Czym najlepiej karmic M3 E36???
Czym najlepiej karmic M3 E36???
Witam wiem ze pytanie dla wielu moze wydac sie absurdalne ale chcialbym wiedziec co lejecie do waszych ///M i czy zalanie auta paliwkiem typu95 a nie 98 jak to jest pokazane nawet na wlewie(korku) wyzadzi jakies wielkie szkody??? nawet jesli uzyje sie go dajmy na to raz lub dwa??? Albo jakie sa objawy jezeli sie cos zlego dzieje po zalaniu autka takim paliwem lub jakims mixem rozne gowna sprzedaja.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
Re: Czym najlepiej karmic M3 E36???
Nikt chyba nie ryzykowal, zeby nakarmic swoje cudenko ponizej 98, mi sie raz zdazylo bo na stacji akurat nie mieli a juz duza rezerwe mialem, zrobilem 200km i dolalem 98. Autko chodzilo normalnie, przy takiej mocy trudno odczuc roznice. Wydaje mi sie ze wtryski sa przygotowane pod 98, wiec dluzsze stosowanie 95 moze je zapchac i podobno po 98 nie tworzy sie osad w komorze spalania.
Skoro producent karze 98 to najlepiej lac 98 i to na sprawdzonych stacjach, bo czasem 95 sprzedaja jako 98.
Skoro producent karze 98 to najlepiej lac 98 i to na sprawdzonych stacjach, bo czasem 95 sprzedaja jako 98.
PeAcE, LovE and ///M
Ja od czasu do czasu tankuje 95, jakiś tam spadek mocy jest odczuwalny ale innych skutków ubocznych bue zaobserwowałem.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
ja bym na Twoim miejscu nie lał 95 ze względu na syf jaki tam może być... wiem, że w 98 też może być, ale imo jest to mniej prwdopodobne
- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
oj syf jest i w 95 jak i 98...
tylko ze 98 to jest 98 no ale syf podobny - niestety
Ja ze względu na ten syf leje tylko V-powery. Do focusa diesel, do 750 zwykłego, a do M3 raceing. Bo podobno V-powery mają jakieś składniki które czyszczą silnik z tego syfu.tom_kulturysci pisze:oj syf jest i w 95 jak i 98...
I różnica jest wyczuwalna. Wyczułem ją na Focusie, bo tam lałem przez jakiś czas zwykłą ropę, a jak nalałem V-powera to faktycznie mocy mu przybyło (a dokładnie ojciec nalał, a ja nie wiedząc że mam V-powera stwierdziłem że jest szybszy, tylko nie wiedziałem dlaczego). A jak teraz zdąży mi się nalać zwykłej ropy to nie ma różnicy bo jeszcze nie zdąży mi zamulić silnika. I słyszałem że niektórzy mechanicy zalecają lać V-power żeby odmulić silnik, np. bo długim jeżdżeniu na gazie.
A osobiście nie czuje różnicy między 100 a 98.

- Maros
- Kontakt:
bo różnicy nie ma! Ja też leje do eMki tylko racing, ale z jednego powodu - jest sprowadzany z niemiec i szansa jego zasyfienia jest dość mała 

Różnica jest. Chociaż niewyczuwalna. W jakieś gazecie robili testy na hamowni. I dla każdego paliwa (testowali 95tki i 98ki z różnych stacji (dla schela 100 zamiast 98). I dla każdego paliwa samochód osiągał różne wartości mocy i momentu obrotowego. Tylko że te różnice były bardzo małe różnica między największą i najmniejszą wartością to z tego co pamiętam ok. 2KM i 5Nm. Ale testowali to na jakimś fiacie (punto czy pandzie) którego moc też jest nieznaczna. Największą Moc miał na V-power racing, a największy moment na jakieś 95, chyba schelowskiej, ale nie jestem pewnien.MaRoS pisze:bo różnicy nie ma!
ta... chyba w Auto-Swiecie jak dobrze kojarze... to takich testów podchodził bym sceptycznie...kostek_ja pisze:Różnica jest. Chociaż niewyczuwalna. W jakieś gazecie robili testy na hamowni. I dla każdego paliwa (testowali 95tki i 98ki z różnych stacji (dla schela 100 zamiast 98). I dla każdego paliwa samochód osiągał różne wartości mocy i momentu obrotowego. Tylko że te różnice były bardzo małe różnica między największą i najmniejszą wartością to z tego co pamiętam ok. 2KM i 5Nm. Ale testowali to na jakimś fiacie (punto czy pandzie) którego moc też jest nieznaczna. Największą Moc miał na V-power racing, a największy moment na jakieś 95, chyba schelowskiej, ale nie jestem pewnien.
tutaj jest ciekawy wątek na temat paliw http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 43&start=0
edit: choc osobiscie leje shell v-power racing

Ostatnio zmieniony śr gru 05, 2007 10:37 przez Rafal, łącznie zmieniany 2 razy.
Róznice są w obie strony w zależności od samochodu czyli statystycznie różnicy nie ma. Jedyne plusy to fakt że to paliwo może nie byc tak brudne (chociaż pewności nie ma - w Niemczech jest podobny syf jak u nas) oraz lepsze samopoczucie kierującego. Wszelkie tak zwane odczuwalne przyrosty mocy to tylko autosugestia.kostek_ja pisze:Różnica jest. Chociaż niewyczuwalna. W jakieś gazecie robili testy na hamowni. I dla każdego paliwa (testowali 95tki i 98ki z różnych stacji (dla schela 100 zamiast 98). I dla każdego paliwa samochód osiągał różne wartości mocy i momentu obrotowego. Tylko że te różnice były bardzo małe różnica między największą i najmniejszą wartością to z tego co pamiętam ok. 2KM i 5Nm. Ale testowali to na jakimś fiacie (punto czy pandzie) którego moc też jest nieznaczna. Największą Moc miał na V-power racing, a największy moment na jakieś 95, chyba schelowskiej, ale nie jestem pewnien.MaRoS pisze:bo różnicy nie ma!
17.01.11
- Maros
- Kontakt:
Różnic nie ma! Takie różnice rzędu 2 KM mieszczą się w granicach błędu pomiaru. Między pomiarami mogło się zmienić wiele czynników mających wpływ na pomiar... od ciśnienia powietrza poprzez temperature po temp oleju itp. Ja leje Racing, bo mam potem czystsze sumienie, że syfu nie wlałem, chociaż zdaje sobie sprawe, że syf mogłem wlać 

- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
a ja mam najblizsza stacje prawie 90 km (z vpowerem) i z tym problemu nie mam i leje 98 i sporadycznie 95 
p.s. kolega (z krakowa)przyciagnal ze stanow e60 m5 biale, wyglad kozacki, zapodam potem fotke, moze zwerbuje go na forum... sorry za OT

p.s. kolega (z krakowa)przyciagnal ze stanow e60 m5 biale, wyglad kozacki, zapodam potem fotke, moze zwerbuje go na forum... sorry za OT
Oczywiscie skoro producent zaleca 98 w M3 e36 a tak zalecy to znaczy, ze trzeba sie starac tankowac 98. Jak wlejesz z przymusu, czy raz na jakis czas 95 to tez wybitnej krzwydy mu nie zrobisz. 98 koni na pewno nie dodaje, chodzi tylko o moment zaplonu i spalanie stukowe. Ja do M5 i E46 leje/lalem 95. Do e36 zalalem i lac bede tylko 98, tak jak zaleca producent.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Ta jasne, "producent zaleca", co lałeś do M5...Bombel pisze:Oczywiscie skoro producent zaleca 98 w M3 e36 a tak zalecy to znaczy, ze trzeba sie starac tankowac 98. Jak wlejesz z przymusu, czy raz na jakis czas 95 to tez wybitnej krzwydy mu nie zrobisz. 98 koni na pewno nie dodaje, chodzi tylko o moment zaplonu i spalanie stukowe. Ja do M5 i E46 leje/lalem 95. Do e36 zalalem i lac bede tylko 98, tak jak zaleca producent.

jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2