Czytałem wiele artykułów o m5 i 540 cale m- forum itd, i jest dużo skrajnych wypowiedzi fanatycy piszą o "niesamowitej bestii potrafiącej wysyłać cie w przeszłość i zmieniać niemowlęta w Schwarzeneggerów " ...
Czytałem dla przykładu posta pewnego typa co marzył o m5 byl zafascynowany jak większość przed kupnem m5 i opisał swoje rozczarowanie po zakupie.. Miał wcześniej 530d e39 z zawieszeniem m - tech i napisał że rozczarował się właśnie prowadzeniem m5 w porównaniu do 530d, nie pod względem mocy oczywiście ale możliwości pokonywania luków i generalnie jeździe bez względu na przyspieszenie ... jakby do tego 530d wstawić 5.0 v8 z m5 to nie odczul by tej całej różnicy tak bardzo. Podsumował ze auto jest wspaniałe ale generalnie "czar prysł" bo spodziewał się czegoś więcej. Ten post właśnie trochę ostudził moje zapędy.
Nie chce zostać źle zrozumiany i odebrany jako oszołom który porównuje 530d do m5.... bron boże tego nie robię.
Ja potrzebuje wiedzieć czego mam oczekiwać po przesiadce z 540ia na m5...
to jak na dzień dzisiejszy to widzę:
1- ładniejsze, głębsze brzmienie
2-lepsze hamulce
3-niższe twardsze zawieszenie
4-usprawnione systemy(np.dsc3)
5-szpera

6-szersze ogumienie=lepsze własności jezdne i trakcja
7-więcej mocy i momentu
8-twardsza karoseria
9-lepsza aerodynamika
10-MANUAL

11-znaczek m i zwracanie uwagi(tego wole raczej uniknąć

Nie uwzględniam na razie strony ekonomicznej, która wydaje mi się ze przerobiłem na 4+ mniej więcej.... to będzie później.
I teraz żeby nie było tak pięknie ze sam se odpowiedziałem na te pytania (na pewno by się znaleźli tacy co by tak napisali

w punktach napisze wątpliwości adekwatnie do kolejności spostrzeżeń:
1-540i brzmi bardzo ładnie i ciche nie jest w końcu to ten sam silnik tylko bez przeróbek, jednak 4-rurowy wydech m5 na pewno wszystko podkreśla i wyjmuje co najlepsze. Są tacy jednak co twierdza ze w trasie to zaczyna drażnić przy spokojnej jeździe. Pytanie brzmi na jak to wygląda w praktyce jakość brzmienia/komfort
2- czytałem ze siła hamowania jest większa od 540i, ale nieznacznie. Ze hamulce w m5 to tak naprawdę większe hamulce cywilne a nie jakieś super nawierty dzikie wafle, co również widać w cenie tarcz w porównaniu do konkurentów jak i w rozmiarze tarcz m5 i 540i..
3- Nigdy nie jeździłem na m-techu ponoć jest niższy o 20mm ale nie wiem tu wiele więcej. Dodam ze zawieszenie w 540i jest inne niż w innych e39 z mniejszymi silnikami, ponoć jest utwardzone ma inna konstrukcje pisze ponoć bo tak wyczytałem w internecie i nie mam 100 % pewności ze to prawda
4- ta oto kolejna niewiadoma
5-ciekawe na ile to się odczuwa w rzeczywistości
6- wszystko raczej jasne....
7- to też jest temat względny.. 114 koni i 60 momentu więcej (mam rocznik 2000 wiec silnik jest po usprawnieniach ma moment obrotowy 440 nie 420) jednak charakterystyki na wykresie nigdy nie widziałem. Wiadomo że mocy jest więcej jednak nie wiem czy drastycznie więcej. Spieszę z wyjaśnieniem. konie mechaniczne wpływają na prędkość maksymalna (nie jestem specjalistą

80-140 540i robi w @ 6,40-6,50 s a m5 w 5,10-5,20 s w zależności od opóźnienia palucha naciskającego start stop. Oczywiście nie jest to profesjonalne mierzenie przyspieszenia ale daje do myślenia co?? :norty:
dla 540i np:
http://www.youtube.com/watch?v=sHJSmV6o ... r_embedded
dla m5 np:
http://www.youtube.com/watch?v=0fzf7IK3 ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=TtqRJPJN ... r_embedded
wszystkich niedowiarków zachęcam do sprawdzenia ze stoperem w reku wyniku np 80-140 czyli typowe prędkości podczas wyprzedzania w Polsce Czy odczujecie ogromną różnice na drodze?
8- nie wiem co tu napisać.. ee.. Odczuwam ciekawość?
9- tu wszystko jasne
10-manual.. można by polemizować co lepsze ale w e39 m5 i tak jest tylko manual wiec nie ma sensu.
11-wersja z fabrycznie usuniętymi oznaczeniami jest tu ratunkiem. Może jestem przewrażliwiony ale pisaliście tu ze generalnie wszystkie inne gt gtc gts amg tuningowane krążowniki itd często chcą się sprawdzić i po jakimś czasie staje się to irytujące. Wspominaliście tez ze często ktoś na trasie za wszelka cenę chce wam dotrzymać kroku podczas wyprzedzania i generalnie się przykleja,(jak widzę mke to sam tak robię

Jak widać jest to zbiór moich przemyśleń(które mi w nocy spać nie pozwalają

Dodam ze podobny temat zarzuciłem na BMW-klub.pl ale pomyślałem że tu otrzymam wiecej odp. o M5