S62kostek_ja pisze:Mogę się zapytać jakie w końcu ma oznaczenie silnik w M5 e39, bo na forum jest wyraźnie napisane że S62, a z drugiej strony dziwne że ma wyższy numer niż silnik w M3 e46 bo powstał wcześniej.allcar pisze:silnik S38 B49
Allcar M5 + FOTO
Re: Allcar M5 + FOTO
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
może się pomyliłem, ale tak mi się wydawało, zresztą, z tego co wiem to z oznaczeniami silników w M5 było tak:
1) E28: S 38 B 35 (poj. silnika 3453cm3 moc 286KM)
2) E34: S 38 B 36 (poj. silnika 3535cm3 moc 315KM)
3) E34: S 38 B 38 (poj. silnika 3795cm3 moc 340KM)
4) E39: S 62 B 49 (poj. silnika 4941cm3 moc 400KM)
5) E60: S 85 B 50A (poj. silnika 4999cm3 moc 507KM)
Oczywiście bardzo serdecznie proszę o weryfikację w/w oznaczeń przez osobę znającą temat w 100%-ach.
Ja z mojej strony w wolnej chwili przejrzę cały silnik i poszukam na nim jakiś oznaczeń, a jak nic nie znajdę to podłączę się pod OBDII i zobaczymy co powie, powiem szczerze że podczas identyfikacji i nawiązanie połączenia wychodzi S62, ale zobaczymy, jak się pomyliłem, to mam nadzieję że wybaczycie.....
1) E28: S 38 B 35 (poj. silnika 3453cm3 moc 286KM)
2) E34: S 38 B 36 (poj. silnika 3535cm3 moc 315KM)
3) E34: S 38 B 38 (poj. silnika 3795cm3 moc 340KM)
4) E39: S 62 B 49 (poj. silnika 4941cm3 moc 400KM)
5) E60: S 85 B 50A (poj. silnika 4999cm3 moc 507KM)
Oczywiście bardzo serdecznie proszę o weryfikację w/w oznaczeń przez osobę znającą temat w 100%-ach.
Ja z mojej strony w wolnej chwili przejrzę cały silnik i poszukam na nim jakiś oznaczeń, a jak nic nie znajdę to podłączę się pod OBDII i zobaczymy co powie, powiem szczerze że podczas identyfikacji i nawiązanie połączenia wychodzi S62, ale zobaczymy, jak się pomyliłem, to mam nadzieję że wybaczycie.....
Ostatnio zmieniony pn mar 09, 2009 02:21 przez allcar, łącznie zmieniany 1 raz.
E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Nie wiem jak reszta, ale E39 to S62B50 na 100%.
Post usunięty
Ostatnio zmieniony czw sty 15, 2009 22:15 przez kostek_ja, łącznie zmieniany 1 raz.
I nadal Ci tłuką zawory o tłoki???kostek_ja pisze:Regulowali 3 razy i wciąż zawory tłukły o tłoki...
...
Na szczęście ja znam przyczynę i im o niej powiedziałem. Efekt jest taki że mi coś w rozrządzie strzeliło bo silnik obrócił się w drugą stronę.
...
Co rozumiesz przez to że silnik obrócił się w drugą stronę???
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Post usunięty
Ostatnio zmieniony czw sty 15, 2009 22:16 przez kostek_ja, łącznie zmieniany 1 raz.
A czy w Twoim silniku za wszystko nie odpowiada Vanos?? Za te wytłuczenie zaworów??
Ja podejrzewam że w moim starym silniku za wszystko odpowiedzialne były żle ustawione Vanosy....
A i jeszcze jedna rzecz... wszystko zaczęło się od niesprawnego napinacza łańcuszka między wałkami na prawej głowicy... Wczoraj podłączyłem sonie fejsa i sprawdziłem przebieg w EWS i w Headlight modul, okazało się że wszystko się zgadza z licznikiem, więc napinacz dał ciała po przebiegu około 121-122tkm (tak informacyjnie dla innych).
Ja podejrzewam że w moim starym silniku za wszystko odpowiedzialne były żle ustawione Vanosy....
A i jeszcze jedna rzecz... wszystko zaczęło się od niesprawnego napinacza łańcuszka między wałkami na prawej głowicy... Wczoraj podłączyłem sonie fejsa i sprawdziłem przebieg w EWS i w Headlight modul, okazało się że wszystko się zgadza z licznikiem, więc napinacz dał ciała po przebiegu około 121-122tkm (tak informacyjnie dla innych).
Nie wiem czy dobrze zrozumialem - masz komputer serwisowy?allcar pisze:Wczoraj podłączyłem sonie fejsa
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!
tak, mam
Co myślicie o lekkiej zmianie koloru....
Tak przez myśl przeszła jak dla mniefajna opcja.... E39M5 koloru złotego a dach i wszystkie słupki koloru czarnego??
Proszę o opinię, bo może zmienimy kolor?? Auto i tak u mnie zostaje na bardzo bardzo długo więc czemu nie??? a może tak???
Tak przez myśl przeszła jak dla mniefajna opcja.... E39M5 koloru złotego a dach i wszystkie słupki koloru czarnego??
Proszę o opinię, bo może zmienimy kolor?? Auto i tak u mnie zostaje na bardzo bardzo długo więc czemu nie??? a może tak???
"Lekkiej"?!
Moim zdaniem niespecjalnie to będzie wyglądać. Złoty to taki dziadkowy kolor, a z czarnymi elementami będzie troszkę odpustowo IMHO. Dla mnie M5 wygląda kozacko tylko w ciemnych kolorach, ew. biały lub szary "a la CSL".
Moim zdaniem niespecjalnie to będzie wyglądać. Złoty to taki dziadkowy kolor, a z czarnymi elementami będzie troszkę odpustowo IMHO. Dla mnie M5 wygląda kozacko tylko w ciemnych kolorach, ew. biały lub szary "a la CSL".
M5 e39 Phoenix Yellow... wszystko zależy od gustu, nie wiem co myśleć,
ale na pewno jest to zestawienie niecodzienne czarny dach i słupki, to
odważny krok.
ale na pewno jest to zestawienie niecodzienne czarny dach i słupki, to
odważny krok.
- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
Pablo pisze:Tylko nie złoty, prosze Cie.
ahhahaha nie zdążyłem napisać ze jak przyjdzie Pablo to tak napisze
Phoenix Yellow nawet, nawet. No, ale to nie jest typowy złoty. Do tego jakaś lekko dymiona felga i też powinno być kozacko.