grzechotanie przy gaszeniu ciepłego silnika

2000-2006 | silnik: S54
metalurg

Re: grzechotanie przy gaszeniu ciepłego silnika

Post autor: metalurg » wt paź 27, 2009 03:29

Z serwisów w Łodzi znających się na emkach, mogę Ci polecić tylko ten na św. Teresy. Garaż, ale najlepsi fachowcy w mieście. Łódzkie ASO omijaj z daleka.

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » wt paź 27, 2009 07:35

A czy we własnym zakresie można to samemu wyemienić? Czy są potzrebne jakieś specjalne narzędzia, ściągacze...? Np do sprzęgła...

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » wt paź 27, 2009 09:12

Spokojnie można wymienić osobiście, bo jest to dosyć łatwa wymiana, ale jednak pracochłonna i niewygodna...
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.

Paffcio
Kontakt:

Post autor: Paffcio » wt paź 27, 2009 13:30

Napewno trzeba zdemontowac caly wydech zeby dostac sie do skrzyni i ja zdjac :wink:

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » wt paź 27, 2009 14:36

ok, to ja zaprowadze ją do moich znajomych mechaników i zrobią mi to, bo w serwisie to chca od razu sprzeglo i dwumase wymieniac!

Paffcio
Kontakt:

Post autor: Paffcio » wt paź 27, 2009 14:47

w ASO tez mi tak powiedzieli i wymienilem: sprzeglo, docisk, lozysko i dwumas. Pozniej wymienilem skrzynie ... No comment :(
Nic to nie pomoglo i dalej grzechota przy gaszeniu. Sprobuj zgasic bawarke z wcisnietym sprzeglem i zobacz czy tez grzechota ...

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » wt paź 27, 2009 14:52

Pisałem wyżej kolego, że na wciśniętym sprzęgle cisza (odpalanie i gaszenie). Na puszczonym sprzęgle cisza przy odpalaniu, natomiasty TYLKO przy gaszeniu na puszczonym sprzęgle rechotanie... miałeś tak samo...?
jeden magik powiedział mi nawet że to skrzynia i że tak ma rechotać, bo są one zalewane jakimś olejem, który tego nie wycisza i właśnie przy gaszeniu słychać luzy jakie ma skrzynia... Ale powiedział żeby jezdzic i sie nie przejmowac i nic sie nie stanie...
Więc już jestem głupi co robić.

Paffcio
Kontakt:

Post autor: Paffcio » wt paź 27, 2009 15:06

sorki nie doczytalem ;)
Tak, mialem i mam tak samo i teraz wiem, ze jest normalne w tym modelu - duze przeciazenia na skrzyni i ukladzie napedowym. Wiec nic nie wymieniaj, no chyba ze chcesz ;)
Ale czlowiek uczy sie cale zycie :razz:

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » wt paź 27, 2009 16:38

Czyli skrzynia biegów...? Nie łożysko? Bo powiem ci że tak mi powiedział taki gość, który kilkanaście (lub więcej) lat siedzi w mechanice BMW! I właśnie on jako jedyny powiedział że to skrzynia i by nic nie ruszać, bo ona się nie rozpadnie... Zwyczajnie będzie rechotać i tyle, bo olej jest jakis TWX (czy coś w tym stylu) i ona jest zajebisty, ale nie wycisza luzów w skrzyni... Do tego mówił że bieg 1 i 2 będzie mi stukał przy ruszaniu (i wiecie, faktycznie tak jest) ze zwględu na duuuże przeciążenia skrzyni biegów...
Więc chyba (nie z niechlujstwa, ale z rozsądku) nic nie będę ruszał i tak będę jezdził, a gasić bedę się starał na wciśniętym sprzęgle, by nie odstraszac przechodniów :D
A na spotkaniu na torze porównamy rechotania w waszych M3 E46 i razem przy Pepsi dojdziemy moze do jakichś wspólnych wniosków koledzy ;)

Paffcio
Kontakt:

Post autor: Paffcio » wt paź 27, 2009 20:14

djset pisze:Czyli skrzynia biegów...? Nie łożysko? Bo powiem ci że tak mi powiedział taki gość, który kilkanaście (lub więcej) lat siedzi w mechanice BMW! I właśnie on jako jedyny powiedział że to skrzynia i by nic nie ruszać, bo ona się nie rozpadnie... Zwyczajnie będzie rechotać i tyle, bo olej jest jakis TWX (czy coś w tym stylu) i ona jest zajebisty, ale nie wycisza luzów w skrzyni... Do tego mówił że bieg 1 i 2 będzie mi stukał przy ruszaniu (i wiecie, faktycznie tak jest) ze zwględu na duuuże przeciążenia skrzyni biegów...
Więc chyba (nie z niechlujstwa, ale z rozsądku) nic nie będę ruszał i tak będę jezdził, a gasić bedę się starał na wciśniętym sprzęgle, by nie odstraszac przechodniów :D
A na spotkaniu na torze porównamy rechotania w waszych M3 E46 i razem przy Pepsi dojdziemy moze do jakichś wspólnych wniosków koledzy ;)
Madry gosc :) tak jest jak mowi.
Tez gasze na wcisnietym sprzegle :P

PS. trzymaj sie tego mechaniora bo o takich ciezko, przynajmniej na slasku ;)
Pzdr

Lejkers

Post autor: Lejkers » wt paź 27, 2009 21:22

Paffcio pisze:
djset pisze:Czyli skrzynia biegów...? Nie łożysko? Bo powiem ci że tak mi powiedział taki gość, który kilkanaście (lub więcej) lat siedzi w mechanice BMW! I właśnie on jako jedyny powiedział że to skrzynia i by nic nie ruszać, bo ona się nie rozpadnie... Zwyczajnie będzie rechotać i tyle, bo olej jest jakis TWX (czy coś w tym stylu) i ona jest zajebisty, ale nie wycisza luzów w skrzyni... Do tego mówił że bieg 1 i 2 będzie mi stukał przy ruszaniu (i wiecie, faktycznie tak jest) ze zwględu na duuuże przeciążenia skrzyni biegów...

Pzdr
Potwierdzam, jest dokładnie tak. U mnie objawy są identyczne, co prawda w E34, ale wszystko zachowuje się w ten sam właśnie sposób, a inne elementy, o których była tu mowa, typu sprzęgło, łożysko i ewentualnie dwumas, którego u mnie i tak nie ma, wymieniłem na nowe ORI, więc pozostaje tylko skrzynia i jej luzy, które są normalne przy takim przebiegu, wieku auta i jego mocy. Zresztą to właśnie stwierdził od razu mój mechanik, a zna się na rzeczy, także gdybyś kiedykolwiek potrzebował naprawdę dobrego mechanika, który zna się na bmw i chce Ci się przyjechać z Łodzi do Wawki, to służę pomocą jakby co :wink:
SPEED LIMITS ARE FOR... HOW DO YOU THINK, GUESS...

Paffcio
Kontakt:

Post autor: Paffcio » wt paź 27, 2009 21:31

hehe ;)

Tylko nowki sztuki nie grzechocza, ale dostana w piz... i juz to samo :P a taka skrzynia wg ASO to koszt ok 20 tysi ;)

PS. Mam nagranie ze szkolenia kadry BMW co do ///M-ek i dlatego jestem tego pewien :P ale walczylem przez ok. 8 miesiecy z tym ...

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » wt paź 27, 2009 21:38

Lejkers pisze:
Paffcio pisze:

Pzdr
Potwierdzam, jest dokładnie tak. U mnie objawy są identyczne, co prawda w E34, ale wszystko zachowuje się w ten sam właśnie sposób, a inne elementy, o których była tu mowa, typu sprzęgło, łożysko i ewentualnie dwumas, którego u mnie i tak nie ma, wymieniłem na nowe ORI, więc pozostaje tylko skrzynia i jej luzy, które są normalne przy takim przebiegu, wieku auta i jego mocy. Zresztą to właśnie stwierdził od razu mój mechanik, a zna się na rzeczy, także gdybyś kiedykolwiek potrzebował naprawdę dobrego mechanika, który zna się na bmw i chce Ci się przyjechać z Łodzi do Wawki, to służę pomocą jakby co :wink:
dziś byłem w stolicy :D hehe
a autko jednak zostawie w spokoju, niech sobie rzęzi przy gaszeniu skoro to tak ma być :P

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » wt paź 27, 2009 21:45

Paffcio pisze:PS. Mam nagranie ze szkolenia kadry BMW co do ///M-ek i dlatego jestem tego pewien :P ale walczylem przez ok. 8 miesiecy z tym ...
A mógłbyś to jakoś wrzucić na forum?

Awatar użytkownika
PAKO
Kontakt:

Post autor: PAKO » wt paź 27, 2009 22:05

ja u siebie nic takiego nie słysze więc nie wiem czy taki rechot to normalne... :mrgreen:

ODPOWIEDZ