prawie 150tys co dalej?
prawie 150tys co dalej?
witam!
W tym watku chce sie skupic glownie na motorku a nie na rzeczach eksploatacyjnych jak zawias czy heble wiec wymienie rzeczy zwiazane z silnikiem.
Moj potworek zbliza sie do 150tys przebiegu. Mam go ponad rok, zrobilem nim ok 10tys po zakupie wymienilem:
- Olej
- Filtr oleju
- Filtr paliwa
- Filtr powietrza
- Swiece
- Wszystkie paski (alternator,klima)
- Rolki od tych paskow
- Weliminowalem pocenia sie przewodow olejowych czy innych z plynami
Po tych 10tys wymienilem znowu olej i filtr oleju dodatkowo kupilem oringi do elektrozaworow (vanos), uszczelki, nowe srubki oraz filtr oleju w vanosie ale jeszcze nie zabralem sie za wymiane..
Z doswiadczenia z tymi silnikami co byscie mi radzili zrobic, sprawdzic, wymienic?
Jakies luzy zaworowe? Jak tak to co bym potrzebowal do zrobienia tego, jakies plytki? Jak tak to jakie, najlepiej nr czesci
Ogolnie wszystkie konkretne rady by sie przydaly
Zalezy mi na bezawaryjnosci i dobrej kondycji tego motoru
Pozdrawiam
W tym watku chce sie skupic glownie na motorku a nie na rzeczach eksploatacyjnych jak zawias czy heble wiec wymienie rzeczy zwiazane z silnikiem.
Moj potworek zbliza sie do 150tys przebiegu. Mam go ponad rok, zrobilem nim ok 10tys po zakupie wymienilem:
- Olej
- Filtr oleju
- Filtr paliwa
- Filtr powietrza
- Swiece
- Wszystkie paski (alternator,klima)
- Rolki od tych paskow
- Weliminowalem pocenia sie przewodow olejowych czy innych z plynami
Po tych 10tys wymienilem znowu olej i filtr oleju dodatkowo kupilem oringi do elektrozaworow (vanos), uszczelki, nowe srubki oraz filtr oleju w vanosie ale jeszcze nie zabralem sie za wymiane..
Z doswiadczenia z tymi silnikami co byscie mi radzili zrobic, sprawdzic, wymienic?
Jakies luzy zaworowe? Jak tak to co bym potrzebowal do zrobienia tego, jakies plytki? Jak tak to jakie, najlepiej nr czesci
Ogolnie wszystkie konkretne rady by sie przydaly
Zalezy mi na bezawaryjnosci i dobrej kondycji tego motoru
Pozdrawiam
Re: prawie 150tys co dalej?
Siema! To ja ci dobrze radze z tym pytaniem skierowac sie do pana Myszkiera juz chyba kiedys dawalem ci do niego nr tel. On tez ma kogos kto ci luzy poustawia. Pozatym przeswietli ci eme i bedziesz mial wszystko na talerzu co musisz porobic. Zasdtanow sie nad tym bo daleko nie masz. Albo poczekaj jeszce i jakos miedzy swietami sie tam razem wybierzemy bo bede w Kraju.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
jak bedziesz w kraju to i tak musimy sie spotkac przynajmniej na umowiony kebab
Mowilem Ci chyba kiedys i ostatnio Kokiemu ze Pan Myszkier nie jest dla mnie jakos autorytetem i osoba ktorej bym chcial powierzyc moja eMke (przygoda z dawnych lat z innym autem co tez go wychwalali a spartolil robote).
Kwestja rozchodzi sie o to co prrzy aucie zrobic czy dopilnowac a nie o to kto to zrobi
Mowilem Ci chyba kiedys i ostatnio Kokiemu ze Pan Myszkier nie jest dla mnie jakos autorytetem i osoba ktorej bym chcial powierzyc moja eMke (przygoda z dawnych lat z innym autem co tez go wychwalali a spartolil robote).
Kwestja rozchodzi sie o to co prrzy aucie zrobic czy dopilnowac a nie o to kto to zrobi
No to mowiles chyba tylko o tym Kokiemu bo ja pierwsze slysze ale ok. Wiec jak nie ma znaczenia kto to jak wpadne to sie za to sami zabierzemy i bedzie Gitara!!! A tak powaga to jak mi ktos do glowy przyjdzie to dam znac ja wale do Myszkiera jak by co.wania pisze:Mowilem Ci chyba kiedys i ostatnio Kokiemu ze Pan Myszkier nie jest dla mnie jakos autorytetem i osoba ktorej bym chcial powierzyc moja eMke (przygoda z dawnych lat z innym autem co tez go wychwalali a spartolil robote).
to co Panowie, jakie propozycje?
- luzy zaworowe - jakie plytki i co jeszcze do tego jakies uszczelki?
sprawdzenie komprescji na tlokach czy cos w tym stylu ma sens albo hamownia?
- luzy zaworowe - jakie plytki i co jeszcze do tego jakies uszczelki?
sprawdzenie komprescji na tlokach czy cos w tym stylu ma sens albo hamownia?
-
autentyczny przebieg jest?sprawdzałes wanos ? uszczelki wymienialaś?nie grzechocze? spytaj sie bombla on robił m3 to stanu igła najlepiej bedzie wiedział co wymienić;)
Sprawdzenie luzów zaworowych byłoby wskazane
Sprawdź luzy zaworowe, wymień olej, dobra diagnostyka i wystarczy.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
ok, co kladnie potrzebuje do sprawdzenia luzow?
Bombel jak mozesz podaj mi nr czesci to odrazu zamowie bo niechce zeby sie okazalo ze czegos nie bedzie jak sie za to zabiore i auto bedzie stac rozebrane
Bombel jak mozesz podaj mi nr czesci to odrazu zamowie bo niechce zeby sie okazalo ze czegos nie bedzie jak sie za to zabiore i auto bedzie stac rozebrane
Szczelinomierz i uszczelka pokrywy zaworów na pewno, a dalej w zależności jak Ci wyjdzie pomiar
1. uszczelka 11 12 1 404 358
2. uszczelka 11 12 1 402 637
1. uszczelka 11 12 1 404 358
2. uszczelka 11 12 1 402 637
Jeżeli sam naprawiasz auto to luzy zaworowe też możesz sprawdzic. Nie ma tam nic skomplikowanego. Musisz tylko mieć szczelinomierz z dokładną podziałką.
ZJAR
ok, dzieki chlopaki jak uwazacie ze na cos jeszcze powinienem zwrocic uwage to piszcie
pozwolicie ze sie podepne pod temat..u siebie tez bym chcial taki konkretny przegladzik zrobic z tym ze u mnie jest prawie 200 tys. km. ...co do zaworow jak maja sie przedstawiac luzy jakies specjalne parametry?ja sie zbytnio na takich doglebnych zeczach nie znam ale moj ojciec ma pojecie i on by to robil ale musze mu dac namiary
byl bym wdzieczny za podpowiedzi..
a odnosnie vanosa uszczelki by sie juz chyba zdalo zmienic przy tym przebiegu?
byl bym wdzieczny za podpowiedzi..
a odnosnie vanosa uszczelki by sie juz chyba zdalo zmienic przy tym przebiegu?
BMW nie tylko auto PASJA!!
Ja przy twoim przebiegu to juz bym dla swietego spokoju powymienial panewki, sprawdzil luzy zaworowe i ewentualnie plytki wymienil te co trzeba, uszczelki na vanosie plus elektrozawory. Zalac swierzym olejem i sie cieszyc jazda z czystym sumieniem. Mysle ze po takiej operacji przy odpowiednim urzytkowaniu auta bedzie spokoj na conajmniej 50tys km. Ale to oczywiscie pochlonie troche grosza.
Ta i najlepiej nowy motor zamowic z BMW . NIe popadajcie w paranoje. Elektrozawory od vanosa to wydatek cos kolo 7tys. Ustaw zawory, wymien olej filtry, paski i jezdzij jak wszystko dziala.