Temeperatura oleju.
Re: Temeperatura oleju.
Ja będę ją czyścił, mam nadzieję, że pomoże.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Daj znac czy pomoglo. Jak tak to przy nastepnej wymianie oleju tez wyczyszcze.
PeAcE, LovE and ///M
A więc troche zhłębiłem temat.
Bardzo możliwe, że wysoka temp oleju wynika z uszkodzenia czujnika włączania wentylatora lub z awari samego wentylatora. Oprócz wiskozy jest jescze drugi wentylator, eletryczny. Jest on dwubiegowy. Pierwszy bieg włącza się przy 91C, drugi przy 99C. U mnie nie włącza się on wogóle.
Od jutra zaczynam się w to bawić i mam nadziję, że zdąże przed niedzielą i to pomoże.
Mam też TDS-a i w nim też problem z wentylatorem, działa mi tylko drugi bieg. Przy chłodnicy elektrycznej są też rezystory które odpowiadają za włączenie odpowiedniego biegu, one niestety też się psują.
Oczywiście opisze co z tego wyniknie.
Bardzo możliwe, że wysoka temp oleju wynika z uszkodzenia czujnika włączania wentylatora lub z awari samego wentylatora. Oprócz wiskozy jest jescze drugi wentylator, eletryczny. Jest on dwubiegowy. Pierwszy bieg włącza się przy 91C, drugi przy 99C. U mnie nie włącza się on wogóle.
Od jutra zaczynam się w to bawić i mam nadziję, że zdąże przed niedzielą i to pomoże.
Mam też TDS-a i w nim też problem z wentylatorem, działa mi tylko drugi bieg. Przy chłodnicy elektrycznej są też rezystory które odpowiadają za włączenie odpowiedniego biegu, one niestety też się psują.
Oczywiście opisze co z tego wyniknie.
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Moim zdaniem temperatura 90-110 jest jak najbardziej normalna, to juz moja druga M3 3.2 i w obu temp zachowywala sie podobnie. Na trasie trzema sie 80-90, ale w trasie nawet przy 270km/h trzyma 90 (widac to na zdjeciu).
Natomiast przy mocniejszej jezdzie w miescie albo w miejscu gdzie nie rozwiaja sie duzych predkosci i nie gdzie sie silnik schlodzic temperatura spokojnie dochodzi do 110. Czy podniosla by sie bardziej ... dobre pytanie - obstawiam, ze tak, ale jak dochodzi do 110 to staram sie jechac na nizych obrtach, zeby nie dopuscic do wyzych temperatur.
Tak czy owak temp 90-110 to normalna temp. Natomiast 115 nawet 270km/h jak pisze klubowicz od 3.2 cabrio to moim zdaniem nie do konca ok.
[ Dodano: Czw Maj 17, 2007 14:15 ]
Sorka przy tych 270 bylo troche wiecej niz 90 tak ok. 97-100
Dluzszy czas ok. 10km jechalem 250-270 i temp z tego pamietam utrzymywala sie wlasnie na tym poziomie.
Natomiast przy mocniejszej jezdzie w miescie albo w miejscu gdzie nie rozwiaja sie duzych predkosci i nie gdzie sie silnik schlodzic temperatura spokojnie dochodzi do 110. Czy podniosla by sie bardziej ... dobre pytanie - obstawiam, ze tak, ale jak dochodzi do 110 to staram sie jechac na nizych obrtach, zeby nie dopuscic do wyzych temperatur.
Tak czy owak temp 90-110 to normalna temp. Natomiast 115 nawet 270km/h jak pisze klubowicz od 3.2 cabrio to moim zdaniem nie do konca ok.
[ Dodano: Czw Maj 17, 2007 14:15 ]
Sorka przy tych 270 bylo troche wiecej niz 90 tak ok. 97-100
Dluzszy czas ok. 10km jechalem 250-270 i temp z tego pamietam utrzymywala sie wlasnie na tym poziomie.
- Załączniki
-
- temp.JPG (5.74 KiB) Przejrzano 5822 razy
-
- bmw2.jpg (37.78 KiB) Przejrzano 5825 razy
W mojej, podczas normalnej jazdy miejskiej temperatura potrafi dochodzić do 120C, na torze czasem przekraczła 130.
Czujnik już mam, jutro wymieniam i zobaczymy co to da.
Czujnik już mam, jutro wymieniam i zobaczymy co to da.
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
I jak dało coś? Bo już troche czasu mineło i nic nie napisałes.
,,każda w M wersji świetnie się kręci " 

Powinieneś prześledzić posty Marcin_Os np. w tym temacie - viewtopic.php?t=102 , to zobaczysz co mu się stało z silnikiem
Wojtas pisze:I jak dało coś? Bo już troche czasu mineło i nic nie napisałes.

było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Może wystarczyłoby wymyć z zewnątrz karcherem chłodnice olejową - często są pozalepiane brudem tak samo jak chłodnice płynu chłodniczego (miałem takie dwa przypadki w mercedesie).