Mam mieszane uczucia co do G8x.
Na pewno jeździ spoko i samym chipem i DP lekko wychodzisz na >600KM. Szkoda, że nie poprawili dźwięku. Kto powiedział, że turbo nie potrafi super brzmieć? (VR38DETT, RB32, 2JZ, APB...) Puryści zarzucają, że jest ciężka (nie wiem co się tam musiało wydarzyć swoją drogą, że doszło ok. 200kg

) i ma zwykły automat, nie DKG. O ile to pierwsze ma wpływ na osiągi i zachowanie w zakręcie, to drugie z kolei, zakładając że zmienia równie szybko biegi, mi nie robi różnicy.
Zewnętrzny wygląd jest dość specyficzny. Choć widziałem jakieś foty na BBSach całej czarnej G82 i wyglądała bdb, ukrywa trochę wtedy te paskudne nerki. Tył w G82 jest poprawny ale zarówno 8 jak i F82 mają wg mnie wciąż lepszy, tak jak i G80, tu jest całkiem spoko. Dziwi mnie także rezygnacja z klasycznego Hofmeister kink w coupe na rzecz czegoś co przypomina bardziej ten element w Camaro, który zawsze uważałem za nieudany. Jakaś pomyłka totalna w G82. Sedan ponownie tutaj dużo lepiej wypada zachowując klasyczną linię słupka C.
Środek z kolei to całkiem inna bajka. Jest genialny, gdzie w przypadku F8x nigdy nie byłem przesadnym fanem. W G8x to całkiem inny poziom zarówno designu jak i jakości materiałów. I to już widać nawet w podstawowych wersjach G20, gdzie wolałbym chyba jeździć wyższą wersją Skody Superb a może i nawet Octavii, niż musieć przebywać we wnętrzu podstawowej wersji golasa F30. Jakiś koszmar.
Niezależnie od wszystkiego powyżej, zawsze G8x będzie nowsze (w ogóle może być w końcu nowe) niż cała reszta M3/4, a to zawsze spory plus.