Marcin_Os pisze:MaRoS pisze:No ciekawy jestem... robili już kiedyś vanosa?? Bo z tego co pamiętam to PMN w Jettronicu stroił auto ale on miał vanosa wywalonego...
Miał Vanosa tyle że strasznie pokombinowanego.
Vanosa wywalonego miałem jakieś 5silników temu...
Ostatnie próby były z pozostawionym Vanosem - turbo znacznie wcześniej wstaje.
Nie był kombinowany jedynie ze sterowaniem jest problem.
Moje auto strojone jest SA (Autronic SM4), który nie jest przystosowany do obsługi tego mechanizmu.
To nie Vanos z M50 typu 0/1. Więc regulacja nim jest zupełnie inna - płynna. I nie polega na zmianie sygnału...
Mateush, jak uznasz za stosowne to wyedytuj, ale...
IMO to forum na wysokim poziomie, a kiedy czytam niektóre posty to mam wrażenie, że onetowi wyjadacze się tu pojawiają.
"Strojenie S54 to prosta sprawa. Firma X robi remapy przez OBD" - a ja się pytam, gdzie byli rodzice tej remapy???
Proszę Was, dorobić mocowanie kompresora kupionego w USA mogę sobie sam na frezarce. I nawet śrubki dobiorę odpowiednie. I zrobi to każdy średnio manualnie rozwinięty, jak chyba wcześniej słusznie zauważono.
Zdumiewa mnie tylko poziom pewności siebie osób, które nie wiedzą o czym piszą w kwestii elektroniki.
Wgrać zmodyfikowany seryjny program do auta tzw.chip, potrafi większość firm tym się zajmujących.
No popatrzcie, Masters skupiający się na dieslach był w stanie bez problemu zrobić remap M5 E60 Okrucha. Dlaczego więc nie "zremapował" mojego małpioprostego S50 tyle, że z Turbo? I zaręczam, że nie pomógłby Okruchowi, gdyby ten doładował auto.
Bo to zupełnie różne tematy!
Kiedy ktoś pisze, że może zrobić zestaw "taki jak" i zostanie "tylko" (sic!) strojenie, ogarnia mnie pusty śmiech. Wszystko zrobione "tylko wystroić", ale to przecież łatwe, bo firma znana i na stronie piszą,że mogą. Mogą chipować, czyli remapować, czyli stroić, czyli proste.
Powodzenia!
Wspomnę jeszcze, że duża część wspomnianych wcześniej silników zakończyła żywot nie przez złe złożenie, a przez "głupią prostą elektronikę".
Już widzę, jak doładowane M3 podjeżdża do cziptunera, ten podpina kabel OBD i po 10min. szczęśliwy klient wyrusza upalać beemę.