Temperatura mierzona jest w podstawie filtra oleju.rypik pisze:
Trzeba pamiętać o tym, że temp. oleju mierzona jest w misce,
max temepratura oleju w m3 e36 3,2
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Re: max temepratura oleju w m3 e36 3,2
Nie wiem jak w E36, ale w E39 i E60 w misie.Pawel_M3GT pisze:Temperatura mierzona jest w podstawie filtra oleju.rypik pisze:
Trzeba pamiętać o tym, że temp. oleju mierzona jest w misce,
Ale za chłodnicą czy przed?Pawel_M3GT pisze:emperatura mierzona jest w podstawie filtra oleju.
ten schemat pokazuje miejsce pomiaru ciśnienia i temperatury oleju w e36 m3
Tylko że olej idzie z miski oleju do tego filtra, tam jest termostat który go wysyła albo do chłodnicy albo od razu do silnika. Pytanie brzmi czy pomiar temp. jest przed czy za chłodnicą.
wiecie może jaka jest funkcja "kierownicy powietrza na chłodnię oleju", bo mi łatwiej będzie ten plastik wyjąć, niż próbować ponownie zamontować go poprawnie,
jedyne co mi się nasuwa to działanie na zasadzie lejka, ale zwężenie jest bardzo nieznaczne, więc zastanawiam się czy istotne
poza tym na zdjęciach widać wiele dorabianych chłodnic wystawionych po prostu w dziurze wyciętej w zderzaku; fakt, one są znacznie większe niż oryginalna
jedyne co mi się nasuwa to działanie na zasadzie lejka, ale zwężenie jest bardzo nieznaczne, więc zastanawiam się czy istotne
poza tym na zdjęciach widać wiele dorabianych chłodnic wystawionych po prostu w dziurze wyciętej w zderzaku; fakt, one są znacznie większe niż oryginalna
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Kierownica ma za zadanie kierowac powietrze na chlodnice. Jezeli przekroj sie zmienia to mniejszym otworem powinna byc na wlocie a wiekszym na wylocie powietrza, czyli mniejszy do zderzaka a wiekszy do chlodnicy - nie odwrotnie.
plastikowa kierownica powietrza została podwieszona na szybkozłączce i trafiła prawie w oryginalne miejsce; dodatkowo przemyłem chłodnicę oleju karcherem na myjni samochodowej
efekt: max 125 stopni przy wykorzystaniu auta jak wcześniej
dzięki za wskazówkę; wcześniej zwisająca kierownica powietrza (zerwane mocowanie) zasłaniała chłodnicę oleju
efekt: max 125 stopni przy wykorzystaniu auta jak wcześniej
dzięki za wskazówkę; wcześniej zwisająca kierownica powietrza (zerwane mocowanie) zasłaniała chłodnicę oleju
To akurat nie najlepszy pomysł moim zdaniem. Finy w tej chłodnicy sa delikatne i łatwo je pozaginac silnym strumieniem wody.kons6 pisze:dodatkowo przemyłem chłodnicę oleju karcherem na myjni samochodowej
Dziwne
Ja nigdy problemów z powodu upalania nie miałem. Temp to max. 100stopni. Kłopoty z temperaturą pojawiły sie w momencie gdy olej zaczął również studzić i smarować turbo.
Olej wtedy osiągał nawet po 130stopni i więcej...
Kierownicę wywaliłem bo intercooler zabrał jej miejsce
Ta temperatura sprawiła zatarcie kutych tłoków.
Teraz założyłem chłodnicę oleju od 325TDS jest w pełni kompatybilna z M3 i znacznie szerszaod oryginału. Temperatura oleju nie przekracza po bardzo ostrym lataniu 100stopni - polecam tę chłodniczkę upalatorom
Ja nigdy problemów z powodu upalania nie miałem. Temp to max. 100stopni. Kłopoty z temperaturą pojawiły sie w momencie gdy olej zaczął również studzić i smarować turbo.
Olej wtedy osiągał nawet po 130stopni i więcej...
Kierownicę wywaliłem bo intercooler zabrał jej miejsce

Ta temperatura sprawiła zatarcie kutych tłoków.
Teraz założyłem chłodnicę oleju od 325TDS jest w pełni kompatybilna z M3 i znacznie szerszaod oryginału. Temperatura oleju nie przekracza po bardzo ostrym lataniu 100stopni - polecam tę chłodniczkę upalatorom

wg realoem to to sa te same chlodnice:krismax pisze: Teraz założyłem chłodnicę oleju od 325TDS jest w pełni kompatybilna z M3 i znacznie szerszaod oryginału.
Część 17212244084 (Chłodnica oleju) została znaleziona w następujących pojazdach:
E36: Informacje szczegółowe E36
E36 325td Limousine, Europa
E36 M3 Cabrio, Europa
E36 M3 Coupé, Europa
E36 M3 Limousine, Europa
Z3: Informacje szczegółowe Z3
Z3 Z3 M Roadster, Europa
Z3 Z3 M Coupé, Europa
-
- Kontakt:
Jestem troche przerazony tymi temperaturami
Ja mam mke prawie 4 lata i temperatura mi jeszcze nie przekroczyła 110C, Nawet nie pamietam kiedy było 110C moze ze dwa razy w bardzo upalne dni przy ostrej jezdzie. Leje co roku nowy TWS, no i odpukac nie miałem jeszcze najmniejszego kłopotu z silnikiem
Przy normalnej jezdzie tem jest na 90C no a przy ostrej dochodzi do 100C, Chyba ze za słabo katuje samochód 

Pietrek///M3
-
- Kontakt:
no mowa o temp. olejukons6 pisze:temperatura oleju

Pietrek///M3