Spalanie na trasie
Spalanie na trasie
Wybieram sie bmw m3 e46 do Paryża i mam pytanie ile auto będzie palić przy prędkości 180 km/h ? Nie wiem czym jechać, czy dieslem bmw 320 D, czy m3.
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Re: Spalanie na trasie
Dziwne pytaniejarekss pisze:Wybieram sie bmw m3 e46 do Paryża i mam pytanie ile auto będzie palić przy prędkości 180 km/h ? Nie wiem czym jechać, czy dieslem bmw 320 D, czy m3.

Nie wiem ile pali M3 ale moja M5 na trasie pokazuje komputerowe 11

Dla mnie to pytanie też jest dziwne. Wszystko zależy jak będziesz jechał. Czy ze stałą prędkością 180 czy co chwila skaczesz między 140 a 220. U minie przy bardzo dynamicznej jeździe, czyli non stop rozpędzanie się do prędkości >200 i zwalnianie do dużo mniejszych bo ktoś się wpakował na lewy pas to ok. 15l.
Oczywiście ze stałą prędkością. Zdaję sobie sprawę, że koszty spalania będą niższe w dieslu, ale frajda na autostradzie to w m3.
Przy stałej prędkości 180 nie powinno być dużej różnicy między 320d a M3. M3 spokojnie zejdzie poniżej 12.
Równą 180 trudno utrzymać, chyba że jest pusto i masz tempomat. Ale to też raczej nuda, a nie frajda. Ale co do pytania - ostatnio jadąc prawie stałą ok. 220 przez kilkadziesiąt km miałem spalanie ok. 18.
W 328i na chwilowym podaje przy 180 ok. 14. Z obserwacji M3 pali mniej więcej o 20% więcej od tamtego, więc pewnie te 15-16 możesz mieć. Albo po prostu przejedź się kawałek i zresetuj średnie spalanie, będziesz miał odpowiedź.
W 328i na chwilowym podaje przy 180 ok. 14. Z obserwacji M3 pali mniej więcej o 20% więcej od tamtego, więc pewnie te 15-16 możesz mieć. Albo po prostu przejedź się kawałek i zresetuj średnie spalanie, będziesz miał odpowiedź.
A przy okazji stałej prędkości zapytam tu o tempomat. Jak włączę na kierownicy to pojawia się zielona kontrolka, ale tempomat nie działa. Nie wiem czy go nie było w standardzie czy może coś jest uszkodzone. Gdy nie ma tempomatu, to chyba nie powinna się zapalać?
A w związku z tym - co się wiąże z założeniem tego wynalazku?
Kostek, raczej nie sądzę, żeby zeszło poniżej 12 przy 180. Sprawdzę z ciekawości na jakimś odcinku paru km jak będzie okazja i podam wynik.
Kostek, raczej nie sądzę, żeby zeszło poniżej 12 przy 180. Sprawdzę z ciekawości na jakimś odcinku paru km jak będzie okazja i podam wynik.
Trasa Poznań-Warszawa 13,4 przy średniej prędkości 113. 200km po autostradzie ze stałą prędkością ok 210 i potem skakanie i wyprzedzanie co chwila. W jednym i w drugim wypadku powinna palić więcej niż przy stałej prędkości 180.metalurg pisze:Kostek, raczej nie sądzę, żeby zeszło poniżej 12 przy 180. Sprawdzę z ciekawości na jakimś odcinku paru km jak będzie okazja i podam wynik.
15-16 u mnie pokazuje jak już pisałem przy ciągłym przyśpieszaniu do 220 i hamowaniu co chwila.metalurg pisze:więc pewnie te 15-16 możesz mieć.
Włączasz tempomat, jako urządzenie, ale musisz ustawić mu prędkość np. plusem po prawej stronie.metalurg pisze:A przy okazji stałej prędkości zapytam tu o tempomat. Jak włączę na kierownicy to pojawia się zielona kontrolka, ale tempomat nie działa. Nie wiem czy go nie było w standardzie czy może coś jest uszkodzone. Gdy nie ma tempomatu, to chyba nie powinna się zapalać?
320d powinno spalić przy takiej jeździe około 7-9l. M3 około 10-12.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Robiłem tak, później puszczam gaz i prędkość spada. Jest też przycisk do zablokowania aktualnej prędkości, też nie daje efektu.Bombel pisze:Włączasz tempomat, jako urządzenie, ale musisz ustawić mu prędkość np. plusem po prawej stronie.
-
To masz coś skopane.
To macie fajne drogi.
U mnie zrobienie średniej 100km/h to już nie mały wyczyn.
Wobec tego moja M pokazuje średnią 7,9- 8,2 l/100 km.
Na autobanie jeszcze nie testowałem.
To macie fajne drogi.
U mnie zrobienie średniej 100km/h to już nie mały wyczyn.
Wobec tego moja M pokazuje średnią 7,9- 8,2 l/100 km.

Na autobanie jeszcze nie testowałem.

WOW. Musisz mieć strasznie lekką nogę.robert2309 pisze:Wobec tego moja M pokazuje średnią 7,9- 8,2 l/100 km.
Mega lekką, ja jeszcze nie widziałem na swoim kompie jedno cyfrowej liczby 

Ja u siebie juz widziałem liczbe jedno cyfrową a dokładnie 9,1l
to tylko dlatego ze wracalismy w kolumnie aut z jednym na holu (awaria) srednio 80km/h wiec mozna zejsc ponizej 11l
ale strasznie wtedy nudno 

RED DEVIL
U mnie najmniejsza srednia jaka wyciagnalem to traska Lodz - Ladek Zdroj zima w srodku tygodnia w nocy
8,2l/100km na oponach zimowych wezszych.