Szukam kolejnego auta dla siebie i mam kilka wątpliwości.
1) Czy koszty utrzymania F80 są podobne do E9x?
2) Wiadomo, że F10 będzie droższe w utrzymaniu od obu powyżej (nie chodzi mi o koszty paliwa czy większe opony) - czy będą to znaczne różnice?
3) Które z powyższych ma więcej newralgicznych, drogich w naprawie elementów, które lubią się zepsuć?
4) Jeśli chodzi o koszty utrzymania, czy jest jakikolwiek sens kupowania F80 czy F10 zakładając wykorzystanie służbowe takiego auta ok. 40kkm rocznie? Co prawda głównie po autostradach i w miarę spokojnie 160-180 przelotowo, ale jednak 40kkm. Czy lepiej kupić E92 (albo Prosiaka 997?) i drugie, tańsze w eksploatacji auto na trasy?
5) Rozpatrując takie przebiegi, czy szukanie oszczędności względem ww. poprzez zakup np. poliftowej 550 czy 650 ma w ogóle jakiś sens? I czy ktoś wie, czy w tych poliftowych N63 449PS rozwiązano problem z wtryskami, czy nawet po lifcie (z tego czy z innych powodów) były to nadal miny?
6) Jak to jest z tymi M E9x, wiadomo że nie trzymają mocy, jechałem raz jako pasażer to wydawało się, że jedzie jak M3 E46, słyszy się opinie, że jak ktoś nie wybiera się na tor to w codziennej jeździe po mieście dłubnięte 335i będzie szybsze. Czy jest sens hamować przed zakupem e9x i szukać takiej, która trzyma jednak moc, czy jest to bez sensu, bo żadna nie trzyma? Czy są jakieś czynności serwisowe, które mogą wyeliminować ten problem - np. w RS4 pomagało czyszczenie kolektorów, słyszałem też, że ktoś zmienił program w e9x i pomogło. Lubię e9x, M kusi, ale za niecałe 200k jak mam mieć niedosyt przez braki w mocy czy momencie to podziękuję (Prosiak S?)
7) Mam też opcję za 255k PLN kupić nową 440i (na manualu, lubię). Oczywiście to inny zwierz niż M, ale gwarancja na 3 lata, serwis gratis na 4 dają do myślenia. Z czasem można ją dłubnąć do 400KM, od jakiegoś czasu BMW ma do nie-M szpery M-performance, może byłby to jakiś kompromis zważywszy spore przebiegi, które będzie robić ten samochód.
Trochę się rozpisałem, ale będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi - nawet wyrywkowe

Pozdrawiam.