grzechotanie przy gaszeniu ciepłego silnika
grzechotanie przy gaszeniu ciepłego silnika
Witam. Padły podejrzenia na kończące się u mnie koło dwumasowe...
Objawy są takie, że przy gaszeniu silnika na rozgrzanym oleju (nieco poniżej 100) słychac mało przyjemne rzechotanie w silniku... Na chłodnym oleju (rzędu 80 stopni) nic takiego nie ma. Przy odpalaniu (zimny lub gorący silnik) również cisza. Olej TWS, przebieg niecałe 10 tyś km.
Napiszcie mi proszę jakie są tego objawy lub jak to sprawdzić, jak się upewnic czy to na pewno dwumas... No i jak to wygląda z kosztami naprawy (skrzynia manualna).
A tak na marginesie jaki polecacie serwis BMW? Do Łodzi mam ok 100km, do Częstochowy 50km... Zresztą odległość raz na jakiś czas nie gra roli! Czestochowa jakoś średnio robi na mnie wrażenie, no chyba że to negatywne!
Objawy są takie, że przy gaszeniu silnika na rozgrzanym oleju (nieco poniżej 100) słychac mało przyjemne rzechotanie w silniku... Na chłodnym oleju (rzędu 80 stopni) nic takiego nie ma. Przy odpalaniu (zimny lub gorący silnik) również cisza. Olej TWS, przebieg niecałe 10 tyś km.
Napiszcie mi proszę jakie są tego objawy lub jak to sprawdzić, jak się upewnic czy to na pewno dwumas... No i jak to wygląda z kosztami naprawy (skrzynia manualna).
A tak na marginesie jaki polecacie serwis BMW? Do Łodzi mam ok 100km, do Częstochowy 50km... Zresztą odległość raz na jakiś czas nie gra roli! Czestochowa jakoś średnio robi na mnie wrażenie, no chyba że to negatywne!
Ostatnio zmieniony czw paź 22, 2009 12:40 przez djset, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: grzechotanie przy gaszeniu ciepłego silnika
Są dwie metody, którymi ja sprawdzam koło dwumasowe.
1. Jedziesz na kanał lub podnośnik. Robisz próby odpalania i gaszenia, a drugi człowiek siedzi pod autem i słucha skąd dochodzi grzechotanie.
2. Bawisz się kilka razy rozrusznikiem, tzn (nagrzej sobie auto do temperatury przy której masz ten objaw) kręcisz rozrusznikiem tak aby bujnąć silnikiem, ale na tyle krótko żeby nie odpalił, jak dwumasa słaba to podczas puszczenia kluczyka powinna się odezwać tzn. grzechotnąć.
Może ktoś inny ma lepsze pomysły. (bez demontażu skrzyni oczywiście)
1. Jedziesz na kanał lub podnośnik. Robisz próby odpalania i gaszenia, a drugi człowiek siedzi pod autem i słucha skąd dochodzi grzechotanie.
2. Bawisz się kilka razy rozrusznikiem, tzn (nagrzej sobie auto do temperatury przy której masz ten objaw) kręcisz rozrusznikiem tak aby bujnąć silnikiem, ale na tyle krótko żeby nie odpalił, jak dwumasa słaba to podczas puszczenia kluczyka powinna się odezwać tzn. grzechotnąć.
Może ktoś inny ma lepsze pomysły. (bez demontażu skrzyni oczywiście)
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Nie musi byc to zamach.
Moze to byc lozysko pilotujace. Szczegolnie po ostrzejszej jezdzie gdy sie nagrzeje. Kosztuje grosze. Najlepiej je wymieniac przy kazdej wymianie sprzegla.
Moze to byc lozysko pilotujace. Szczegolnie po ostrzejszej jezdzie gdy sie nagrzeje. Kosztuje grosze. Najlepiej je wymieniac przy kazdej wymianie sprzegla.
No właśnie jest to po ostrej jeździe... Zatrzymuje sie, czekam z 2 min aż nieco silnik wystygnie, gaszę i rechot...Pawel_M3GT pisze:Nie musi byc to zamach.

tez bym obstawial te lozysko pilotujace o ktorym pisze Pawel_M3GT, tez mam te grzechotanie podczas gaszenia silnika, ostatnio wymianialem sprzeglo i przy okazji kazalem sprawdzic dwumasa i byl ok pozatym kolega ma nowego dwumasa w e34 540 manual i tez ma te grzechotanie podczas gaszenia goracego silnika. co do sprawdzania dwumasy bez wyciagania skrzyni slyszalem ze spawdza sie to na 1szym biegu jak auto szarpie to dwumas do wymiany.pozdro
Możesz jeszcze spróbować zgasić auto z wciśniętym pedałem sprzęgła i posłuchać czy grzechocze.
mam zabezpieczenie, dzieki któremu rozrusznik preci, ale nie odpala silnik... i krece rozrusznikiem, puszczam i cisza... tylko jak silnik załapie i od razu go zgasze to jest rechotanie. temp oleju ok 80 stopni. zauwazylem jeszcze ze przy jezdzie na 1 biegu przy jezdzie na zamknietym gazie (plac na przykład) i przy delikatnym dodaniu gazu (lekkie przyspieszenie), a pozniej po wcisnieciu sprzegła słychac taki jakiś stukot, podobny do tego przy gaszeniu...piotr e38 pisze: 2. Bawisz się kilka razy rozrusznikiem, tzn (nagrzej sobie auto do temperatury przy której masz ten objaw) kręcisz rozrusznikiem tak aby bujnąć silnikiem, ale na tyle krótko żeby nie odpalił, jak dwumasa słaba to podczas puszczenia kluczyka powinna się odezwać tzn. grzechotnąć.
- przemo8220
- Kontakt:
piotr e38 pisze:Możesz jeszcze spróbować zgasić auto z wciśniętym pedałem sprzęgła i posłuchać czy grzechocze.
spróbuj tak jak piotr napisał
Freude am Fahren
własnie przeleciałem się, sprawdziłem i... przy wciśniętym sprzęgle CISZA!
na biegu jałowym też jest cisza... jedynie jak gaszę (ciepły) silnik to słychać grzechotanie na puszczonym sprzęgle, bo na wciśniętym cisza (rozsprzęglona skrzynia biegów)...
więc...?
na biegu jałowym też jest cisza... jedynie jak gaszę (ciepły) silnik to słychać grzechotanie na puszczonym sprzęgle, bo na wciśniętym cisza (rozsprzęglona skrzynia biegów)...
więc...?
Ostatnio zmieniony sob paź 24, 2009 13:43 przez djset, łącznie zmieniany 1 raz.
- przemo8220
- Kontakt:
więc łożysko pilotujące jest już słabe
Freude am Fahren
Teraz pytanie jaki serwis polecacie? Do Łodzi mam ok 100 km, Częstochowa ok 50 km... Ale może byc cos dalej, byle by dobrze robili ///M...
No i jaki koszt łozyska pilotującego (wraz z wymianą) oraz czy dużo jest roboty przy tym...? Wybaczcie że tyle pytań na raz, ale ja wszystko lubię wiedziec
No i jaki koszt łozyska pilotującego (wraz z wymianą) oraz czy dużo jest roboty przy tym...? Wybaczcie że tyle pytań na raz, ale ja wszystko lubię wiedziec

- przemo8220
- Kontakt:
jeśli chodzi o koszt części to może być różny w zależności co chcesz włożyć.sprawdź w katalogu ETK ile oryginał.do mojej dla przykładu ori łożysko to koszt ok 300zł.robocizne każdy warsztat inaczej liczy.po odjechaniu skrzynią może sie okazać że tarcza i docisk też w nie najlepszej kondycji a zatem i koszt znacznie wzrośnie ale nie żałuj i wymień.a co do czasu to 1,5 dnia i zrobione chociaż warsztaty zwykle oddają auto po dłuższym czasie
Freude am Fahren
- przemo8220
- Kontakt:
ciężko zdiagnozować co dolega twojej ///M siedząc przy kompie także nie na 100% powiedziane jest że coś ze sprzęgłem ci szwankuje.u mnie objawy są podobne,na zimnym silniku bez wciśniętego sprzęgła jest cisza ale jak auto sie nagrzeje i bez wciśniętego sprzęgła to łożysko grzechocze a jak wcisne sprzęgło to cisza.objawy u mnie jednoznacznie wskazują na to że łożysko kuleje.dwumasa odpada bo u mnie jej nie ma chociaż ori powinna być ale poprzedni właściciel wymienił na jednomase.przypadłość swojego auta podałem dla porównania także sorry jak ktoś uważa że nie na temat.
Freude am Fahren
Poprzedni właściciel niedawno zmieniał kompletne sprzegło, więc to może być faktycznie lozysko pilotujące, bo go nie zmienial... Ale dziwię się, że taki serwis jak ASO BMW SIKORA przy wymeinie sprzęgła nie wymeinił łożyska pilotującego! Bo tam było auto serwisowane... I teraz taka sama robota czeka, tj zdjęcie skrzyni biegów... 

Ostatnio zmieniony sob paź 24, 2009 13:44 przez djset, łącznie zmieniany 1 raz.
Więc na pewno wiadomo, że grzechotanie jest powiązane z układem wysprzęglania.djset pisze:własnie przeleciałem się, sprawdziłem i... przy wciśniętym sprzęgle CISZA! więc...?
Nie wiem co to jest łożysko pilotujące, ale zakładam że chodzi o łożysko oporowe, jeśli tak to hałasuje ono zazwyczaj podczas pracy na biegu jałowym, a po wciśnięciu sprzęgła przestaje.
Wydaje mi się że u Ciebie będzie to raczej słaba dwumasa.
Ps Jak będziesz miał zdjętą skrzynię w celu weryfikacji łożyska, to już niedaleka droga do sprawdzenia reszty tj. tarczy,docisku i koła dwumasowego. Tak czy siak jeśli dolegliwość jest mała to jeździć aż się nasili i będzie łatwiej zdiagnozować, a jeśli zbyt duża dla Ciebie, to rozbierać i wszystko się wyjaśni.
Nie widząc i nie słysząc tego nic więcej nie potrafię doradzić z przed monitora.