Czy jest ktoś chętny na DIY z wymiany uszczelki pod głowicą?
Re: Czy jest ktoś chętny na DIY z wymiany uszczelki pod głowicą?
Nie zrobiłem jeszcze pomiaru mocy i momentu. Jak złożę silnik, to pojadę na hamownię drogową Dynomet. Po cichu liczę na 350-380 KM.
www.maleckis.com
Maleckis Motorsport
Maleckis Motorsport
co do silnikow z usa to wiem, napisalem do nich maila jak to sie ma do euro, z tego co wiem to wtryski i przeplywomierz powinny pasowac. Jedynie soft i uchwyt do turbo nie pasuje z tego co widze na tych zdjeciach.
Maleckis a ty co robiles z silnikiem?
jaki przebieg ma silnik w ktorym zamontowales turbo?
moglbys opisac i wymienic wszystko co wynieniles pod to turbo.
PeAcE, LovE and ///M
moze po prostu opisz swoj projekt?
Co wiesz o silnikach z USA?macpis pisze:co do silnikow z usa to wiem, napisalem do nich maila jak to sie ma do euro, z tego co wiem to wtryski i przeplywomierz powinny pasowac. Jedynie soft i uchwyt do turbo nie pasuje z tego co widze na tych zdjeciach.
Przepustnice, koletor dolotowy, kolektor wydechowy, wydech, stopień sprężania jest inny, co za tym idzie inna głowica, inne zawory, inne uszczelki, inne tłoki, inne panewki, inny wał, wszystko jest inne!!! Każda część silnieka jest inna.
Zainteresuj się jeszcze poważniej, bo praktycznie wszystko jest inne.
Uwazam ze to ze sa calkiem inne mocno nie przeszkadza.
Wtryskiwacze, przeplywomierz, sprezare i pare innych gratow mozna wziasc z tego kitu jesli gabarytowo pasuja, bedzie trzeba tylko je dostroic do euro.
Gadalem z gosciem co kit z usa do golfa 4 zakladal. Mowil ze tylko polowe czesci z niego pasowalo, reszte musial w europie dobierac. Mowil ze pudelko ladne bylo ale to co w srodku to chinsczyzna, i lepiej 2x wiecej zaplacic ale w europie wszystko kupic.
Raczej wiec zrezygnuje z tego, bo znajac moje szczescie to 2 lata bym to robil i na koncu i tak nic by z tego nie bylo.
Na niemieckie firmy mnie nie stac, dolar spadl wiec i tak pewnie cos w usa bede szukal.
Moze ktos trafil na firme z usa ktora uturbila m3 euro?
Wtryskiwacze, przeplywomierz, sprezare i pare innych gratow mozna wziasc z tego kitu jesli gabarytowo pasuja, bedzie trzeba tylko je dostroic do euro.
Gadalem z gosciem co kit z usa do golfa 4 zakladal. Mowil ze tylko polowe czesci z niego pasowalo, reszte musial w europie dobierac. Mowil ze pudelko ladne bylo ale to co w srodku to chinsczyzna, i lepiej 2x wiecej zaplacic ale w europie wszystko kupic.
Raczej wiec zrezygnuje z tego, bo znajac moje szczescie to 2 lata bym to robil i na koncu i tak nic by z tego nie bylo.
Na niemieckie firmy mnie nie stac, dolar spadl wiec i tak pewnie cos w usa bede szukal.
PeAcE, LovE and ///M
macpis pisze:Uwazam ze to ze sa calkiem inne mocno nie przeszkadza.
Poszukaj odprężającej uszczelki do S50Bxx EU w USA

M3 dobrze Ci podpowiada. M50 czy też S50US i S50EU to całkowicie odmienne silniki, łącznie z blokiem!
Fajnie, że wtryski, przepływomierz i turbo będą pasowały, ale... co z tego??
Wtryski możesz w PL kupić od ręki. Turbo, prawdopodobnie również, zależy jakie sobie wybierzesz.
Optymalna przy założeniu niższych kosztów, jest droga którą wybrał maleckis. Zobaczymy tylko, jak długo wytrzymają tłoki, bo to nadal jest niewiadomą. Z drugiej strony, koszt kutych, jest w tej chwili naprawdę niewielki...
Moim zdaniem, najtańsza/najbardziej efektywna opcja na turbo BMW w tej chwili, to M50B25. Tłoki, uszczelka, śruby bez problemu do dostania za grosze w USA. Multum sposobów na wystrojenie. Tanie części zamienne w razie fuckup'u. Zrobić 450KM i jeździć.
ET 10.2s; 1.406s 60ft - streetlegal M3Turbo
Jasne, że MAF będzie pasował, ponieważ jest to ten sam, który masz w Twoim M3macpis pisze:Uwazam ze to ze sa calkiem inne mocno nie przeszkadza.

Ostatnio zmieniony czw cze 19, 2008 17:08 przez maleckis, łącznie zmieniany 1 raz.
www.maleckis.com
Maleckis Motorsport
Maleckis Motorsport
Cena, w usa duzo taniej.PMN pisze:Fajnie, że wtryski, przepływomierz i turbo będą pasowały, ale... co z tego??
Potrzebuje blokade rozzrządu, do 3.2 i o ile dobrze wiem do napinania lancucha rowniez jest potrzebny jakis specjalny przyrzad.
Maleckis ty masz blokade na walkach? Jak chcesz napiac lancuch po zalozeniu glowicy?
Fajnie jak bys wrzucil to DIY, bo wraz z mechanikiem który jeszcze nigdy m-ki nie rozbieral bedziemy wymieniac uszczelke.
PeAcE, LovE and ///M
Ok, w USA jest taniej i masz łatwiejszy dostęp do części, jednak po cholerę ściągać cały kit, gdy połowy części nawet nie użyjesz? Po co Ci wystawa na półce?macpis pisze:Cena, w usa duzo taniej.
Możesz zza Oceanu ściągnąć sobie wtryskiwacze, turbosprężarkę, kolektor wydechowy itd., lecz nie cały kit, ponieważ jest to kompletnie bez sensu!
DIY wkleję na forum, kiedy ją napiszę, a napiszę w momencie, kiedy skończę składać silnik, uporządkuję zdjęcia, znajdę wolny czas itp.macpis pisze:Potrzebuje blokade rozzrządu, do 3.2 i o ile dobrze wiem do napinania lancucha rowniez jest potrzebny jakis specjalny przyrzad.
Maleckis ty masz blokade na walkach? Jak chcesz napiac lancuch po zalozeniu glowicy?
Fajnie jak bys wrzucil to DIY, bo wraz z mechanikiem który jeszcze nigdy m-ki nie rozbieral bedziemy wymieniac uszczelke.

Blokadę wałków rozrządu możecie zrobić sobie samemu. Nie potrzeba marnować tysiąca złotych na BMW Tool. Na środku wałków rozrządu masz 2 dziurki, które na GMP tłoka na 1. cylindrze skierowane są pionowo do góry. Wsadź w oba wałki po jednej śrubie, zrób w odpowiednich miejscach 2 otwory w płaskowniku i nałóż go na śruby.
Które napinanie łańcucha masz na myśli? To podczas instalacji kół pasowych wałków czy pod koniec całego procesu?
www.maleckis.com
Maleckis Motorsport
Maleckis Motorsport
Racja, taK wlasnie zrobie.maleckis pisze:Ok, w USA jest taniej i masz łatwiejszy dostęp do części, jednak po cholerę ściągać cały kit, gdy połowy części nawet nie użyjesz? Po co Ci wystawa na półce?
Możesz zza Oceanu ściągnąć sobie wtryskiwacze, turbosprężarkę, kolektor wydechowy itd., lecz nie cały kit, ponieważ jest to kompletnie bez sensu!
Tak szczerze to nie wiem, wydaje mi sie ze obydwa robi sie w ten sam sposob i w tym samym miejscu, z tym ze to pierwsze robisz na oko a to drugie musi byc z odpowiednia sila.maleckis pisze: Które napinanie łańcucha masz na myśli? To podczas instalacji kół pasowych wałków czy pod koniec całego procesu?
PeAcE, LovE and ///M
Dla pewnosci wole spytac czy tak to wygląda:
U Ciebie tez te otwory sa pod takim katem?
Jeszcze tylko plaskownik i blokada bedzie

U Ciebie tez te otwory sa pod takim katem?
Jeszcze tylko plaskownik i blokada bedzie

PeAcE, LovE and ///M
Tak, chodzi o te otwory.
Dla pewności, czy wałki są ustawione dokładnie na GMP tłoka na 1. cylindrze, sprawdź, czy wcięcia na wałkach i na pierwszych stopkach przytrzymujących wałek są zrównane:

Czy będziecie teraz rozbierać ten silnik?
Ustawcie sobie silnik na GMP tłoka na 1. cylindrze i pozaznaczajcie pozycje kół pasowych wałków rozrządu względem łańcucha rozrządu oraz koła pasowego wału korbowego. Według BMW TIS na kole pasowym wału korbowego masz znaki, ale w moim przypadku ich nie było. Ułatwi to pracę przy składaniu.
Pamiętajcie, aby po wyjęciu vanosa nie kręcić wałem korbowym.
Dla pewności, czy wałki są ustawione dokładnie na GMP tłoka na 1. cylindrze, sprawdź, czy wcięcia na wałkach i na pierwszych stopkach przytrzymujących wałek są zrównane:

Czy będziecie teraz rozbierać ten silnik?
Ustawcie sobie silnik na GMP tłoka na 1. cylindrze i pozaznaczajcie pozycje kół pasowych wałków rozrządu względem łańcucha rozrządu oraz koła pasowego wału korbowego. Według BMW TIS na kole pasowym wału korbowego masz znaki, ale w moim przypadku ich nie było. Ułatwi to pracę przy składaniu.
Pamiętajcie, aby po wyjęciu vanosa nie kręcić wałem korbowym.
www.maleckis.com
Maleckis Motorsport
Maleckis Motorsport
Rozbierac bedziemy nie ten silnik ze zdjec, tylko ten ktory mam w aucie, jutro jade dopiero zamowic czesci.Czy będziecie teraz rozbierać ten silnik?
Gdzie najlepiej kupic czesci i jakie czesci potrzebuje? Ja zamierzam zamowic uszczelke pokrywy walkow i uszczelke pod glowice. Potrzebuje cos jeszcze? Ceny bede porownywal u Smorawinskiego i Olszowca.
Cenna rada, jak by Ci sie cos jeszcze przypomnialo to milo jak napiszesz.Pamiętajcie, aby po wyjęciu vanosa nie kręcić wałem korbowym.
PeAcE, LovE and ///M
U mnie nie da sie tak idealnie ustawic walkow jak na tym rysunku, jak jeden jest idealnie to drugi jest tak jak widac na zdjeciu. U Ciebie tez tak jest?

PeAcE, LovE and ///M
W moim M3 wcięcia przed wyjęciem wałków rozrządu mogłem idealnie wyrównać. Po każdym 1 obrocie wałków wcięcia zawsze spotykały się (w tej samej pozycji wałków).
www.maleckis.com
Maleckis Motorsport
Maleckis Motorsport