zmiana smg na manuala m3 e36 3.2
zmiana smg na manuala m3 e36 3.2
Mam pytanko czy ktos z was moze to robił?
jakie częsci musze miec do swapa?
czy wystarczy plug and play?
czy trzeba potem kalibrowac w komputerze?(zapłon itd?)
czy sa jakies problemy?
chce założyć skrzynie 5b
jakie częsci musze miec do swapa?
czy wystarczy plug and play?
czy trzeba potem kalibrowac w komputerze?(zapłon itd?)
czy sa jakies problemy?
chce założyć skrzynie 5b
Re: zmiana smg na manuala m3 e36 3.2
tu co prawda podmianka na 6b manual, ale to na jedno wyjdzie: viewtopic.php?p=16027#16027
Części do BMW E36 i E46 M3 - 601 484 272
smg na manual
Witam.
Wlaśnie dokonałem takiej przeróbki. Skrznia może zostac ta sama. generalnie to te same przekładnie, róznica tkwi jednie w jej tlnej części gdzie znajduje się system wybieraka. Trzeba obrobic dwa otwory (w manualu są, a w SMG są zaślepione) i umieścic w nich tuleje ze sprężnami. Poza tym jeszcze kilka elementów i finito. W innm wypadku lewarek bedzie latał bez oporów i ciężko jest zapiąc bieg. Poza tym oczwiście dokładamy pedał, wysprzęglik, pompke sprzęgła możemy generalnie zostawic. Elektryka to chwila. U mnie wsztko działa perfekcyjnie. Skrznia pracuje idealnie, nie jest przynamniej skatowana przez nieumiejętnch driverów. Dla chętnch przeróbka w Gdańsku. Koszt konkurencjny do wymiany skrzyni. Jeszcze nie liczłem, ale na pewno sie opłacało. Przede wszstkim skrzynia po SMG będzie w super stanie.
Wlaśnie dokonałem takiej przeróbki. Skrznia może zostac ta sama. generalnie to te same przekładnie, róznica tkwi jednie w jej tlnej części gdzie znajduje się system wybieraka. Trzeba obrobic dwa otwory (w manualu są, a w SMG są zaślepione) i umieścic w nich tuleje ze sprężnami. Poza tym jeszcze kilka elementów i finito. W innm wypadku lewarek bedzie latał bez oporów i ciężko jest zapiąc bieg. Poza tym oczwiście dokładamy pedał, wysprzęglik, pompke sprzęgła możemy generalnie zostawic. Elektryka to chwila. U mnie wsztko działa perfekcyjnie. Skrznia pracuje idealnie, nie jest przynamniej skatowana przez nieumiejętnch driverów. Dla chętnch przeróbka w Gdańsku. Koszt konkurencjny do wymiany skrzyni. Jeszcze nie liczłem, ale na pewno sie opłacało. Przede wszstkim skrzynia po SMG będzie w super stanie.
cze
masz może jakieś foto z tej operacji tzn dokładnie gdzie są te otwory i jakie tuleje trzeba wstawic. Jakie jeszcze trzeba elementy zakupic żeby wszystko było tak jak trzeba estem na etapie przekładki i wyjmuje silnik będę miał wszystko na zewnątrz także będę mógł przerobic od razu skrzynie:) ewentualnie jak masz jakiś kontakt do tego serwisu co ci to wykonywał bym był wdzięczny pzdr
masz może jakieś foto z tej operacji tzn dokładnie gdzie są te otwory i jakie tuleje trzeba wstawic. Jakie jeszcze trzeba elementy zakupic żeby wszystko było tak jak trzeba estem na etapie przekładki i wyjmuje silnik będę miał wszystko na zewnątrz także będę mógł przerobic od razu skrzynie:) ewentualnie jak masz jakiś kontakt do tego serwisu co ci to wykonywał bym był wdzięczny pzdr
tez z milachecia wyslucham kazdej wskazowki poniewaz wkoncu bede sie za to bral podczas urlopu w sierpniu,z tym ze ja juz kupilem srzynie manual 6b i reszte gratow,jak narazie koszt to 3 tys. zl
,dojda jeszcze jakies gumki i uszczelniacze co musze zmienic na skrzyni przed wlozeniem

BMW nie tylko auto PASJA!!
Zdjęc zbyt wiele nie robiłem, niestety. Generalnie trzeba wyciągnąc skrzynke i ją rozpołowic. W części z wybierakiem są te nie obrobione otwory. Potrzebne są tuleje z zaślepkami i spreżynami (jedyne dostępne częsci do tej skrzyni), inne ramie wybieraka (to które jest w przekladni moze nie pasowac) oraz łożysko wciskane na to ramię 22/8mm. Trzeba również dorobic i umocowac kołek na którym musi oprzec się sprężyna. Więcej na PW....
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... p?t=975956
Nie wiem czy juz to widziales - powinno pomóc (od razu uprzedzam - sam tego nie przeglądałem)
pozdrawiam
Nie wiem czy juz to widziales - powinno pomóc (od razu uprzedzam - sam tego nie przeglądałem)
pozdrawiam
Ta stronka jest bardzo pomocna. Sam z niej korzystałem. niestety gdzies mi przepadł link. Na 4-tej zakładce jest dokładnie opisane gdzie i co trzeba zrobic, razem z potrzebnymi czesciami.
Wczoraj studiowałem cały tekst do 2 hehe ale rzeczywiście wszystko jest dośc klarownie napisane muszę teraz znaleśc jakąś tokarkę i zakupic potrzebne części zabawy trochę jest ale myślę, że efekt będzie warty włożonej pracy 

Odgrzeje troche.
Jesli ktos ma namiar na warsztat, ktory przerabia smg na manula to prosze o wiadomosc.
Jesli ktos ma namiar na warsztat, ktory przerabia smg na manula to prosze o wiadomosc.