temperatura oleju
temperatura oleju
ścigam się emką w rajdach razem z virnikiem i urbanowiczem(żółte m3 rajdy w czechach)odcinki po 15-25km cały czas na maxa oleje rózne niestety w kazdej z emek temparatura jest 140-150!! jak narazie (2 lata ostrego kata )wszytko w porządku z silnikami.
każdy z nas jezdzi na innym oleju tws,motul,gulf i nie ma za bardzo róznicy ale następnym razem też wleje valvoline.
p.s kumpel miał czyszczoną chłodnice oleju ale temp przy ostrej jezdzie też 140
macie jakieś pomysły na obniżenie temp oleju?
wiem że jest termostat olejowy wiecie moze jak go zdjąć?
każdy z nas jezdzi na innym oleju tws,motul,gulf i nie ma za bardzo róznicy ale następnym razem też wleje valvoline.
p.s kumpel miał czyszczoną chłodnice oleju ale temp przy ostrej jezdzie też 140
macie jakieś pomysły na obniżenie temp oleju?
wiem że jest termostat olejowy wiecie moze jak go zdjąć?
Re: temperatura oleju
..Zmień chłodnicę oleju na tą z 325 TDS - jest wydajniejsza..puszkinen pisze: macie jakieś pomysły na obniżenie temp oleju?
..Termostat znajduje się w magistrali..
Chodzi o nr 13? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=30
Mozna jakos sprawdzic czy jest sprawny czy od razu mam nowy kupic?
Mozna jakos sprawdzic czy jest sprawny czy od razu mam nowy kupic?
nr 13 podaje temp do komputera - to co ci pokazuje na zegarach.
a jaki nr ma termostat olejowy? albo gdzie jest magistrala?
wania - prawdę powiedziawszy nie wiem gdzie jest - nie moge go też znaleźć w realoem - wieczorkim jak bedę miał troche czasu poszukam.
kurcze 140 stopnii oleju - dopiero mam nadzieję w przyszłym sezonie wyjade na tor - zobaczymy jak to bedzie wyglądać
kurcze 140 stopnii oleju - dopiero mam nadzieję w przyszłym sezonie wyjade na tor - zobaczymy jak to bedzie wyglądać

ciągle szybciej...
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Wy startujecie w rajdach wiec nie jestem pewny czy dowolne przerobki ukladu chlodzenia oleju sa dozwolne ale ja bym w tej sytuacji tez poszukal jakiejs wydajniejszej chlodnicy.
Nie wiem jak w S50, ale w S54 termostat oleju znajduje się w obudowie filtra oleju.
chyba nie do konca masz race:Andrzej pisze:..Zmień chłodnicę oleju na tą z 325 TDS - jest wydajniejsza..
Część 17212244084 (Chłodnica oleju) została znaleziona w następujących pojazdach:
E36: Informacje szczegółowe E36
E36 325td Limousine, Europa
E36 M3 Coupé, Europa
E36 M3 Limousine, Europa
E36 M3 Cabrio, Europa
Z3: Informacje szczegółowe Z3
Z3 Z3 M Roadster, Europa
Z3 Z3 M Coupé, Europa
ja nie jezdze w rajdach wiec chetnie bym zmienil chlodnice na wydajniejsza tylko jaka?Venon pisze:Wy startujecie w rajdach wiec nie jestem pewny czy dowolne przerobki ukladu chlodzenia oleju sa dozwolne ale ja bym w tej sytuacji tez poszukal jakiejs wydajniejszej chlodnicy.

nikt tego sprawdzać u nas nie będzie wiec spokojnie mozna załozyć wydajniejszą znacie moze jakiś produkt który mozna łatwo dopasowac?może ktoś z was cos już w tym temacie kombinował?patrzyłem na ta chłodnice z tds i ona jest prawie taka sama jak w m3
-
Wania, w 325 tds e36 po bodajrze 95 roku (plastikowy kolektor ssacy) jest wieksza chlodnica,prosze bardzo mam taka u siebie :

By patryczken16 at 2010-10-07

Uploaded with ImageShack.us
Numery:
2 244 741 oraz 23.286.20.001.
ps. Pasuje P&P

By patryczken16 at 2010-10-07

Uploaded with ImageShack.us
Numery:
2 244 741 oraz 23.286.20.001.
ps. Pasuje P&P

raczej nr 17212244741 
faktycznie jest wieksza hmmmm warto czy lepiej cos jeszcze innego?

faktycznie jest wieksza hmmmm warto czy lepiej cos jeszcze innego?
Ewentualnie dobrać coś stąd :
http://www.re5pect.pl/index.php?cat_id=114
+ osobny wentylator.
Bardzo dużo da też zrobienie customowej "kierownicy", wlotu, prowadzącego powietrze ze zderzaka na całą powierzchnię chłodnicy.
http://www.re5pect.pl/index.php?cat_id=114
+ osobny wentylator.
Bardzo dużo da też zrobienie customowej "kierownicy", wlotu, prowadzącego powietrze ze zderzaka na całą powierzchnię chłodnicy.
chlodnica w eMie jest bardzo szeroka 480mm ciezko znalesc jakas inna w takich wymiarach. szukalem juz MOCAL oraz SETRAB ale nie ma