Jakie klocki na codzien i czasem na tor
Jakie klocki na codzien i czasem na tor
Panowie potrzebna mi wasza opinia na temat klockow hamulcowych,textar,ferodo czy moze EBC ? Chcialbym dobrac klocki takie zeby nadawaly sie na codzien ale zeby tez dawaly realna poprawe hamowania na torze (czasami bym sie wybral)
cristek
Re: Jakie klocki na codzien i czasem na tor
Sorki niepotrzebnie zakladalem nowy temat ,szukalem na szukajce tego tematu to pokazala mi jakies bzdury kompletnie o czym innym,pozniej sam znalazlem sprzed kilku miesiecy.
Kostek polecal Pagidy ale ich nie znalazlem na wyspach wiec porylem na tutejszych forach i poza polecanymi ori Textar polecane sa EBC w trzech kolorach,
zielone - zwykle do aut np.vw,skoda itd.
czerwone - mocniejsze do aut sportowch
zolte - do aut wyscigowych
Oczywiscie wziolem te czerwone + przewody w stalowym oplocie Goodridge +nowe tarcze,zobaczymy jak ten komplet bedzie sie spisywal.
Pozdrawiam.
Kostek polecal Pagidy ale ich nie znalazlem na wyspach wiec porylem na tutejszych forach i poza polecanymi ori Textar polecane sa EBC w trzech kolorach,
zielone - zwykle do aut np.vw,skoda itd.
czerwone - mocniejsze do aut sportowch
zolte - do aut wyscigowych
Oczywiscie wziolem te czerwone + przewody w stalowym oplocie Goodridge +nowe tarcze,zobaczymy jak ten komplet bedzie sie spisywal.
Pozdrawiam.
cristek
To ciekawe, gdyż z tego co kojarzę to brytyjska firmacristek99 pisze:Pagidy ale ich nie znalazlem na wyspach

Byc moze slabo szukalem (tylko na ebay) a tam sa jakies zwykle czarne £40 i tylko kilka ogloszen.
No nic, kupilem czerwone EBC i zobaczymy.
Apropo,liczylem na to ze ty sie odezwiesz bo tyle latasz po torze ze masz dobra wiedze na ten temat.
No nic, kupilem czerwone EBC i zobaczymy.
Apropo,liczylem na to ze ty sie odezwiesz bo tyle latasz po torze ze masz dobra wiedze na ten temat.
cristek
cristek99, ostatnio nie latałem, a klocków też za wiele nie przetestowałem. Mam u siebie Pagidy RS29 i jestem bardzo zadowolony, ale jakby nie patrzeć moje heble z seryjnymi nie mają nic wspólnego.
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Czerwone jak są zimne w ogóle nie hamują miałem takie w e36 m3 i wywaliłem dla mnei nie nadaje się to na co dzień.
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Tak jeździłem głównie trasy i klocki były do dupy trzeba było specjalnie hamować,żeby rozgrzewać klocki bezsensu.
Tez uzywalem czerwonych EBC z tarczami toorbo groove i mam srednie wspomnienia co do tych klockow. Zdecydowanie polecam Ferodo DS Performance 2500 jako klocek na codzien, jest duzo trwalszy od innych, hamowanie poprawia sie znaczaco. Efektami ubocznymi jest cena i czasami zdarza sie ze potrafia piszczec.
No cena troche powala,zakupilem juz EBC i zobacze jak beda do kitu to zmienie na Ferodo DS Performance 2500.
cristek
Jeździłem na czerwonych EBC (miałem w aucie jak kupiłem) i mam złe wspomnienia.
Co prawda na torze w Poznaniu były tez użyte, ale raz ze sie bardzo kruszyly, dwa mocno zuzywaly tarcze, a trzy to nie robiły szału jeśli chodzi o wytrzymałość na temp.
Teraz mam tarcze CSL i klocki Carbone Lorraine RC5 i są bez porównania lepsze ( plus stalowy oplot). Prędzej zagrzewam na torze olej niż hamulce.
Dużo Evo używanych na pojezdzawkach i torze na nich jeździ.
Maja tez wady, 2 z tego co zauważyłem po sezonie używania: piszcza ( co może przeszkadzać niektórym w ulicznym użytkowaniu) i stukaja gdyż wewnętrzny klocek nie ma blaszek rozporowych do tloczka i przez to, szczególnie na zimno, słychać przy nacisnieciu hamulca lekkie metaliczne stukniecie.
Ale ich wytrzymaloscia cieplna jestem bardzo pozytywnie zaskoczony
Co prawda na torze w Poznaniu były tez użyte, ale raz ze sie bardzo kruszyly, dwa mocno zuzywaly tarcze, a trzy to nie robiły szału jeśli chodzi o wytrzymałość na temp.
Teraz mam tarcze CSL i klocki Carbone Lorraine RC5 i są bez porównania lepsze ( plus stalowy oplot). Prędzej zagrzewam na torze olej niż hamulce.
Dużo Evo używanych na pojezdzawkach i torze na nich jeździ.
Maja tez wady, 2 z tego co zauważyłem po sezonie używania: piszcza ( co może przeszkadzać niektórym w ulicznym użytkowaniu) i stukaja gdyż wewnętrzny klocek nie ma blaszek rozporowych do tloczka i przez to, szczególnie na zimno, słychać przy nacisnieciu hamulca lekkie metaliczne stukniecie.
Ale ich wytrzymaloscia cieplna jestem bardzo pozytywnie zaskoczony
Pagidy RS29 występują z tą podkładką o której wspomniał Krystian i bez niej. Ja mam z. Zdarzało im się czasami pisnąć, ale było to ledwo słyszalne i przechodziło po trochę mocniejszym hamowaniu.
Jak kiedyś porównywałem klocki pod kątem współczynnika tarcia na zimno/ciepło to fajne w Pagidach jest to że nawet w wyczynowych klockach współczynnik tarcia na zimno jest rewelacyjny (2x wyższy niż w drogowych na ciepło).
Podobnie moje Pagidy hamowały świetnie niezależnie czy były ciepłe czy zimne, świetny klocek, ale tak jak piałem wyżej jest już on na granicy piszczenia. Bez owej podkładki podobno piszczy. O coś lepszego na drogę co nie piszczy chyba ciężko.
Mnie zastanawia jaki jest bonus z braku tej podkładki. Jedyne co mi przychodzi do głowy to lepsze wyczucie hamulca, ale pewnie różnica jest tylko w układach bez ABSu.
Jak kiedyś porównywałem klocki pod kątem współczynnika tarcia na zimno/ciepło to fajne w Pagidach jest to że nawet w wyczynowych klockach współczynnik tarcia na zimno jest rewelacyjny (2x wyższy niż w drogowych na ciepło).
Podobnie moje Pagidy hamowały świetnie niezależnie czy były ciepłe czy zimne, świetny klocek, ale tak jak piałem wyżej jest już on na granicy piszczenia. Bez owej podkładki podobno piszczy. O coś lepszego na drogę co nie piszczy chyba ciężko.
Mnie zastanawia jaki jest bonus z braku tej podkładki. Jedyne co mi przychodzi do głowy to lepsze wyczucie hamulca, ale pewnie różnica jest tylko w układach bez ABSu.
Jezde juz na czerwonych EBC jakis czas I nie jest zle.
+ nie brudza za mocno
+ na zimno ok
- czasami lekko popiskuja na cieplo ale bez dramatu
zachwanie na goraco (nie mialem okazji)
duze zurzycie tarcz (okaze sie)
Generalnie narazie na plus.
+ nie brudza za mocno
+ na zimno ok

cristek
- listek
- Auto: M3 3.0, M3 E46
- Kontakt:
a ja mam zimery plus textary i jestem zadowolony
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl
Okazalo sie ze nie jest tak dobrze jak myslalem,napewno sa skuteczniejsze ale jak sie troche rozgrzeja to tak halasuja ze je wywalilem (nie piszcza tylko strasznie bucza)cristek99 pisze:Jezde juz na czerwonych EBC jakis czas I nie jest zle.
+ nie brudza za mocno
+ na zimno ok
zachwanie na goraco (nie mialem okazji)
duze zurzycie tarcz (okaze sie)
cristek