zwrotnice przod 3.2 a 3.0 roznice
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
zwrotnice przod 3.2 a 3.0 roznice
Cym sie rozni zwrotnica przednia z 3.0 od 3.2 ??
Czy do M3 3.2 moge wsadzic zwrotnice z 3.0 i na odwrot ?
Czy do M3 3.2 moge wsadzic zwrotnice z 3.0 i na odwrot ?
Re: zwrotnice przod 3.2 a 3.0 roznice
Geometrią przedniego zawieszenia ? Musisz sobie odpowiedzieć, czy lepsza dla Ciebie jest geometria 3.0 czy 3.2 i zastosować odpowiednie zwrotnice, wahacze, mocowanie górne.
Pisałem to już w którymś temacie. W m3 e36 masz zmieniony k. w. s. z. względem zwykłych e36. W 3.0 mocowanie sworznia wahacza jest cofnięte do tyłu. W 3.2 natomiast k. w. s. z. zmieniony jest przez nieco inną budowę wahacza na końcu.
Oba rozwiazania mają zalety i wady zależy czy chcemy jeździć po zakrętach czy po prostej.
Zapomniałem dodać, że jak najbardziej możesz stosować zwrotnice zamiennie, ale tak jak mówi Rypik - zmieni się prowadzenie samochodu, no i koło może się cofnąć lub iść do przodu w budzie.
Zamiennie czyli parami obie strony jednocześnie w komplecie z wahaczami oczywiście.Żołnierz pisze:Zapomniałem dodać, że jak najbardziej możesz stosować zwrotnice zamiennie, ale tak jak mówi Rypik - zmieni się prowadzenie samochodu, no i koło może się cofnąć lub iść do przodu w budzie.
ciągle szybciej...
- Pawel_M3GT
Chodzilo mi o to czy sama zwrotnica 3.0 a 3.2 sie rozni, to ze wahacz jest inny i mocowanie gorne , tuleja , to jest wiem. Pytanie jest czy rozni sie sama zwrotnica i czy np moge polaczyc zwrotnice z 3.0 z wahaczami z 3.2 i jaki to bedzie mialo wplyw na geometrie i prowadzenie.
Po prostu mam zwrotnice z 3.0 , gorne mocowania z 3.0 , tylna tuleja regulowana wykrecanym uniballem i mam dwa ladne wahacze z 3.2. Pytanie czy jest to sens laczyc czy lepiej dokupic wahacze z 3.0.
Auto bedzie jezdzilo tylko po torze.
Po prostu mam zwrotnice z 3.0 , gorne mocowania z 3.0 , tylna tuleja regulowana wykrecanym uniballem i mam dwa ladne wahacze z 3.2. Pytanie czy jest to sens laczyc czy lepiej dokupic wahacze z 3.0.
Auto bedzie jezdzilo tylko po torze.
Jak połączysz zwrotnice z 3.0 z wahaczami z 3.2 to będzie się szybciej i łatwiej odkręcała kierownica. Nie wiem jak to jest w innych dyscyplinach, ale jeśli chodzi o drift to będziesz zadowolony 

- Pawel_M3GT
Absolutnie zaden drift. Auto do szybkiej jazdyŻołnierz pisze:Jak połączysz zwrotnice z 3.0 z wahaczami z 3.2 to będzie się szybciej i łatwiej odkręcała kierownica. Nie wiem jak to jest w innych dyscyplinach, ale jeśli chodzi o drift to będziesz zadowolony