Demontaz "odkurzacza" w M3 E92 Coupe
Demontaz "odkurzacza" w M3 E92 Coupe
Witam,
urzadzenie to wydaje bardzo nieciekawe dzwieki, z tego co wiem, zastosowanie glownie ekologiczne. Jest mozliwosc demontazu tego systemu? Trzeba pozniej modyfikowac soft, czy wszystko dziala normalnie bez zmian?
Pozdrawiam
Przemek
urzadzenie to wydaje bardzo nieciekawe dzwieki, z tego co wiem, zastosowanie glownie ekologiczne. Jest mozliwosc demontazu tego systemu? Trzeba pozniej modyfikowac soft, czy wszystko dziala normalnie bez zmian?
Pozdrawiam
Przemek
Re: Demontaz "odkurzacza" w M3 E92 Coupe
A co poeta mial na myśli pod slowem "odkurzacz"?
pompa powietrza wtornego?
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Mozna to odlaczyc wazne zeby wszystkie przewody byly szczelne ale beda bledy a wykodowanie tego mysle ze wiaze sie z przeprogramowaniem komputera co jest trudne w przypadku sterownika m3. Taniej latwiej i bardziej poprawnie kupic uzywke albo wymienic lozyska jak sie da w koncu to m3 a nie maluch.
Piszac odkurzacz mialem na mysli mechanizm, ktory zalacza sie na zimnym silniku - czyli pompa powietrza wtornego?
Jezeli chodzi o halas, to chyba nie odbiega on od normy - takie dziwne metaliczne stuki, ktore ustepuja, jak tylko ustabilizuja sie obroty silnika. Trudne do opisania
Nie chcialem tego serwisowac, a wywalic totalnie bo chyba jest to malo przydatny mechanizm.... rozumiem, ze elektronika bedzie sypala bledami, ale moze jakis tuner ogarnial wczesniej ten temat?
Jezeli chodzi o halas, to chyba nie odbiega on od normy - takie dziwne metaliczne stuki, ktore ustepuja, jak tylko ustabilizuja sie obroty silnika. Trudne do opisania

Nie chcialem tego serwisowac, a wywalic totalnie bo chyba jest to malo przydatny mechanizm.... rozumiem, ze elektronika bedzie sypala bledami, ale moze jakis tuner ogarnial wczesniej ten temat?
u mnie kolego nie ma żadnych mechanicznych stuków coś tam zabrzęczy na pare sekund i to wszystko
Hmmm zaczynasz mnie martwic o.Onastar pisze:u mnie kolego nie ma żadnych mechanicznych stuków coś tam zabrzęczy na pare sekund i to wszystko
Dwa serwisy BMW powiedzialy, ze mechanizm ten pracujek w taki sposob we wszystkich BMW M3 E9X. Moze jestem przewrazliwony ...
- --==maly==----
To powinno pracować tak jak cichy odkurzacz płynnie bez żadnych zmian obrotów jak coś w tym stuka puka przyspiesza zwalnia to znaczy,że się rozlatuje coś w środku łożyska albo jakieś łopatki.
U mnie tez nie ma zadnego buczenia. Jestes pewny, ze to pompa vacuum? Zreszta jesli to ona to latwo sie do niej dostaniesz. Sciagasz kolektor ssacy i juz jest na widoku.Ile trwa to buczenie? Czy chodzi Tobie o takie brzeczenie na zimnym silniku po wcisnieciu pedalu hamulca?
- --==maly==----
Chodzi o pompę wtórnego powietrza, która włącza się po odpaleniu silnika na minute, dwie i faktycznie wydaje dźwięk podobny do odkurzacza tak było w E46 M3 w E39 nie wiem jak w E92 w moim E63 też to jest ale chodzi na tyle cicho,że przy zamkniętej masce w ogóle tego nie słychać.
Jak się zaciera albo jest gdzieś nieszczelność to wyje mocno.
Jak się zaciera albo jest gdzieś nieszczelność to wyje mocno.
Oki, pogrzebie przy temacie!
Wymieniac wszystkie rzeczy, o ktorych wspomnieliscie? Bo nie mam pojecia, jak to jest zbudowane ( pojecie bede poszerzal wraz z serwisami kolejnych podzespolow
)
Czy mozna kupic nowa pompe i wymienic calosc, aby byl spokoj?
Wymieniac wszystkie rzeczy, o ktorych wspomnieliscie? Bo nie mam pojecia, jak to jest zbudowane ( pojecie bede poszerzal wraz z serwisami kolejnych podzespolow

Czy mozna kupic nowa pompe i wymienic calosc, aby byl spokoj?
- --==maly==----
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagr ... 0361/kL/sN" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu masz rozrysowany cały układ ale zanim kupisz pompę trzeba sprawdzić szczelność bo jak gdzieś pęknie przewód,który jest plastikowy i w takich warunkach pogodowych pękają nagminnie to też będzie pracować głośno.
Tu masz rozrysowany cały układ ale zanim kupisz pompę trzeba sprawdzić szczelność bo jak gdzieś pęknie przewód,który jest plastikowy i w takich warunkach pogodowych pękają nagminnie to też będzie pracować głośno.
Przewody sa gumowe z tego co pamiętam, mocowane na takie smiszne zatrzaski plastikowe. Trzeba je ostroznie odbezpieczac bo latwo pekaja. Zdejmij kolektor i na zimnym silniku posluchaj skad ow dzwiek sie wydobywa. Narazie nic nie kupuj bo mozesz wymienic element dobry na nowy...
Ostatnio zmieniony pn lut 09, 2015 14:44 przez BYNTAS, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok, zabiore sie za to w najblizszym czasie.
Rozumiem, ze operacja nie powinna byc zbyt skomplikowana?
Rozumiem, ze operacja nie powinna byc zbyt skomplikowana?

W skali 1-10 to taka 2