Mapy i CB

Ogólnie zwiazane z BMW ///M
stm

Mapy i CB

Post autor: stm » pn lut 25, 2008 23:13

Witam, z uwagi ze zakupilem srebna emke musze wyposazyc sie w lepszy sprzet do tzw.ostrzegania :mrgreen:

Interesuje mnie dobre CB jakie wy uzywacie jakby mozna bylo prosic o jakies opinie

I takze musze zakupic bardzo dobra mapke na PL i europe Zachodnia co sami uzywacie i co polecacie?

Pozdrawiam

Marcin_Os

Re: Mapy i CB

Post autor: Marcin_Os » pn lut 25, 2008 23:17

stm pisze:Witam, z uwagi ze zakupilem srebna emke musze wyposazyc sie w lepszy sprzet do tzw.ostrzegania :mrgreen:

Interesuje mnie dobre CB jakie wy uzywacie jakby mozna bylo prosic o jakies opinie

I takze musze zakupic bardzo dobra mapke na PL i europe Zachodnia co sami uzywacie i co polecacie?

Pozdrawiam
Mapa do Navi?

Odnośnie Cb to ja mam Unidena 520XL, działa bardzo dobrze.
Antena to jakiś CB Line z Tesco, już ze dwa razy odpadł, ale nadal działa dobrze

EDIT: przedstaw swój samochód tu - viewforum.php?f=17
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2008 23:29 przez Marcin_Os, łącznie zmieniany 1 raz.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2

stm

Post autor: stm » pn lut 25, 2008 23:21

Dokladnie chodzi o mapki do Navi.Posiadam sprzecik Mio i potrzebuje do niego bardzo dobra mape na polske i taka w miare na europe zachodnia.Myslalem nad AutoMapa XL ale nie moge nigdzie znalesc opinii na jej temat albo najnowsza AutoMape na PL i do tego destinator 6 na europe ale sam nie wiem moze macie jakies propozycje i doswiadcznia z danymi produktami.

Idzik
Kontakt:

Post autor: Idzik » pn lut 25, 2008 23:25

stm pisze:Dokladnie chodzi o mapki do Navi.Posiadam sprzecik Mio i potrzebuje do niego bardzo dobra mape na polske i taka w miare na europe zachodnia.Myslalem nad AutoMapa XL ale nie moge nigdzie znalesc opinii na jej temat albo najnowsza AutoMape na PL i do tego destinator 6 na europe ale sam nie wiem moze macie jakies propozycje i doswiadcznia z danymi produktami.

Na Polske polecam Automapę, na zagranice TomToma :)

Obie mapy w pełnych wersjach sćiągniesz tu :

http://peb.pl/programy-nawigacyjne-i-mapy/

Awatar użytkownika
adams
Kontakt:

Post autor: adams » wt lut 26, 2008 00:41

na zagranice iGO,na Polske Automape 4 :) na cb radio najlepiej uniden - najlepszy stosunek kasa do jakosci. antena nie jest taka wazna, za stówke kupisz juz sensowna.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » wt lut 26, 2008 01:21

adams pisze:na zagranice iGO,na Polske Automape 4 :) na cb radio najlepiej uniden - najlepszy stosunek kasa do jakosci. antena nie jest taka wazna, za stówke kupisz juz sensowna.
Z tego co czytałem o CB. Najważniejsza w antenie jest (o czym każdy chyba wie) długość (wynika to z podstawowych praw fizyki), do mojego CB mam 2 anteny, jedna (Alan 9 Plus) montowana na bagażnik (używam jej w eMce i w 7emce) druga na magnes do focusa (nie pamiętam jaka ale gorszej marki) i z tej drugiej (krótszej) odbiór i nadawanie jest zdecydowanie gorsze.

Moje radio to Alan 199-A(300zł) po tuningu(100zł). Przed tuningiem działało dobrze ale tylko w trasie, w dużych miastach było za dużo zakłóceń i wydawało denerwujące dźwięki.
Po tuningu działa naprawdę fajnie (wszystko słychać ładniei czysto ze sporych odległości).

Co do nawigacji, to seryjna działa bardzo dobrze w europie zachodniej, natomiast w Polsce czasami coś jej odbija(rzadko ale zawsze), poza tym mapa jest bardzo dokładna, są na niej nawet polne uliczki (u mnie w Józefowie są wszystkie), jedyną prawdziwą wadą jest to że mapa nie jest jakoś super aktualna (styczeń 2007, pytanie do Osa: nie ma nowszej?) i nie ma na niej np. obwodnicy Garwolina, ale poza tym dział naprawdę fajne i wytacza raczej dobre trasy.

ODPOWIEDZ