Dane dotyczące regulacji E39 M5

1998-2003 | silnik: S62B50
allcar
Kontakt:

Dane dotyczące regulacji E39 M5

Post autor: allcar » sob mar 06, 2010 00:31

SILNIK
Kod silnika...............................................S62 B50 / 50 8 S1
Pojemność...............................................4941............................................(cc)
Bieg jałowy..............................................600 - 720.....................................(rpm)
Luz zaworowy:.........................................Hydrauliczny
Ciśnienie sprężania:
- Stan normalny.......................................12 - 14.........................................(bar)
Ciśnienie oleju:
- Na biegu jałowym...................................0.5..............................................(bar/rpm)
Ciśnienie oleju:
- Przełącznik ciśnienia oleju.......................4.5..............................................(bar/rpm)
Układ paliwowy (marka i typ).....................BMW MSS 52 (Siemens)
Kolejność zapłonu.....................................1-5-4-8-6-3-7-2
Opór na cewce zapłonowej, pierwotny.........0.8..............................................(ohms)
Świece zapłonowe (marka i typ).................NGK BKR 6 EQUP
Odstęp elektrod świecy..............................0.5..............................................(mm)
Opory kabla świecy zapłonowej:
- Bosch:...................................................0.8 - 1.2.......................................(kohms)
- Bremi:...................................................1.2 - 2.5.......................................(kohms)
Ciśnienie pompy paliwa.............................5.0...............................................(bar)
Ciśnienie wtrysku/ciśnienie w układzie........5.0+-0.06.....................................(bar)
Gazy spalinowe:
- CO........................................................0.2...............................................(%)
- HC przy dużej prędkości biegu jałowego...< 100..........................................(ppm)
- CO przy dużej prędkości biegu jałowego...< 0.2...........................................(%)
Duża prędkość biegu jałowego...................2500 - 3000..................................(rpm)
Lambda....................................................0.97 - 1.03
Zmiana Lambdy (Delta Lambda).................0.02
Temperatura oleju w czasie testu................70...............................................(°C)
Badanie w obwodzie zamkniętym przy........ 570 - 1270...................................(rpm)
Przygotowanie katalizatora.........................3 / 3000......................................(min/rpm )

UKŁAD CHŁODZENIA:
Ciśnienie..................................................1.5..............................................(bar)
Termostat otwiera się przy.........................79...............................................(°C)
Wentylator działa przy...............................95+-4..........................................(°C)

ELEMENTY ELEKTRYCZNE:
- Akumulator............................................110..............................................(Ah)
- Alternator..............................................120..............................................(A)

POJEMNOŚCI:
Miska olejowa silnika, razem z filtrem.........6.5...............................................(l)
Układ chłodzenia.......................................12................................................(l)
- ze wstępnym podgrzewaczem..................13.5.............................................(l)

cd...[/b]
E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
boogie
Auto: M Sechs

Re: Dane dotyczące regulacji E39 M5

Post autor: boogie » sob mar 13, 2010 23:25

A jak z hamulcami ?

Jaki płyn powinien być stosowany, i ile go tam wejdzie ?
Pozdrówka!

allcar
Kontakt:

Post autor: allcar » ndz mar 14, 2010 00:04

boogie pisze:A jak z hamulcami ?

cd... robię co mogę w wolnej chwili, niebawem będzie stosowna informacja.
Prosze nic nie dopisywać, pytania poproszę na PW
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rypik
Kontakt:

Post autor: rypik » ndz mar 14, 2010 12:31

boogie pisze:A jak z hamulcami ?

do pustego układu po bleedzie pompy, wchodzi na oko 3/4 litra, jedna litrowa buteleczka starcza.
bez bleedu pompy może z 0,2l mniej.

allcar
Kontakt:

Post autor: allcar » ndz mar 14, 2010 12:45

OK, możemy sobie popisać, później poproszę Adminów o posprzątanie. Co do płynu hamulcowego, to warto wymienic przy okazji płyn w wysprzęgliku, to jest dokładnie to samo. Czy to ///M5 czy każde inne E39, to do wymiany proponuję posiadać równy 1L, starczy do wymiany, a jak ktoś chce wlać jakiś lepszy płyn typu RBF itp to najpierw proponuję wymieniać wlewając normalny ale nowy płyn np. DOT5 tak żeby ten właśnie DOT 5 zebrał jakieś nieczystości pozostające w układzie i resztki wilgoci, tym DOT5 pojeździć z tydzień, po czym docelowo wymienić go na właściwy płyn, mamy wyeliminowany syf i wilgoć i będziemy mogli dłużej cieszyc się docelowym extara płynem hamulcowym. Ponadro Panowie, ekran termiczny na przewód do wysprzęglika, będę to robił u siebie, więc jak coś wymyślę to opracuję dokumentację zdjęciową. Proponuje każdemu bo od przewodów wysprzęglika do kolektora wydechowego raptem kilka centymetrów, ciepło promieniuje i rozgrzewa płyn w przewodzie, płyn zaczyna wrzeć i d..pa pedał sprzęgła wpada w podłoge i tyle najechane.

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » ndz mar 14, 2010 15:12

Kiedys mialem w domu taki ekran odbijajacy cieplo. Skladalo sie to z cienkiego arkusza styropianu (5mm max) z przyklejona folia aluminiowa (chyba) na drogiej stronie. Bylo to bardzo wydajne i elastyczne mysle ze moznaby to bylo wykorzystac.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??

Awatar użytkownika
boogie
Auto: M Sechs

Post autor: boogie » ndz mar 14, 2010 16:37

Ja właśnie RBF kupiłem, ale mam go wiecej troche niz literek, i planuje przeplukac najpierw uklad ze starego plynu, niewiadomego sortu.

Ekran terminczny przewodów to super pomysł, ajak e60 to by sie przydało :)))
Pozdrówka!

Koki

Post autor: Koki » pn mar 15, 2010 00:14

Dino444 pisze:Kiedys mialem w domu taki ekran odbijajacy cieplo. Skladalo sie to z cienkiego arkusza styropianu (5mm max) z przyklejona folia aluminiowa (chyba) na drogiej stronie. Bylo to bardzo wydajne i elastyczne mysle ze moznaby to bylo wykorzystac.
Raczej się to do auta nie nadaje , lepiej wykleić tym ścianę za kaloryferem ;)
Tutaj raczej przydałaby się blacha alu lub dodatkowo owinięcie w tym miejscu wydechu bandażem termicznym.

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » pn mar 15, 2010 00:17

Koki pisze:Raczej się to do auta nie nadaje , lepiej wykleić tym ścianę za kaloryferem
Fakt bylo to za kaloryferem u mnie :mrgreen: Ale sprobowac mozna nie jest to b blisko kolektorow wiec byc moze bedzie dzialalo.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??

allcar
Kontakt:

Post autor: allcar » czw mar 18, 2010 00:11

eeetammm Panowie, wystarczy kupić sobie ori osłonę jaka jest montowana nad którymkolwiek z katalizatorów, następnie trochę wyobraźni/finezji, nożyce do blachy jakieś wkręty i śrubokręt :mrgreen: i gotowe.... i zarazem pełna profeska :wink:

ODPOWIEDZ