Rejestracja auta w PL.

Ogólnie zwiazane z BMW ///M
Dino444
Kontakt:

Rejestracja auta w PL.

Post autor: Dino444 » sob lut 16, 2008 16:38

Witam mam pytanie czy ktos juz kiedys rejestrowal auto z UK w PL i wie jake sa z tym koszta zwiaane? Oraz co musze za papierki pozalatwiac i czy sa jakies wieksze przeszkody? Glownie chodzi mi o chronologiczne wypisanie wszystkich urzedow i miejsc ktore musze odwiedzic zeby to zalatwic. Oraz gdzie i czy mozna jeszce sobie zanizyc kwote kupna? Auto w UK jest zarejestrowane na mnie i tez w Polsce chce je na siebie zarejestrowac. Nie trzeba przerabiac kierownicy bo jest to auto importowane z Niemiec do UK i zarejeztrowane bez jakich kolwiek zmian tutaj. Wiem ze w Polsce sa jakies koszta odnosnie recykilingu jest to 500zl i chyba bede musial zaplacic podatek lub akcyze nie wiem jak tam to zwali i bedzie to 13,6% kwoty pojazdu bo jest to auto powyzej 2000cc pojemnosci.

Takie zeczy znalazlem w necie ale ogolnie nie sa to nowe info i strasznie poplatane. Wiec moja prosba jakby ktos cos wiedzil to prosze o info z gory dziekuje pozdrawaim.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??

Awatar użytkownika
Maros
Auto: M5F10, M3E92, M3E46
Kontakt:

Re: Rejestracja auta w PL.

Post autor: Maros » sob lut 16, 2008 20:00

Wydaje mi się, że przy przerejestrowywaniu auta nie płacisz żadnej akcyzy... No chyba, że sam sobie to auto sprzedajesz... Jeżeli mieszkałeś w WB i przeprowadzasz się do Polski to załatwia się to na mienie przesiedleńcze. A jeżeli nie byłeś zameldowany w WB to już sam nie wiem. Ale akcyzy tak czy tak moim zdaniem nie płacisz

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » sob lut 16, 2008 22:36

Teoretycznie pewnie sie da zrobic na jakies mienie przesiedlencze, ale to trzeba pewnie mieszkac w GB iles tam i korowod formalnosci.
Najlepiej sprzedaj woz mamie, czy wujkowi, czy komukolwiek np za 10Ł i wtedy koszty jakie poniesiesz przy rejestracji to:
-160zl - badanie techniczne
-100zl - tlumaczenia
-6,8zl - akcyza
-160zl - druk VAT 26
-750zl - rejestracja (kompletna z uzyskaniem karty pojazdu i recyclingiem)
Chyba tak bedzie po prostu latwiej i niewiele drozej, bo nawet jak na mienie sciagniesz to zaoszczedzisz co najwyzej na druku VAT 26 i akcyzie, reszte i tak bedziesz musial zrobic.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » ndz lut 17, 2008 00:15

Dzieki wielkie za odp i zainteresowanie moim tematem. To wszystko fajnie wyglada ale jezeli odsprzedam ten samochod to potem nie kumam. Tzn jezeli odsprzedam go np mamie to potem jako jej juz samochod mam go na siebie zarejestrowac czy dobrze rozumiem??? I co z ubezpieczeniem podczas transakcji czy w dniu rejestrowania czy kiedykolwiek beda odemnie wymagac jakiegos dowodu z UK czy juz PL ze to auto jest czy bylo ubezpieczone np na przewoz czy tam w kraju czy to wazne czy nie??? Bo gdzies i tak przeczytalem bo wyglada to tak ze w kraju bede w weekend i tez w weekend wygasa ubezpieczenie z uk ktorego nie bede przedlurzac bo i poco.

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » ndz lut 17, 2008 00:35

Albo zadam proste pytanie bedzie latwiej. Jakie koszta omine rejestrujac samochod w sposob ktory podalesBombel, ??? Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ