Swiece do M3
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Swiece do M3
Zamierzam wymienic swiece w moim M3 3.2, fabryka zaleca jest model PKR7A.
Teraz pytanie. Czy 3.2 i 3.0 moga jezdzic na tych samych swiecach?
Kiedys jak mialem emke 3.0 to zalozylem swiece o mniejszej cieplocie o numerek D9EA ( na tych swiecach kolega scigal sie w WSPM na M3 3.0 fabrycznie przygotawana przez BMW MOTORSPORT ) , dedykowana do 3.0 wg katalogu NGK byla D8EA. ( w NGK im wyszcza cyfra tym nizsza cieplota )
Jezdzilo mi sie super na tych swiecach.
Chcialbym miec tez w 3.2 cieplote nizsza o jedno oczko, i nie do konca wiem co zalozyc.
Gdzies znalazlem cos takiego:
PKR7A is recommended for the standard vehicle, if you need a colder plug then DCR8EIX is available and DCR9EIX, depending on the modifications made.
Prosze o opinie.
Teraz pytanie. Czy 3.2 i 3.0 moga jezdzic na tych samych swiecach?
Kiedys jak mialem emke 3.0 to zalozylem swiece o mniejszej cieplocie o numerek D9EA ( na tych swiecach kolega scigal sie w WSPM na M3 3.0 fabrycznie przygotawana przez BMW MOTORSPORT ) , dedykowana do 3.0 wg katalogu NGK byla D8EA. ( w NGK im wyszcza cyfra tym nizsza cieplota )
Jezdzilo mi sie super na tych swiecach.
Chcialbym miec tez w 3.2 cieplote nizsza o jedno oczko, i nie do konca wiem co zalozyc.
Gdzies znalazlem cos takiego:
PKR7A is recommended for the standard vehicle, if you need a colder plug then DCR8EIX is available and DCR9EIX, depending on the modifications made.
Prosze o opinie.
- R e ///M i k
Re: Swiece do M3
Super ze pojawil sie tak temat. Sam rozglądam się za nowymi świecami do s50b32. Zastanawiałem się nad NGK pkr7a i DENSO ixu22. Wie ktoś co ile kilometrów BMW zaleca wymiane świec w tym silniku?
W moim M3T mam świece Denso Iridium IXU24. Są o 1 stopień zimniejsze od seryjnych świec zapłonowych w S50B30. W silniku N/A na tych świecach silnik nie pracuje idealnie równo jak na Bosch'owskich Y5DDC. Na jakimś zagranicznym forum widziałem test porównujący moce osiągane na seryjnych świecach i IXU24 na seryjnych mapach i wynik różnił się o 10rwhp, jeśli mnie pamięć nie myli, na korzyść seryjnych.
www.maleckis.com
Maleckis Motorsport
Maleckis Motorsport
- R e ///M i k
maleckis, a jak sie sprawuja denso? Co bys wybral z tych dwoch ktore wymienilem?
Muszę u siebie wymienić świece, szukam seryjnych Bosch'a Y5DDC i ciężko mi idzie znalezienie sklepu w Polsce który je sprzedaje. A w BMW pewnie będą mieli ale policzą za nie 30% więcej.
Czy ktoś rozważał świece Pulstar'a? Opis wygląda ciekawie ale czy aby na pewno warto się w takie coś bawić?
Silnik to S50B30.
Czy ktoś rozważał świece Pulstar'a? Opis wygląda ciekawie ale czy aby na pewno warto się w takie coś bawić?
Silnik to S50B30.
Ja szukalem latem zeszlego roku swieczek. Ale z ori do 3,0 nie bylo jakichs problemow z dostepnoscia cena za szt to o ile sie nie myle 42zl +/- 2zl. Zato mialem male poszukiwania jesli chodzi o NGK.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
Troche poczytałem o tych świecach Pulstara na zagranicznych forach. Wygląda na to, że większość wykresów z hamowni jakie krążą po internecie pochodzą od producenta świec a wykresy osób które te świece kupiły wskazują na całkowity brak przyrostu mocy i dokładnie takie samo spalanie. Szkoda zachodu, zamówione oryginały - cena tak jak mówisz 42zł, ale netto 

Bez przesady z tymi przyrostami mocy, świece nic nie dadzą. Nie warto sobie tym zawracać głowy.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Sportowa swieca nie daje mocy
W sporcie uzywa sie innych swiec glownie po to, aby lepiej chlodzily silnik i lepiej pracowaly w wysokich temperaturach - swiece o niskiej cieplocie.

W sporcie uzywa sie innych swiec glownie po to, aby lepiej chlodzily silnik i lepiej pracowaly w wysokich temperaturach - swiece o niskiej cieplocie.
-
Panowie chetnie sprzedam świece bosh Y5DDC org. do M3 S50 B30. Za 6szt płacilem 300zł sprzedam za 200zł. świece sa nowe, raz wkrecone wiec i odpalone. Auto nie zrobilo na nich nawet jednego kilometra;) Kupione pare dni temu;)
Panowie jakie sa swiece dedykowane do s50b32??? Chodzi mi o takie jak zaleca fabryka albo takie na ktorych silnik dziala prawidlowo
-
jaka jest roznica miedzy swiecami? jedne sa jasne a Laser Platinum zolte, aczkolwiek ten sam symbolpatryczken16 pisze:NGK PKR7A
http://img211.imageshack.us/img211/9772" onclick="window.open(this.href);return false; ... 00x600.jpg
http://img522.imageshack.us/img522/7879" onclick="window.open(this.href);return false; ... 00x600.jpg

BCC Interior - Tapicer Samochodowy
A co powicie na temat swiec NGK BKR6EQUP ( 4 elektrody )
W manualu : http://workshop-manuals.com/bmw/3_serie ... cal_system_(s50" onclick="window.open(this.href);return false;)/12__ignition_wires_spark_plugs/3_td__ignition_harness_spark_plugs_e36_s50_b_32/
Widnieja dwa rodzaje swiec do B32 NGK PKR 7A na ktorym obecnie jezdze i te NGK BKR6EQUP ( HIGH POWER )
W manualu : http://workshop-manuals.com/bmw/3_serie ... cal_system_(s50" onclick="window.open(this.href);return false;)/12__ignition_wires_spark_plugs/3_td__ignition_harness_spark_plugs_e36_s50_b_32/
Widnieja dwa rodzaje swiec do B32 NGK PKR 7A na ktorym obecnie jezdze i te NGK BKR6EQUP ( HIGH POWER )