Traci moc po rozgrzaniu

1992-1999 | silniki: S50B30, S50B32
Awatar użytkownika
Juras
Posty: 460
Rejestracja: pn gru 26, 2016 12:22
Auto: M4 LCI ZCP 6b; E36coupe M50B30

Re: Traci moc po rozgrzaniu

Post autor: Juras » ndz sty 19, 2020 15:42

saron22 pisze:
ndz sty 19, 2020 15:07
Z jednej strony dobrze, że nie odpala bo jak już się uda ją odpalić to będzie to najprawdopodobniej równoznaczne z wyeliminowaniem problemu.
Lol, to samo sobie pomyślałem. Obstawiam czujnik wału, ewentualnie wałka rozrządu choć nie wiem czy usterka tego drugiego faktycznie uniemożliwia zapłon. Tylko ten 1 lub 2 elementy pozostały, reszta wszystko jest nowe z wyjątkiem przepływki, która jednak nie daje takich objawów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Juras
Posty: 460
Rejestracja: pn gru 26, 2016 12:22
Auto: M4 LCI ZCP 6b; E36coupe M50B30

Re: Traci moc po rozgrzaniu

Post autor: Juras » ndz sty 19, 2020 20:28

Nowy czujnik powinien być Boscha albo Siemensa w zależności od ECU. Nie jest prawdą, że do M50 NV szedł ECU Bosch a do Vanosa Siemens - podobno szły i takie i takie do obu. Niezależnie od tego tam jest stroker, całość była składana od podstaw, chw co tam za elektornika została wsadzona. Da się jakoś to stwierdzić jednoznacznie bez dobierania się do samego ECU w podszybiu? Można niby wyciągnąć obecny czujnik ale mógł być niewłaściwy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Juras
Posty: 460
Rejestracja: pn gru 26, 2016 12:22
Auto: M4 LCI ZCP 6b; E36coupe M50B30

Re: Traci moc po rozgrzaniu

Post autor: Juras » ndz sty 26, 2020 18:04

Szukam na sieci i nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi a muszę zamówić czujniki pasujące do ECU. Dobrze rozumiem, że pomimo braku loga to jest Bosch? Obudowę ma taką samą jak Motronic, nie wygląda jak Siemens.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Juras
Posty: 460
Rejestracja: pn gru 26, 2016 12:22
Auto: M4 LCI ZCP 6b; E36coupe M50B30

Re: Traci moc po rozgrzaniu

Post autor: Juras » czw lut 13, 2020 21:03

Wlecial nowy, oryginalny czujnik walu za 600 PLN. Przetestuje i dam znac. Chcialem profilaktycznie wymienic do kompletu czujnik walka ale wywalic od razu ponad 1.1k na 2 durne czujniki zwlaszcza gdy ten drugi dziala to mi sie nie spieszy. Poprzedni okazal sie byc Delphi za 100 PLN - sadzac po opiniach o zamiennikach to nie mialo prawa sie udac.
Obrazek

Awatar użytkownika
Juras
Posty: 460
Rejestracja: pn gru 26, 2016 12:22
Auto: M4 LCI ZCP 6b; E36coupe M50B30

Re: Traci moc po rozgrzaniu

Post autor: Juras » ndz lut 16, 2020 11:19

Nie pyknęło. Kręci jak dziki ale dławi go i nie odpala, strzela w wydech. Iskra jest. Sprawdzę jeszcze wtryski i pożyczę czujnik wałka rozrządu. Jak nie pyknie to muszę kogoś ściągnąć na diagnostykę komp.

PS Jest tu ktoś ze Śląska, kto mógłby podjechać do Katowic?
Obrazek

Awatar użytkownika
Juras
Posty: 460
Rejestracja: pn gru 26, 2016 12:22
Auto: M4 LCI ZCP 6b; E36coupe M50B30

Re: Traci moc po rozgrzaniu

Post autor: Juras » pt mar 20, 2020 21:49

Poprzedni specjalista :roll: ktory skladal silnik czegos nie dokrecil i w efekie przestawilo sie kolo na wale, z ktorego czujnik polozenia walu zczytuje sygnal. Bylem blisko z wymiana samego czujnika ale z moja marna wiedza mechaniczna tak na prawde od poczatku nie mialem szans samemu ani zdiagnozowac ani naprawic rzeczywista usterke. Czujnik byl sprawny wiec iskra byla tylko w niewlasciwym momencie. Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Pozostanie sprawdzic, czy za unieruchomienie silnika odpowiadalo to samo co za jego szarpanie. Raczej tak ale to ostatecznie potwierdze po odbiorze.
Obrazek

Awatar użytkownika
Juras
Posty: 460
Rejestracja: pn gru 26, 2016 12:22
Auto: M4 LCI ZCP 6b; E36coupe M50B30

Re: Traci moc po rozgrzaniu

Post autor: Juras » pt maja 08, 2020 22:16

Potwierdzam, że problem rozwiązany ostatecznie. W trakcie kilku ostrzejszych przejażdżek ani razu się nie zawahała i idzie jak burza.
Obrazek

ODPOWIEDZ