Ubywający płyn chłodniczy

Ogólnie zwiazane z BMW ///M
Konrad95x
Auto: M5
Kontakt:

Ubywający płyn chłodniczy

Post autor: Konrad95x » śr kwie 18, 2012 21:43

Problem dotyczy motoru M57 w E39. Mam nadzieję na chwilową wyrozumiałość adminów gdyż taki problem może dotknąć każdego z nas... a ema psuć się nie chce :)

Mianowicie ubywa mi płynu chłodniczego w E39 dieslu w dosyć ostrym tempie. ok. 0,4l na 1000-1200km.

Oczywiście nie ma najmniejszego wycieku. "Spalanie" płynu stwierdzone organoleptycznie również nie występuje. Brak śladów oleju w płynie i płynu w oleju. Korek zbiorniczka jest szczelny i zawór sprawny. Sprężanie jest. Moc jest. Brak jakichkolwiek przesłanek o usterce a płyn znika. PS: W kabinie również sucho ;)

Chętnie posłucham pomysłów bo dopiero do tematu przysiadam.

Wstęp kieruje do konkretnego pytania. Na terenie warszawy potrzebuję zakład w którym jednocześnie będę mógł zrobić test na zawartość CO2 w układzie chłodniczym oraz test na zawartość płynu w spalinach. Jak z I testem problemu większego nie ma tak z testem numer 2 jest problem:mało kto o nim słyszał i najbliższy znany mi zakład ,który go wykonuje jest podobno w Poznaniu. Proszę o info jeżeli ktoś takową dysponuje...z góry dzięki
Konrad
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
waleczny

Re: Ubywający płyn chłodniczy

Post autor: waleczny » pn lut 25, 2013 22:09

Miałeś jakąś nieszczelność, dlatego Ci płyn wyciekał. u mnie było to samo i podczas przeglądu wyszło.

Marcin_Os

Post autor: Marcin_Os » pn lut 25, 2013 22:13

Miałem to w M5, gumowa róreczka o długoćci 2 cm miedzy głowicami puszczała płyn, co nakapało na silnik to odparowało.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2

Awatar użytkownika
boogie
Auto: M Sechs

Post autor: boogie » wt lut 26, 2013 17:18

Mozesz tez wziac kogos z dobrych węchem,
jak mialem 540i to nabywca stwierdził, że w kabinie słodko pachnie płynem chłodniczym,
i wtedy skojarzyłem konieczność dolewania płynu raz na jakis czas, musiałą byc gdzies delikatnie rozczelniona nagrzewnica...
Szyby parują jakoś wiecej na początku jak sie odpala auto ?
Pozdrówka!

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » wt lut 26, 2013 17:38

Tak jak przedmówcy bywa tak,że płyn kapie gdzieś na silnik lub chłodnicę i odparowuje.

Konrad95x
Auto: M5
Kontakt:

Post autor: Konrad95x » wt lut 26, 2013 21:04

Hehe... ale się niektórym przypomniało... Skoro już odgrzaliście kotleta przyznam ,że wszelkie uwagi brałem wcześniej pod uwagę i niestwierdziłem jakiejkolwiek nieszczelności. Chociaż w naturze nic nie ginie, przyznam ,że problem rozwiązał się sam nawet nie wiem kiedy. Płyn przestał ubywać... na 80% przyczyną był korek zbiorniczka chociaż po jego wymianie jeszcze przez jakiś czas problem występował...
Konrad
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;

ZmienOlej_pl

Post autor: ZmienOlej_pl » sob mar 16, 2013 16:15

Zgadza sie,dlatego zawsze staram się na bieżąco sprawdzac poziom płynów,jak i zwracam uwagę na to czy coś przypadkiem nie "kapie" i nie zostają plamy po np: przeparkowaniu samochodu. Często jest to kwestia nieszczelnych przewodów.

ODPOWIEDZ