Silnik sie nie dogrzewa?
Silnik sie nie dogrzewa?
Co może byc przyczyną, że w trasie temperatura wody przy stałej predkosci schodzi na liczniku w lewo od pionu? Na 99% wykluczam termostat, bo sprawdzilem go dzis w garnku i zaczyna sie uchylac przy 81 stopniach wiec jest OK. Wskazowka tak bardzo sie nie odchyla, moze 1-1.5mm od pionu. Gdy tylko stanę na jakichs swiatlach lub w korku to po chwili wskazowka staje w pionie. W prawą stronę nie wychyla sie nigdy. Czy inni userzy s50b32 tez obserwuja cos takiego?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Re: Silnik sie nie dogrzewa?
mam to samo na trasie schodzilo mi w lewo az do pierwszej kreski ! zmienilem termostat i na trasie jest 1,5-2 mm od pionu w miescie nieraz tez milimetra brakuje.. moze mamy zbyt czyste chlodnice? 

Hmm, może trafiłeś w sedno
Faktycznie czyscilem jakis czas temu skraplacz i chlodnice i chyba wlasnie od tamtej pory jest ten "problem". Podejrzewam, ze porzedni wlasciciele nigdy tego nie robili, a ze nasze autka maja juz ładnych kilka lat na karku, moglo sie tam trochę zakumulowac, nie sądziłem jednak ze to może miec az taki wplyw. Pytanie tylko czemu termostat tego nie kompensuje? Po pelnym otwarciu zostawilem go w garnku zeby temp powoli spadala i calkowite zamkniecie bylo mniej wiecej przy 78-79 stopniach czyli chyba OK?

- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Praktycznie każda M3 tak ma nie pamiętam jak miałem w E36 ale w E46 wiele osób już o tym na forum pisało.
-
z drugiej strony powiem Ci ze na kompie pokazywalo mi temperature wody 91 stopni a na wskazniku bylo 2 mm od pionu,wisko rowniez zapiete bo stalo 30 minut przy 30 stopniach na polu a niby itak nie dogrzalo,moze to wskaznik nas w konia robi ?:)
U mnie na postoju i w miescie wskaznik staje pionowo, jednak po wlaczeniu wentylatora klimy (mam na przycisk) po chwili schodzi te 1-2 mm w lewo. Wisko mam zdemontowane.
Nie mialem niestety okazji sprawdzac wskazan na komputerze. Szkoda, ze OBC w e36 nie pokazuje temp. wody tak jak w e46. Jeszcze odnosnie wskaznika, to w temacie Kostka ktos napisal, ze nie jest on liniowo skorelowany z temperaturą, pion pokazuje w pewnym zakresie temperatur np. 86-92, wychyla sie gdy te wartosci są przekroczone. Jednak u Ciebie przy 91 powinna juz raczej stac "na bacznosc"
Tak czy siak, lepiej chyba delikatnie niedogrzany (przynajmniej wg wskaznika) niz przegrzewajacy sie
Nie zauwazylem roznicy w spalaniu wiec przy takich temperaturach wody mieszanka nie jest juz chyba wzbogacana. Jeszcze na koniec, na poziom odchylenia wskazowki w trasie nie ma wplywu temp. powietrza, zarowno na mrozie jak i teraz jest to samo.
Nie mialem niestety okazji sprawdzac wskazan na komputerze. Szkoda, ze OBC w e36 nie pokazuje temp. wody tak jak w e46. Jeszcze odnosnie wskaznika, to w temacie Kostka ktos napisal, ze nie jest on liniowo skorelowany z temperaturą, pion pokazuje w pewnym zakresie temperatur np. 86-92, wychyla sie gdy te wartosci są przekroczone. Jednak u Ciebie przy 91 powinna juz raczej stac "na bacznosc"

Tak czy siak, lepiej chyba delikatnie niedogrzany (przynajmniej wg wskaznika) niz przegrzewajacy sie

- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
U mnie w M5 E34 nawet w cieple dni na trasie wskazowka jest zawsze odchylona w lewo od pionu. Jak wymienialem chlodnice to sytuacja nie ulegla zmianie.
Też tak miałem, że na trasie wskazanie temperatury odchylalo się delikatnie w lewo, termostat zagrzany w garnku, też się otwierał i zamykał, a po wymianie na nowy stoi po zagrzaniu i ani drgnie.
Zaobserwuj jeszcze czy na zimnym silniku woda grzeje się płynnie, czy może w jakimś przedziale stanie i trzeba czekać zanim dojdzie do właściwej temperatury.
Zaobserwuj jeszcze czy na zimnym silniku woda grzeje się płynnie, czy może w jakimś przedziale stanie i trzeba czekać zanim dojdzie do właściwej temperatury.
Padre, wymieniłeś na nowy oryginalny czy zamiennik?
Nie ma zamienników tylko Wahler.
-
ja rowniez kupilem org,woda grzeje sie plynnie i staje 1-2mm przed pionem..
Czy w m3 są jakies sruby do odpowietrzania układu?
Na jednym z węży. Chyba z lewej strony samochodu.
zamowiłem nowy termostat - mam nadzieję ze nie bede załował, zdam relację po wymianie.
Po solidnym okresie testowania nowego termostatu mogę powiedziec, że nic się nie zmieniło, nadal w trasie wskazówka się odchyla w lewo.