na początek OLEJ
Re: na początek OLEJ
Zmieniłem także olej z castrola na motula 20W60 i mam takie same objawy,przejechałem ok4000 km.Castrol jest baaardzo przereklamowanym olejem 

Tylko wlasnie teraz takie pytanie - czy to wina Castrola, czy po prostu taki olej jednak sie nie nadaje ??
W USA jak patrzylem na M5board to poliftowych e39 leją w serwisach 5W30 albo 0W30, czyli olej nie nadający się do palowania....
W USA jak patrzylem na M5board to poliftowych e39 leją w serwisach 5W30 albo 0W30, czyli olej nie nadający się do palowania....
Pozdrówka!
tylko odpowiedzcie sobie na pytanie czy to ze olej znika to znaczy ze jest zły??? bo mi sie wydaje ze wrecz przeciwnie.
Olej musi znikać, bo w końcu styka sie z gorącymi elementami, niektórymi gorętszymi niż jego wlasna temp zaplonu i sie spala.
Mnie tylko ta zastanawia różnica pomiedzy 0W40 a 10W60....
Mnie tylko ta zastanawia różnica pomiedzy 0W40 a 10W60....
Pozdrówka!
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
M5 E39 i MOTUL 300V Competution
Czy ktos leje do swojej M5 MOTULA 300V 15W50 ?
Czy samochod zareagowal jakos na zmiane? Glownie chodzi mi o VANOSA. Czy zaczal glosniej pracowac? Czy nie bylo zadnych zauwazalnych zmian?
Prosze o opinie tych z Was, ktorzy uzywaja wlasnie tego oleju w swoich E39 M5.
Czy samochod zareagowal jakos na zmiane? Glownie chodzi mi o VANOSA. Czy zaczal glosniej pracowac? Czy nie bylo zadnych zauwazalnych zmian?
Prosze o opinie tych z Was, ktorzy uzywaja wlasnie tego oleju w swoich E39 M5.
- Pawel_M3GT
Nikt nie jezdzi na MOTULU

Ja jezdze na motulu ale do swojej M5 zalalem x-cess 8100 5w40. I jest ok silnik pracuje cicho olej ma dobry kolor. Do M3 tez lalem Motula i wszystko bylo jakj najbardziej ok. Wiec polecam.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
Ja do swojej ///M zalałem motula
Silnik chodzi cicho równo i nie słychać vanosa
Silnik chodzi cicho równo i nie słychać vanosa
- Pawel_M3GT
Dzieki Panowie , ale chodzi mi o E39 M5
Ciąg dalszy jazdy na Agip 10W60,
niezle jaja się robią, bo przejechalem ok 3,5 tys km na tym oleju, i z tego co widzę nie będę potrzebowal robić żadnej dolewki w ciągu 10-11 tys km przebiegu.
Literek zapasowy zawsze woże ze sobą, ale niepotrzebnie jak widze.
Od stanu max ubylo może z pol milimetra na bagnecie....
niezle jaja się robią, bo przejechalem ok 3,5 tys km na tym oleju, i z tego co widzę nie będę potrzebowal robić żadnej dolewki w ciągu 10-11 tys km przebiegu.
Literek zapasowy zawsze woże ze sobą, ale niepotrzebnie jak widze.
Od stanu max ubylo może z pol milimetra na bagnecie....
Pozdrówka!
z tym zjadaniem oleju to jest róznie, czesto po czasie jak olej juz jet troche wylatany zaczyna zjadac go bardzo mocno, miałem tak w 535d ze przez pierwsze 15 tys nic a potem masakra. W M5 bywa tak ze zjada olej bardzo nieregularnie, choc mi moje M5 E39 po lifcie nie brały wcale ale tam olej wymieniałem bardzo czesto.
Witajcie jestem nowy na tym forum mam maly problemik kupilem M5 stalo dosc dlugo vanosy po odpaleniu mocno grechotaly ale sie uspokoily szklanek nie bylo slychac niewiem na jakim olejem byl zalany motor wymienilem na Castrola Edge Sport 10w 60 i zaczely sie problemy wanasy na poczatku gruchotaja ale to nie problem zaczely mocno pukac szkalanki co tu robic czym go zalac zeby ucichly
Powymieniaj co trzeba i będziesz miał pewniaka.
valvoline vr1 10w60
a skąd taki wniosek ???Camil pisze:valvoline vr1 10w60
pólsynetetyk do kuśtykającego S62 ???
Pozdrówka!