glosne vanosy bmw m5 e39
glosne vanosy bmw m5 e39
witam
Mam mały problem z moim M5 2001 po liftingu przebieg 115tys.
Podczas odpalania słychać stukanie z silnika. U Pawłowskiego w łomiankach stwierdzili ze sa to vanosy i to norma w silniku v8 i nie ma sensu tego naprawiać. Dodatkowo zaznaczę ze te obiawy nie sa zawsze czasami silnik odpala bez najmiejszego stuknięcia.
Czy ktos mam podobny problem.
Mam mały problem z moim M5 2001 po liftingu przebieg 115tys.
Podczas odpalania słychać stukanie z silnika. U Pawłowskiego w łomiankach stwierdzili ze sa to vanosy i to norma w silniku v8 i nie ma sensu tego naprawiać. Dodatkowo zaznaczę ze te obiawy nie sa zawsze czasami silnik odpala bez najmiejszego stuknięcia.
Czy ktos mam podobny problem.
nikodem5
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Re: glosne vanosy bmw m5 e39
Standard w M5 a jako ciekawostkę dodam,że Audi 4.2 310KM+ mają ten sam problem każdy jeden zagrzechocze przy odpalaniu.
Jakieś tam delikatne odgłosy z vanosów w M5 to norma, tylko skąd to u Ciebie przy tak niskim przebiegu
W poliftówkach się to zdarza ale przy przebiegu ponad 200kkm. A nawet jak tam lekko klepną przy odpalaniu to tragedii nie ma, martwiłbym się tym na twoim miejscu gdyby klepały non stop zarówno na zimnym jak i na rozgrzanym oleju.

słychać je 1-2 sekundy i nie wiem dlaczego ale raz odzywają sie jak odpala rano silnik a innym razem jest cisza tak samo jest jak jest silnik rozgrzany. w zime m5 stala w garażu i po 3miesiacach stania odpaliłem i cisza następnego dnia znowu je słychać
nikodem5
ten klekot na odpalaniu to nie koniecznie vanos, moze tez byc to wina luzu na łancuchu, 1-2 sekundy i łancuch sie napina-stukot ustaje, miałem takie cos w audi a8 4,0d tez to olałem bo myslałem ze to nic groźnego ale sie grubo pomyliłem...łańcuch przeskoczył o pare ząbkow chyba nie musze pisac co jeszcze sie rozwalilo...
Ale A8 to nie M5alduwiel pisze:ten klekot na odpalaniu to nie koniecznie vanos, moze tez byc to wina luzu na łancuchu, 1-2 sekundy i łancuch sie napina-stukot ustaje, miałem takie cos w audi a8 4,0d tez to olałem bo myslałem ze to nic groźnego ale sie grubo pomyliłem...łańcuch przeskoczył o pare ząbkow chyba nie musze pisac co jeszcze sie rozwalilo...
Ja w swojej poprzedniej wymienialem cały rozrzad, napinacze, ślizgii... Klekot przy odpalaniu pozostał tak jak był. To znaczy raz był a raz nie zależnie od dnia. W M5 która mam teraz jest tak samo dlatgo już rozrzadu w niej nie robię. Jak już to vanosy
a ile kosztuje wogule nwymiana całego rozrzadu w m5?
I kto Ci ten rozrząd w M5 wymienił? Bo panuje powszechne przekonanie na róznych forach internetowych, że w Polsce nikt / niewiele osób potrafi zrobić to poprawnie...
To nie przekonanie a faktyGreg pisze: panuje powszechne przekonanie na róznych forach internetowych, że w Polsce nikt / niewiele osób potrafi zrobić to poprawnie...

W kaliszu zapomniałem nazwy warsztatu bo to było dwa lata temu ale chyba jedyny większy warsztat w Kaliszu zajmujący się BMW
A co macie na myśli mówiąc nieprawidłowe wymiana rozrzadu? Bo autem zrobiem 50 tys km i nie było żadnych problemow
A co macie na myśli mówiąc nieprawidłowe wymiana rozrzadu? Bo autem zrobiem 50 tys km i nie było żadnych problemow
To nie są fakty a opowieści dziwnej treścikostek_ja pisze:To nie przekonanie a fakty

No Fear - No Fun!
Przykładem problemów z rozrządem w M5 e39 może być historia forumowicza Allcara:
viewtopic.php?t=694&postdays=0&postorder=asc&start=0
Ogólnie panuje powszechne przekonanie na forach, potwierdzane często przez wielu właścicieli M5 e39, że kwestia wymiany / ustawienia rozrządu i Vanosa w tym aucie jest trudna i niewielu mechaników ją ogarnia. Przeglądając różne fora ani razu nie trafiłem chyba na post, w którym ktoś pochwaliłby się, żę potrafi to zrobić i temat nie ma dla niego tajemnic lub też, że może polecić kogoś biegłego w temacie.
Dlatego też spytałem z czystej ciekawości w takim razie, kto to robił. Bo jak wymienił rozrząd, a auto zrobiło pozniej 50 tys. km, to znaczy chyba, że znał temat i zrobił to poprawnie.
Być może w rzeczywistości jest inaczej i to co napisałem powyżej jest typowym mitem, powtarzanym na forach BMW, a polscy mechanicy już powoli (8 lat po zakończeniu produkcji auta
) ogarniają temat.
W sumie jak ktoś ma kogoś godnego polecenia, to może warto napisać / polecić go na forum?
viewtopic.php?t=694&postdays=0&postorder=asc&start=0
Ogólnie panuje powszechne przekonanie na forach, potwierdzane często przez wielu właścicieli M5 e39, że kwestia wymiany / ustawienia rozrządu i Vanosa w tym aucie jest trudna i niewielu mechaników ją ogarnia. Przeglądając różne fora ani razu nie trafiłem chyba na post, w którym ktoś pochwaliłby się, żę potrafi to zrobić i temat nie ma dla niego tajemnic lub też, że może polecić kogoś biegłego w temacie.
Dlatego też spytałem z czystej ciekawości w takim razie, kto to robił. Bo jak wymienił rozrząd, a auto zrobiło pozniej 50 tys. km, to znaczy chyba, że znał temat i zrobił to poprawnie.
Być może w rzeczywistości jest inaczej i to co napisałem powyżej jest typowym mitem, powtarzanym na forach BMW, a polscy mechanicy już powoli (8 lat po zakończeniu produkcji auta

W sumie jak ktoś ma kogoś godnego polecenia, to może warto napisać / polecić go na forum?
Owszem po wymianie rozrzadu jeździłem dwa lata i zrobiłem ok 50tkm auto miało ok 230tkm podzas wymiany rozrzadu. Dokładnie to moj mechanik rozgrzebał auto a potem pojechało na lawecie do www.kordelasinski.pl z polecenia znajomego i oni poskładali go do kupy z dobrym skutkiem 
Jednak nadal podtrzymuje swoją opinie ze dźwięki przy odpalaniu dochodzą z vanosow a nie z rozrzadu przynajmniej u mnie tak było ( choć Vanos jak by nie było jest częścią rozrządu
)

Jednak nadal podtrzymuje swoją opinie ze dźwięki przy odpalaniu dochodzą z vanosow a nie z rozrzadu przynajmniej u mnie tak było ( choć Vanos jak by nie było jest częścią rozrządu

A gdzie ci polscy mechanicy mieli sie nauczyc ograniac ten temat skoro tych aut jest w Polsce jak na lekarstwo??Być może w rzeczywistości jest inaczej i to co napisałem powyżej jest typowym mitem, powtarzanym na forach BMW, a polscy mechanicy już powoli (8 lat po zakończeniu produkcji auta) ogarniają temat.
mi tam vanosy chodza jak z fabryki a mam motor z przed liftu, łańcuch chciłem wymienic profilaktycznie bo mam zle doswiadczenia z przeszłosci ale dzieki bogu ze zaczerpnołem tu troche wiedzy BO TERAZ WIEM CO MI GROZI jak bym sie za to zabrał..... tak nawiasem mówiąc to co auto to inna bajka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!