lampy m3

1992-1999 | silniki: S50B30, S50B32
Awatar użytkownika
porutaaaa
Auto: M3
Kontakt:

lampy m3

Post autor: porutaaaa » pt lis 14, 2008 10:20

witam

Moze ktos wie jak w m3 e36 przerabia sie lampy z wersji ang na europejska?? Slyszalem ze robi sie to po przez przekrecenie soczewki Moze ktos z was robil takie cos w swojej emce bo ja nie wiem jak sie za to zabrac

z gory dzieki za pomoc
Obrazek

http://www.bmw-motorsport.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

zbitom1

Re: lampy m3

Post autor: zbitom1 » pt lis 14, 2008 17:33

Sluchaj na wersje europejska nie przerobisz. Mozesz przerobic ale bedzie ci swiecic na płasko, pod warunkiem ze masz soczewki.Jezeli tak odkrec srubki i przekrec bedzie ok

Awatar użytkownika
buni
Auto: Lotus Exige

Post autor: buni » pt lis 14, 2008 22:47

a wlasnie ze beda swiecic normalnie.
mam tak zrobione i jest wszystko jak nalezy.
RWD

Awatar użytkownika
porutaaaa
Kontakt:

Post autor: porutaaaa » pt lis 14, 2008 23:04

a wlasnie ze beda swiecic normalnie.
mam tak zrobione i jest wszystko jak nalezy.
A mozesz mi wyjasnij co jak sie robi, jak sie przekreca ta soczewke trzeba zdemontowac lampy?? trzeba ja rozkrecic?? bo ja nie mam pojecia jak sie za to zabrac
Obrazek

beemek

Post autor: beemek » pt lis 14, 2008 23:17

Ja przerabialem takie lampy HELLA i przekrecenie calej soczewki nic nie pomoze.Tam sa takie blaszki (przeslony)ktore trzeba obrocic o 180 stopni.Po obroceniu musialem nawiercic nowe otworki na kolki bo nie pasowaly.Ale zabieg sie powiodl i lampy swieca ok.Jak chcesz to moge ci sprzedac originalne z mojej Mki

Awatar użytkownika
swider

Post autor: swider » sob lis 15, 2008 01:13

Granica światła i cienia w soczewce w kloszu Bosch.

Obrazek

Ta linia musi być prostopadła do podłoża w obu lampach, wtedy lampa świeci jak powinna, w angliku ustawiona jest tak.

Obrazek

A powinna być tak.

Obrazek

Tak wygląda tył odbłysnika do którego przyręcona jest soczewka. Zaznaczone sa zaczepy i otwory na które soczewka ma pasować.

Obrazek

Pasuje tylko w 2 płaszczyznach.
Tak byc powinno.

Obrazek

Tak jest w anglikach.

Obrazek

Awatar użytkownika
porutaaaa
Kontakt:

Post autor: porutaaaa » sob lis 15, 2008 10:09

wielkie dzieki za pomoc teraz wiem jak sie za to zabrac :-)
Obrazek

zbitom1

Post autor: zbitom1 » sob lis 15, 2008 13:15

Tak jak mowilem bedzie ci swiecic na plasko . Tak swieca auta wersji amerykanskich. Tak tez moze byc w wersjach europejskich soczewka jest ustawiona odwrotnie do anglika czyli pod katem w prawo a tak nie ustawisz tych soczewek.Oto mi chodzilo

Awatar użytkownika
swider

Post autor: swider » ndz lis 16, 2008 11:12

zbitom1 pisze:Tak jak mowilem bedzie ci swiecic na plasko . Tak swieca auta wersji amerykanskich. Tak tez moze byc w wersjach europejskich soczewka jest ustawiona odwrotnie do anglika czyli pod katem w prawo a tak nie ustawisz tych soczewek.Oto mi chodzilo
Ja mam lampy z europejczyka, nawet 2 komplety, Boscha soczewkowe i w żadnych nie da się ustawić soczewki pod kątem w prawo. Mało tego sprawdzałem u kilku znajomych i u wszystkich ta linia była poziomo. Nigdy nie widziałem soczewki przekręconej w prawo.

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » ndz lis 16, 2008 13:19

zbitom1 pisze:Tak jak mowilem bedzie ci swiecic na plasko . Tak swieca auta wersji amerykanskich. Tak tez moze byc w wersjach europejskich soczewka jest ustawiona odwrotnie do anglika czyli pod katem w prawo a tak nie ustawisz tych soczewek.Oto mi chodzilo
Co ty kolego za bzdury opowiadasz. Sprawdź po numerach w ETK lampa z anglika i europejczyka to ta sama lampa!!
Inaczej przykręcona jest tylko soczewka.
Po jej obróceniu tak jak pokazał kolega świder będzie świecić tak _/___/ czyli po europejsku.

zbitom1

Post autor: zbitom1 » ndz lis 16, 2008 17:10

No to przepraszam jezeli nie mam racji .U mnie w autach promirn swiatla idzie plasko i w ktoryms miejscu jest zalamanie w prawo do gory , w anglikach jest tak samo tylko swieci w lewo do gory. Kiedys zalozylem do jednego auta lampy z anglika i przestawilem zaczely swiecic na płasko,czyli tak jak w europejczyku tylko brakowalo tego zalamania do gory w prawo. Wydaje mi sie ze nawet jak sie ustawia swiatła to tam tez tak jest. Ale tak tylko mi sie wydaje :oops:

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » ndz lis 16, 2008 17:17

Lampy w e36 są takie same anglik europa inaczej przykręcona jest soczewka. Co ciekawe w e39 przed FL też tak jest po FL już nie da się nic więcej zrobić jak świecenie na plasko chyba,że się rozklei lampy.

Awatar użytkownika
niebki
Kontakt:

Post autor: niebki » śr gru 17, 2008 03:21

a ja naprzykład wyjełem lampy z anglika i ta linia na soczewce była prostopadła do podłoża i w jednej i w drugiej czyli na europejską ...to jak to wytłumaczyć,bo lampa dalej swieci po angielsku???

ODPOWIEDZ