaje powyzej 3000obr/min.
-
- Auto: ///M3 E36 Coupe
- Kontakt:
Co do dźwięku cykania to mogą być też wtryskiwacze. Kiedyś się zastanawiałem co to jest dopiero podczas wizyty u znajomego mechanika się dowiedziałem, że metaliczne cykanie to działanie wtryskiwaczy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
rutek, cykanie wtryskow to z gazu raczej 

Co do pukania pod autem:
- Sprawdź wał tak jak kolega Venom napisał
- Wał może być poluzowany przy głowie dyfra
- Półośki mogą być poluzowane
- Zawieszenie może walić (chyba główne tylne wahacze taki dźwięk wydają)
Ja bym to sprawdził troche inaczej, podnies jedno tylne koło z ziemi i nim kręć w tą i spowrotem. Sprawdź czy i co klekocze. Jak nic, to szukałbym winowajcy w zawiasie.
- Sprawdź wał tak jak kolega Venom napisał
- Wał może być poluzowany przy głowie dyfra
- Półośki mogą być poluzowane
- Zawieszenie może walić (chyba główne tylne wahacze taki dźwięk wydają)
Ja bym to sprawdził troche inaczej, podnies jedno tylne koło z ziemi i nim kręć w tą i spowrotem. Sprawdź czy i co klekocze. Jak nic, to szukałbym winowajcy w zawiasie.
zawias bedzie remontowany niedlugo. Tzn amortyzatory przod i tyl, wszystkie 10 tuleji to tylniego zawszenia (procz tuleji tylniej belki) i wszystkie gumy i sworznie z przodu. Bardziej mnie denerwuje to cykanie. Zauwazylem ze jest najglosniejsze jak jade i puszcze gaz ale bez wciskania sprzegla. Jak wcisne sprzeglo to cichnie. nie jest to wina sprzegla bo dochodzi to z silnika. Bardziej slyszalne po stronie kierowcy i to jak sie stoi kolo auta. Jak podniose maske zeby posluchac przy silniku to nie slychac nic.