Wymieniłem. Bez zmian.A jak wymienisz chłodnicę kostek_ja, to daj znać, bo naprawdę dużo do myślenia daje mi twój problem...
Układ chłodzenia
Re: Układ chłodzenia
Ja pierniczę...
Ja na twoim miejscu już bym się pociął
A pomysłów też już nie mam co to u ciebie może być...

A ja po prostu szukam innego samochodu torowego. Myślałem o evo, ale ostatnio coraz bardziej mnie caterham korcidjset pisze:Ja na twoim miejscu już bym się pociął

A z eMką wciąż będę walczył.
Przeczytałem twój wątek jeszcze raz i powiem szczerze, że ciężko coś więcej wymyślic, chyba że problem tkwi w czymś zupełnie innym niż układ chłodzenia.
Ale w czym mógłby tkwić? Olej ma dobrą temperaturę, a silnik jest nowy.piotr e38 pisze:chyba że problem tkwi w czymś zupełnie innym niż układ chłodzenia.
Czy jesteś pewien, że jak wskaźnik pokazuje Ci, że auto się przegrzewa tzn wskazówka idzie pod czerwone, to faktycznie temperatura płynu jest na granicy gotowania. Może po prostu sama elektronika pokazuje przegrzewanie, a temperatura rzeczywista płynu jest inna.
Teraz to już wróżymy z fusów, zrobiłeś już praktycznie wszystko po stronie mechanicznej i nie jest ok, a przecież cudów nie ma musi działać.
Jakbyś potrzebował podpiąć pod kompa itp, to wal śmiało będzie w gratisie.
Pozdrawiam
Teraz to już wróżymy z fusów, zrobiłeś już praktycznie wszystko po stronie mechanicznej i nie jest ok, a przecież cudów nie ma musi działać.
Jakbyś potrzebował podpiąć pod kompa itp, to wal śmiało będzie w gratisie.
Pozdrawiam
W końcu panowie z serwisu stwierdzili że chyba taniej jednak będzie się w końcu zastanowić się nad problemem zamiast strzelać i wymieniać wszystko po kolei. Zrobili szereg testów komputerowych, posprawdzali temp. w różnych miejscach itd. itp.
Kolektory się aż świecą i mieszanka przy wyższych obrotach jest nie taka jak powinna. Nie wiem czy za uboga czy za bogata bo raz mi powiedzieli tak a raz tak, a że i tak mi przed MTD nie byli wstanie naprawić to odebrałem wczoraj samochód i odstawiam w poniedziałek. Oczywiście będę ich wówczas męczył i się dowiem.
Kolektory się aż świecą i mieszanka przy wyższych obrotach jest nie taka jak powinna. Nie wiem czy za uboga czy za bogata bo raz mi powiedzieli tak a raz tak, a że i tak mi przed MTD nie byli wstanie naprawić to odebrałem wczoraj samochód i odstawiam w poniedziałek. Oczywiście będę ich wówczas męczył i się dowiem.
Najprawdopodobniej przegrzewanie się jest efektem zbyt ubogiej mieszanki. Ale co znowu powoduje jej zły skład? Ma ktoś jakiś pomysł?
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
No u mnie mieszanka napewno nie jest zbyt uboga... no ale możliwe, że ja mam jeszcze inny powód przegrzewania.
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
A czy jak zmieniales silnik na inny to zmieniles rowniez ECU i wszystkie czujniki + wiazke elektoryczna w samochodzie ? Bo mysle ze od tego mozna by zaczac. Powodow tego moze byc bardzo duzo... ciezko strzelac ale wydaje mi sie ze problem moze tkwic w ukladzie zasilania / sterowaniu dawka.kostek_ja pisze:Najprawdopodobniej przegrzewanie się jest efektem zbyt ubogiej mieszanki. Ale co znowu powoduje jej zły skład? Ma ktoś jakiś pomysł?
generalnie zasada jest taka, że mieszanka w silnikach wysilonych musi być bogata, ale ubogość jej nie spowodowałaby tak drastycznych skoków temperatury w układzie chłodzenia, jakie są tu poruszane
Podoba mi się że serwis w końcu zabrał się porządnie do roboty. Trochę późno ale zawsze
Aktualnie wychodzi na to że komputer z jakiegoś powodu (jeszcze nie wiadomo jakiego) uważa że ma zbyt ubogą mieszankę i ją wzbogaca. Reszta benzyny dopala się w kolektorze. W praktyce wygląda to tak że nawet jak temp. głowicy jest jeszcze w normie to kolektory aż się świecą (mam potopione plastiki przy układzie wydechowym). Więc strzelam że jak już głowica mi się przegrzewa (tam jest czujnik temp. płynu chłodzącego) to kolektory są już naprawdę konkretnie przegrzane.
Ja dalej obstawiam że to katy są przytkane i to przez informację z sond za katami on tak steruje mieszanką.

Aktualnie wychodzi na to że komputer z jakiegoś powodu (jeszcze nie wiadomo jakiego) uważa że ma zbyt ubogą mieszankę i ją wzbogaca. Reszta benzyny dopala się w kolektorze. W praktyce wygląda to tak że nawet jak temp. głowicy jest jeszcze w normie to kolektory aż się świecą (mam potopione plastiki przy układzie wydechowym). Więc strzelam że jak już głowica mi się przegrzewa (tam jest czujnik temp. płynu chłodzącego) to kolektory są już naprawdę konkretnie przegrzane.
Ja dalej obstawiam że to katy są przytkane i to przez informację z sond za katami on tak steruje mieszanką.

Visco

??????????? nie no, nie żartuj... Pamiętasz jak wałkowałem temat visca? Nawet wrzuciłem ci jego opis, budowę i zasadę działania... Normalnie ręce, cycki i kalesony opadają!kostek_ja pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Visco
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Wiesz jak 3 nowe visco nie działają to każdy by szukał gdzie indziej. Niby marka premium, a już dostałem 4 wadliwe części. 3 visco i 1 sondę. W końcu przełożyli ze sprawnego samochodu i wszystko działa. Tylko ciekawe kiedy w końcu dostanę sprawne visco.